Αθήνα
Καθ’ οδόν προς ανασχηματισμό οδεύει η κυβέρνηση, με δεδομένη την απόφαση δύο υπουργών και ενός υφυπουργού, των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ήσυχου, να μην ψηφίσουν τα μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο πριν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π.Λαφαζάνης ζήτησε να αποσυρθεί η συμφωνία, κρίνοντας πως «η Ελλάδα έχει εναλλακτική λύση».
Λαφαζάνης: Να αποσυρθεί η συμφωνία, η Ελλάδα έχει εναλλακτική λύση
Καθοριστικές για τις άμεσες αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κρίνονται οι συνεδριάσεις που θα έχουν σήμερα, Τρίτη, τα κομματικά όργανα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, ενώ ενδέχεται να συγκληθεί και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι σε όσους έχουν δηλώσει τις διαφωνίες τους. Επίσης, το Μαξίμου περιμένει από τους ΑΝΕΛ να ανοίξουν τα χαρτιά τους, μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός είπε σε στενούς του συνεργάτες, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, πως χρειάζεται λίγο χρόνο για να καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.
Ο Αλ.Τσίπρας θέλει να γνωρίζει ποιους έχει στο πλευρό του και ποιους όχι, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Ωστόσο, πέρα από τον ανασχηματισμό, το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά την επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους, φέρνει ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού.
Και αυτό γιατί με τα σημερινά δεδομένα -αφού περίπου 30 βουλευτές διαμηνύουν ότι δεν θα υπερψηφίσουν τα προαπαιτούμενα- ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει τη δεδηλωμένη και τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε περίπτωση, η ψηφοφορία της Τετάρτης θα είναι καθοριστική, καθώς θα αναδείξει την κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον αριθμό των βουλευτών που θα χάσει και τη στάση των ΑΝΕΛ θα εξαρτηθεί το εάν ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στα άλλα κόμματα για δημιουργία νέου κυβερνητικού σχήματος.
Το μήνυμα που στέλνει η ΝΔ είναι ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί επιβάλλουν τη χάραξη εθνικής πολιτικής πέρα από κομματικές σκοπιμότητες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν τα Νέα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση ακόμη και με ψήφο ανοχής.
Παράλληλα, εάν προχωρήσει το σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, η ΝΔ ενδέχεται να υποδείξει τεχνοκρατικά στελέχη για τη γαλάζια συμμετοχή, ενώ στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης που θα προσιδιάζει σε οικουμενική, από τη Λεωφόρο Συγγρού δεν αποκλείουν μια συμπόρευση και με πολιτικά στελέχη.
Το Ποτάμι, από την πλευρά του, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα μπει μόνο σε μια οικουμενική κυβέρνηση. Τα στελέχη του δηλώνουν «στη διάθεση του πρωθυπουργού για την εξεύρεση εθνικά επωφελών λύσεων τόσο σε πρόσωπα όσο και σε προτάσεις», εάν δρομολογηθεί η σύσταση νέου κυβερνητικού σχήματος, επαναλαμβάνοντας στην ουσία ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση, χωρίς όμως να μπουν σε αυτή πολιτικά πρόσωπα.
Τέλος, το μήνυμα που εκπέμπει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι βουλευτές θα στηρίξουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για το κλείσιμο της συμφωνίας, αλλά δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες.