Σκληρή δουλειά, Στοχοπροσήλωση και Νοικοκύρεμα, αυτό είναι το τρίπτυχο της επόμενης μέρας της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον βουλευτή Λακωνίας Σταύρο Αραχωβίτη.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας τα 5Γιατί του eReportaz, τονίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται “ένα χρόνο πριν την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και στην μέση της κυβερνητικής θητείας. Μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση και των δυο αυτών χρονικών σημείων –στόχων, έχουν να γίνουν πολλά”.
Για το θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την παύση των εργασιών της El Dorado για την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική ο κ. Αραχωβίτης επισημαίνει πως “η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάττει τόσο το περιβάλλον, όσο και το σύνολο των πολιτών, αγροτών, αλιέων και εργαζομένων στις τουριστικές υποδομές της Χαλκιδικής”.
Τα 5Γιατί τα ρώτησε ο Ρενάτο Λέκκα
Γιατί η ΝΔ σάς κατηγορεί ότι διώχνετε τις επενδύσεις; Αναφέρεται στις Σκουριές και την El Dorado, στις επιθέσεις του Χρ. Σπίρτζη στη Fraport αλλά και στις συνεχείς αναβολές στην επένδυση του Ελληνικού
Η τακτική της ΝΔ αν και φαινομενικά απλή αγγίζει πολλές φορές τις παρυφές του «γκεμπελισμού»: Προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να ξεχάσουν τα έργα και τις ημέρες της, επιρρίπτοντας την ευθύνη για όλα τα δεινά της χώρας στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ! Δυστυχώς όμως για την αντιπολίτευση, ούτε ο λαός ξεχνά, ούτε τα στοιχεία που την διαψεύδουν καθημερινά:
Την περίοδο που η ΝΔ συγκυβερνούσε με το ΠΑΣΟΚ είχαμε στην χώρα μια πρωτοφανή αποεπένδυση, ενώ αντίθετα τη διετία 2016 – 2017 έχουμε ξένες Άμεσες Επενδύσεις που φτάνουν στο ύψος ρεκόρ, του 1,95% του ΑΕΠ. Μόνο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2017 είχαμε εισροή 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά αποτελούν επιδόσεις που η χώρα είχε να δει πολύ πριν από το 2006 ακόμα.
Ωστόσο, αυτό που ριζικά έχει αλλάξει στον τρόπο προσέλκυσης των επενδύσεων είναι ότι πλέον, τίθενται κανόνες και αυτοί οι κανόνες τηρούνται. Κανόνες τόσο περιβαλλοντικοί όσο και εργασιακοί. Ως γνωστόν, οι σοβαροί επενδυτές αρέσκονται στην ύπαρξη και τήρηση κανόνων, όταν αυτοί είναι καθαροί εξ αρχής. Κι είναι αυτό που εκτιμούν σαν αλλαγή στη χώρα: ένα σταθερό και ξεκάθαρο επενδυτικό τοπίο. Ένα τοπίο διαφανές, χωρίς αστερίσκους που υποδηλώνουν διαπλοκή. Τα συμφωνηθέντα και η νομοθεσία τηρούνται από όλες τις πλευρές.
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της El Dorado, η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάττει τόσο το περιβάλλον, όσο και το σύνολο των πολιτών, αγροτών, αλιέων και εργαζομένων στις τουριστικές υποδομές της Χαλκιδικής. Είναι, δε, απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι ως ανθρώπινη ασπίδα για την προάσπιση των ιδιωτικών συμφερόντων εταιριών. Είναι απαράδεκτο και κοινωνικά καταδικαστέο να γίνεται η αγωνία και το μέλλον των ιδίων και των οικογενειών τους, αντικείμενο πολιτικής και επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Όπως επίσης, απαράδεκτο είναι να ταυτίζεται η ΝΔ με τον θεσμικό της ρόλο, με συμφέροντα επιχειρηματικά, αγνοώντας τη νομιμότητα.
Ωστόσο, το ακόμα χειρότερο για τη ΝΔ είναι η προσπάθειά της να φρενάρει τις επερχόμενες επενδύσεις. Θεωρεί ότι προκαλώντας ζημιά στη χώρα, θα ανατρέψει την Κυβέρνηση, προκειμένου να έρθει εκείνη στην εξουσία. Το «σύνδρομο στέρησης» είναι τόσο ισχυρό, που μπροστά στην επιστροφή στην εξουσία, γίνονται θυσία όλες οι προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας που οικοδομούνται με αξιοπιστία λιθαράκι-λιθαράκι. Ας έχουν κατά νου όμως ότι αυτή είναι μια στρατηγική που θα γυρίσει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της.
Γιατί λέτε ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο την ώρα που τα έσοδα όχι μόνο δεν πάνε καλά αλλά φαίνεται να έχουμε «τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού το οκτάμηνο;
Είναι γεγονός ότι στην πραγματική οικονομία υπάρχει μια κόπωση μετά από την είσοδο και την μακροχρόνια παραμονή της χώρας σε προγράμματα επιτροπείας.
Ωστόσο, το μείγμα οικονομικής πολιτικής που επέλεξε να ακολουθήσει αυτή η Κυβέρνηση φαίνεται να αποδίδει αργά και σταθερά. Ήδη για το 2016, η οικονομία είναι πάνω από τους στόχους, ενώ και για το 2017 δεν φαίνεται να απειλείται η επίτευξη των στόχων. Αντιθέτως, ήδη συζητείται η διανομή κοινωνικού μερίσματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού από το πλεόνασμα των στόχων.
Η σταδιακή, αργή αλλά σταθερή, αποκλιμάκωση της ανεργίας και ο καταμερισμός των βαρών με διαφορετικό τρόπο, έχει βελτιώσει την εικόνα των εσόδων του ΕΦΚΑ σε βαθμό τέτοιο, που το ταμείο να παρουσιάζει απόκλιση προς τα πάνω σχεδόν 1δισ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμένο στόχο.
Η αύξηση των εξαγωγών (+18% για το α’ επτάμηνο τ.ε.) και η ταυτόχρονη αύξηση της Βιομηχανικής Παραγωγής (+6% για το α’ επτάμηνο τ.ε.) δείχνουν ότι πραγματικά η ελληνική παραγωγή και οικονομία έχουν πάρει μπρος. Με αυτές τις «ατμομηχανές» θεωρούμε ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα και να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018.
Γιατί λέτε ότι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα θα βγει από το 3ο Πρόγραμμα Διάσωσης και την Επιτροπεία, την ώρα που ο Αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί λέει πως η Ελλάδα θα είναι υπό επιτροπεία μέχρι να εξοφλήσει το 75% των δανείων της;
Με βάση τα όσα ανέλυσα παραπάνω, τον Αύγουστο του 2018 η χώρα μπορεί να βγεί από το 3ο πρόγραμμα με την κοινωνία όρθια. Και θα είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που θα το πράξει.
Ωστόσο, σαν χώρα μέλος της Ε.Ε., η χώρα διέπεται από δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν από τις διεθνείς συνθήκες. Αλλά και εδώ η σημερινή κυβέρνηση έχει σημαντικές επιτυχίες να επιδείξει: Αντίθετα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η δέσμευση της χώρας πλέον είναι να τηρεί πρωτογενή πλεονάσματα, βραχυπρόθεσμα, ύψους 3,5% και όχι 4,5% που είχαν δεσμευτεί εκείνες. Επίσης, ενώ η υποχρέωση όλων των χωρών είναι για τήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% μακροπρόθεσμα, η χώρα μας εξασφάλισε απόκλιση προς τα κάτω αναλαμβάνοντας δέσμευση για 2%.
Οι συγκεκριμένες αποκλίσεις προς τα κάτω ισοδυναμούν με δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερους φόρους και περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για άσκηση κοινωνικής πολιτικής προς τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού. Γιατί εμείς δεν πιστεύουμε στην κοινωνία της ζούγκλας που οραματίζονται άλλοι και έχουν το θράσος να το ομολογούν σε έναν λαό που στενάζει κάτω από τα αποτελέσματα των δικών τους επιλογών.
Ασφαλώς, στο τέλος όλοι κρίνονται!
Γιατί υπήρξε αυτή η τεράστια ολιγωρία και μολύνθηκε ο Σαρωνικός; Η Κυβέρνηση φαίνεται σα να μην ευθύνεται καθόλου για την τεράστια οικολογική καταστροφή. Μήπως οι αρμόδιοι Υπουργοί, έπρεπε να είχαν αναλάβει τις ευθύνες τους και να είχαν παραιτηθεί;
Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να μετατρέπουμε ένα ατύχημα τέτοιας έκτασης και τόσο μεγάλων και δραματικών επιπτώσεων σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Μόλις αντιμετωπιστεί η τεράστια οικολογική καταστροφή και αποκατασταθεί η ομαλότητα, θα έχουμε τον χρόνο να αναζητήσουμε ευθύνες, επιχειρησιακές και επιχειρηματικές, όπου αυτές υπάρχουν και στη διάσταση που προκύπτουν. Άλλωστε οι υπουργοί παραμένουν πάντοτε υπό την αξιολόγηση του Πρωθυπουργού. Πάντα όμως με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και ποτέ εν θερμώ, με αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. Τώρα προέχει το έργο της απορρύπανσης και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
Από το τραγικό αυτό γεγονός πρέπει να αντλήσουμε τα συμπεράσματά μας: φανταστείτε ένα ατύχημα σε μια επένδυση π.χ του μεγέθους ενός μεταλλείου χρυσού, η οποία θα ήταν πλημμελώς αδειοδοτημένη. Συνεπώς, η διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα της πολιτείας, χωρίς εκπτώσεις.
Γιατί πιστεύετε ότι θα κερδίσετε τις εκλογές; Θα εξαντλήσετε τετραετία; Γιατί να σας στηρίξει ξανά ο ελληνικός λαός;
Βρισκόμαστε ένα χρόνο πριν την έξοδο της χώρας από την πολυετή επιτροπεία και στην μέση της κυβερνητικής θητείας.
Μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση και των δυο αυτών χρονικών σημείων –στόχων, έχουν να γίνουν πολλά. Αυτό που χρειάζεται πρωτίστως είναι σκληρή δουλειά, στοχοπροσήλωση και νοικοκύρεμα.
Η δύσκολη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μέση της διαδρομής. Ωστόσο, φαίνεται πλέον καθαρά ότι αρχίζει να παράγει αποτέλεσμα. Χρειάζεται βέβαια πολύς δρόμος ακόμα για να μπορέσουμε να πούμε με αισιοδοξία και σιγουριά ότι φτάνουμε σε εκείνο το επίπεδο που επιθυμεί η κοινωνία και εμείς οι ίδιοι.
Για το λόγο αυτό, τώρα δεν επιτρέπονται ούτε ολιγωρία ούτε χαλάρωση και αδράνεια. Αντίθετα, χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, να αφουγκραστούμε την κοινωνία και να διορθώσουμε αδικίες, στρεβλώσεις και λάθη του παρελθόντος και του παρόντος. Απαιτείται τόλμη και καθαρό μυαλό. Απαιτείται ένταση της προσπάθειας και πίστη στο αποτέλεσμα.
Η χώρα μπορεί και αξίζει να πάει καλύτερα. Να βγει από την επιτροπεία, το τέλμα, το αδιέξοδο. Είμαι πεπεισμένος ότι οι Έλληνες δεν θα επιστρέψουν στο παλιό, το διεφθαρμένο, τη διαπλοκή και την αναξιοκρατία. Όταν έρθει η ώρα της επιλογής της επόμενης κυβέρνησης, οι πολίτες θα αξιολογήσουν τα έργο και τα πεπραγμένα του καθενός, την εντιμότητα, το νοικοκύρεμα, τα καθαρά χέρια και την σκληρή δουλειά και θα πάρουν τις αποφάσεις τους.