Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

ΔΝΤ και “τρύπα” στα έσοδα βάζουν φρένο στο success story της κυβέρνησης

  • Ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση κυβέρνησης και των πιστωτών στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης
  • Το σήμα από το ΔΝΤ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προκαλεί καίριο κτύπημα
  • Το κυβερνητικό success story δέχεται ισχυρό κτύπημα με βάση και τα τελευταία στοιχεία για την «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό και το υπερατλαντικό μήνυμα προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύννεφα αρχίζουν και μαζεύονται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα, λίγο πριν ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση κυβέρνησης και πιστωτών στα πλαίσια της τρίτης αξιολόγησης. Το σήμα από το ΔΝΤ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προκαλεί καίριο κτύπημα στον επικοινωνιακό σχεδιασμό του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Το κυβερνητικό success story δέχεται ισχυρό κτύπημα με βάση και τα τελευταία στοιχεία για την «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό και το υπερατλαντικό μήνυμα προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε πριν λίγα εικοσιτετράωρα από το Ταλίν της Εσθονίας βέβαιος ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018, εντούτοις επικρατεί ανησυχία στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Και αυτό διότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει οικοδομηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου, με επίκεντρο τρεις σταθμούς -επίσκεψη Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εμφάνιση Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι- το αφήγημα των «καλύτερων ημερών που έρχονται» και της ανάπτυξης που αρχίζει καθ’ οδόν για το τέλος των μνημονίων.

Ο βασικός στόχος για το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ευρύτερα -γραφείο υπουργού, αναπληρωτών και υφυπουργών- είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η τρίτη αξιολόγηση, ώστε να σταλεί και θετικό μήνυμα στις αγορές και αυτό να αλλάξει το κλίμα και την ψυχολογία.

Μετά από μια σύντομη περίοδο νηνεμίας, το ελληνικό θέμα ετέθη στο Εurogroup της περασμένης Παρασκευής στην Εσθονία, όπου μεταξύ άλλων, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, αν και είπε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται και συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνει σημαντική και ορατή πρόοδος στην τρίτη αξιολόγηση για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες.

Το οικονομικό επιτελείο εμμένει ότι για φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% θα επιτευχθεί, αλλά το πραγματικό άγχος είναι για το 2018, καθώς αυτό φθάνει το 3,5% του ΑΕΠ. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης πρέπει να συνυπολογιστεί ότι θα πάει καλά και ο αναπτυξιακός δείκτης, καθώς όπως λένε και οικονομολόγοι, ο στόχος να επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 3% είναι πολύ αισιόδοξος.

Το κλειδί για την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις και γι’ αυτό το λόγο έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να επισπευσθούν διάφορα επενδυτικά σχέδια. Ήδη από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας άλλαξε και η στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Eldorado και της εξόρυξης του χρυσού στη Χαλκιδική.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, από το Μέγαρο Μαξίμου εμμένουν ότι ο στόχος είναι -και θα επιτευχθεί όπως λένε με έμφαση- να βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ