Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Απάντηση Δημητρακόπουλου σε Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Την απάντησή του στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, δίνει ο Μιχ. Δημητρακόπουλος, μετά από σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, στην οποία στηλίτευε τον γνωστό δικηγόρο.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σε σχετική ανακοίνωση στηλίτευε τον κ. Δημητρακόπουλο για την κριτική που ο ίδιος άσκησε στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, σχετικά με το πόρισμα που εκείνη συνέταξε σχετικά με τον εφοπλιστή, Βίκτωρα Ρέστη.

Διαβάστε την απάντηση του κ. Δημητρακόπουλου:

«Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας είναι ένας καταξιωμένος θεσμός, ο οποίος με τη δράση του συμβάλλει καθοριστικά στην ποιοτική εξέλιξη και αναβάθμιση της δικαιοδοτικής λειτουργίας της χώρας.

Πρόσφατα έκανα -δημόσια- καλοπροαίρετη κριτική σε ένα μέλος αυτής, την κυρία Ελένη Τουλουπάκη, για τους δικονομικούς της χειρισμούς σε μία εκκρεμή ποινικά υπόθεση. Καταρχάς οφείλω να διευκρινίσω -προς άρση παρεξηγήσεων- ότι δεν αμφισβητώ την ηθική ακεραιότητα και τη νομική συγκρότηση της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, απλά διαφώνησα φωναχτά σε νομικής υφής θέματα.

Δυστυχώς ακολούθησε ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, η οποία εν ολίγοις υποστηρίζει ότι αν κάποιος δικηγόρος έχει ενστάσεις ως ‘’προς την ανταπόκριση στα καθήκοντά του ενός εισαγγελέα’’, θα πρέπει να κάνει αναφορές ‘’στα αρμόδια Συμβούλια Επιθεώρησης της Δικαιοσύνης’’, αν δε τολμήσει δημόσια να ασκήσει κριτική, αυτό συνιστά ‘’μη χρηστή και ευπρεπή συμπεριφορά’’.

Διαφωνώ με τη θέση των κυρίων Κωνσταντίνου Τζαβέλλα και Δημητρίου Ζημιανίτη, που εξέδωσαν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, παρ’ όλη τη βαθιά εκτίμηση που τρέφω για τον κ. Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, για τους παρακάτω λόγους:

1. Στις σύγχρονες δημοκρατίες και στο θεσμικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου ουδείς εξαιρείται της δημόσιας κριτικής και ελέγχου, είτε είναι Πρόεδρος Δημοκρατίας, είτε είναι πρωθυπουργός, είτε είναι ο Πάπας της Ρώμης. Εάν θέλετε να εξαιρούνται τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας των παραπάνω ευρωπαϊκών αξιών, διεκδικήστε το!

2. Όταν η κριτική ενέχει στοιχεία δυσφήμησης, ο θιγόμενος έχει την υποχρέωση να κινήσει τις ποινικές διαδικασίες. Τα επαγγελματικά -επιστημονικά σωματεία είναι για να υπηρετούν τα γενικότερα συλλογικά – θεσμικά ζητήματα.

3. Είναι κατοχυρωμένη, από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η δυνατότητα των ανθρώπων να εκφράζουν δημόσια τις σκέψεις τους και τις απόψεις τους ελεύθερα, στο πλαίσιο πάντα των υφιστάμενων νόμων που διασφαλίζουν και τα δικαιώματα των τρίτων.

4. Όσο ζω δεν θα σταματήσω ποτέ να συλλογιέμαι και να στοχάζομαι ελεύθερα, όσες ανακοινώσεις και να εκδώσετε. Προτιμώ τη δημόσια κριτική γιατί απεχθάνομαι τις αναφορές σε βάρος των εισαγγελέων. Η πλειοψηφία των Ελλήνων εισαγγελέων, με τους οποίους μαζί συμπάσχουμε καθημερινά στα καμίνια των ακροατηρίων, πάντα με αντιμετωπίζει με εκτίμηση, την οποία τους ανταποδίδω με απόλυτο σεβασμό. Δεν με ενδιαφέρει η γνώμη του κ. Δημητρίου Ζημιανίτη, ο οποίος το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του πορείας το έχει περάσει σε εσωτερικές θέσεις των Εισαγγελιών και στην Ευρώπη (για να προλάβω νέα ανακοίνωση της Ένωσης, σημειώνω ότι η αναμφισβήτητη υψηλή νομική κατάρτιση του κ. Ζημιανίτη πρέπει να αξιοποιείται περισσότερο στα ακροατήρια, εκεί όπου διακυβεύεται η ελευθερία των πολιτών και πάλλεται η καρδιά της Δικαιοσύνης).

Τέλος, θα ήθελα να διατυπώσω μία απορία: εδώ και πολλούς μήνες γνωστό πολιτικό περιοδικό με τον διαδικτυακό ‘’αδελφό’’ του λοιδορούν διακεκριμένους ανώτατους εισαγγελείς, αναπαράγοντας αθλιότητες που διοχετεύει συγκεκριμένος εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος λειτουργεί ως οιονεί αντίδικος ενός ανθρώπου, στις επιχειρήσεις του οποίου απασχολούνται 40.000 συμπολίτες μας. Αλήθεια, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας τι άποψη έχει επί του θέματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ