Πυρά δέχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το εσωτερικό του κόμματός του που αντιδρά στην συμφωνία με τους δανειστές και «στην μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ».
Ενδεικτική είναι η χθεσινή επίθεση του πρωθυπουργού κατά του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας με την διαρροή προς τους συνεργάτες του που ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό».
Η απάντηση ήλθε αργά το βράδυ από το «Iskra» σε ανάρτηση που υπογράφει ο στενός συνεργάτης του κ. Λαφαζάνη Νίκος Πέρπερας και η οποία αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι στις 12 Ιουλίου, ύστερα από πεντέμιση μήνες διαπραγμάτευσης, δεν είχε το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στην απόλυτη άρνηση των δανειστών».
Αφού αναφέρει μία σειρά παραλείψεις όπως ότι «δεν προχώρησε από την πρώτη στιγμή σε εθνικοποίηση των τραπεζών, αναστολή πληρωμών ενόψει της διαπραγμάτευσης, αλλά επέμενε να πληρώνει κανονικά τους δανειστές, αφαιμάζοντας τα δημόσια ταμεία», καταλήγει: «Τέλος, μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει ατόφια τις απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον μιας μεγάλης μερίδας του κόμματός του από την πλευρά των πιο επιθετικών, συστημικών μίντια. Εκείνων, δηλαδή, που μέχρι χθες “σταύρωναν” τον Αλέξη Τσίπρα και την παράταξή μας, ενώ σήμερα βρίσκονται ξαφνικά να του χτυπούν φιλικά την πλάτη».
Σε σταθερή πορεία απόκλισης όμως παραμένει και η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου όπως έδειξε η χθεσινή της τοποθέτηση στους ομογενείς βουλευτές άλλων κρατών: «Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καθεστώς στραγγαλισμού της δημοκρατικής λειτουργίας της. Το κοινοβούλιο καλείται από τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας, από τις 13 Ιουλίου 2015, να νομοθετεί καθ’ υπαγόρευση της εκτελεστικής εξουσίας και μάλιστα της συνόδου ηγετών της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης».
Άγρια όμως είναι τα πράγματα στο κόμμα όπου οι συσχετισμοί δεν ευνοούν τον πρωθυπουργό.
Η κρίτική που ασκείται στην ηγεσία είναι ακόμη πιο σκληρή ενώ ο κ. Τσίπρας αρνείται να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος όπου η επιστολή των 109 από τους 201 δείχνει ότι έχει χάσει την πλειοψηφία.
Ενδεικτική είναι η παραίτηση από την Πολιτική Γραμματεία του κ. Ρούντι Ρινάλντι επικεφαλής της ΚΟΕ ο οποίος παλαιότερα είχε προσεγγίσει την ηγεσία. Στην επίστολή παραίτησής του αναφέρει: “Οι ισχυρισμοί περί αναγκαίου και επώδυνου συμβιβασμού δεν ισχύουν. Πρόκειται για ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί για λογαριασμό του από την κυρίαρχη ομάδα, από το 2012 και μετά, με σταθμό τις εξαγγελίες της «Θεσσαλονίκης» και κατάληξη την 6μηνη κυβερνητική διαδρομή…Στα πλαίσια αυτά η Πολιτική Γραμματεία –με αυτονόητες τις ευθύνες της- έχει μετατραπεί σε αδρανοποιημένο και ακολουθητικό συνεργό της συντελούμενης κεντροαριστερής και τώρα μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ”. Αφού καταλήγει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται “σε οργανικό υποστύλωμα της μνημονιακής διαδικασίας έστω κι αν λεκτικά την αρνείται” δηλώνει την παραίτησή του από την ΠΓ.
Απέναντί του όμως έχει ο κ. Τσίπρας και τη νεολαία του κόμματός του η οποία με ανακοίνωσή της επίσης ζητά να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Επιτροπή και να γίνει έκτακτο Συνέδριο. Η νεολαία ασκεί σκληρή κριτική στην ηγεσία η οποία δεν είχε εναλλακτικό σχέδιο ρήξης με τους δανειστές και υπέκυψε σε μία σειρά ακραίων εκβιασμών. «Η ψήφιση του τρίτου μνημονίου έρχεται απέναντι στις ιδεολογικές μας καταβολές, τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, τις συλλογικές μας αποφάσεις κι ανατρέπει μια μακρά πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κίνδυνο να τσακίσει την ελπίδα για ένα διαφορετικό δρόμο στη μοναδική χώρα της ΕΕ όπου η Αριστερά πέτυχε μια ιστορική νίκη. Γι’ αυτούς τους λόγους είμαστε ενάντια στη συμφωνία».
Εν ευθέτω χρόνω το ξεκαθάρισμα
Το αίτημα για σύγκληση των οργάνων, Κεντρική Επιτροπή, διαρκές συνέδριο ή έκτακτο συνέδριο είναι διάχυτο στην βάση και στα στελέχη όλων των βαθμίδων του κόμματος προκειμένου να γίνει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Μόνο που οι κομματικές διεργασίες εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν και τις πολιτικές διαδικασίες αλλά και την πορεία της διαπραγμάτευσης. Έτσι ο κ. Τσίπρας ο οποίος έχει απέναντί του την σκληρή στάση των δανειστών αλλά και την πίεση των κομματών της αντιπολίτευσης μεταθέτει για αργότερα τα εσωκομματικά ζητήματα.
Εν τω μεταξύ όμως κινδυνεύει να γίνει πρόεδρος με κοινοβουλευτική ομάδα δίχως κόμμα αφού εκεί οι συσχετισμοί ευνοούν τους επικριτές του. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θέλει να κλείσει πρώτα την διαπραγμάτευση μέχρι τις 20 Αυγούστου.