Σε άρθρο του , o Eντεταλμένος Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Βασίλης Πενταφράγκας, τόνισε την επιτακτική ανάγκη άμεσης αλλαγής προτεραιοτήτων στον κλάδο του φαρμάκου, δεδομένης της απειλούμενη πλήρους κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της αποδόμησης της φαρμακευτικής αγοράς.
Ο κ. Πενταφράγκας σημείωσε ότι: «Η μονομερής εμμονή στην οικονομική διάσταση της φαρμακευτικής δαπάνης και μάλιστα με προκλητικά λανθασμένη εστίαση στις ονομαστικές τιμές των φαρμάκων, συγκάλυψε το ουσιαστικό ζητούμενο: την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας μέσω της τεκμηριωμένης αξιολόγησης (κόστους/χρησιμότητας) και του εξορθολογισμού της χρήσης των φαρμάκων».
Αναφερόμενος στην προώθηση της συνταγογράφησης των γενοσήμων με βάση τη δραστική τους ουσία επισήμανε πως το συγκεκριμένο μέτρο συγκάλυψε ουσιαστικά την παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας να αποζημιώνει όλα τα φάρμακα που προστατεύονται από πατέντα (πρωτότυπα), χωρίς να αξιολογεί την τιμή και τη θεραπευτική τους αξία, τονίζοντας ότι το ίδιο συμβαίνει και με αρκετά εκτός πατέντου φάρμακα, για τα οποία κυκλοφορούν ουσιωδώς όμοια οικονομικότερα Ελληνικά Φάρμακα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πενταφράγκας σημείωσε πως η συνταγογράφηση των πρωτοτύπων φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία εξακολουθεί να τα ταυτοποιεί με τον ένα και μοναδικό παραγωγό τους, από τη στιγμή που δεν κυκλοφορούν αντίστοιχα γενόσημά τους στην αγορά, σημειώνοντας ότι ουδείς φαίνεται να έχει λάβει μέχρι σήμερα υπόψη το γεγονός, ότι όλα αυτά τα φάρμακα είναι στο σύνολο τους εισαγόμενα και πολύ ακριβότερα.
Για το ζήτημα του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Πενταφράγκας τόνισε ότι: «Η αποκατάσταση του συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων αποτελεί συνθήκη αναγκαία, αλλά όχι ικανή να οδηγήσει στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Κι αυτό γιατί σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, όπου η ετήσια κατανάλωση πιθανόν ξεπερνά τις 55 εκατομμύρια συνταγές, είναι αναγκαίο να δοθεί πρώτα από όλα έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών μέτρων που θα τεκμηριώνουν τη συνταγογράφηση και θα οδηγήσουν σε σωστή χρήση των φαρμάκων». Επιπλέον, ο κ. Πενταφράγκας πρόσθεσε: «Από τη διεθνή εμπειρία και μελέτες προκύπτει, πως ανάλογες παρεμβάσεις με στόχο την ορθολογική χρήση των φαρμάκων μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονομήσεις ύψους 8% στις συνολικές δαπάνες υγείας. Με αναγωγή στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 1,1 με 1,2 δις. ευρώ».
Πηγή : isotimos.com