Οι ινδικές φαρμακοβιομηχανίες βλέπουν την ελληνική κρίση και τον περιορισμό των κρατικών δαπανών ως μια χρυσή ευκαιρία για να προωθήσουν φθηνά, καλής ποιότητας γενόσημα στην Ελλάδα, αλλά και να δημιουργήσουν εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη.
Η καταχρεωμένη Ελλάδα και η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους. Η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα κατηγόρησε περισσότερες από 50 φαρμακευτικές εταιρείες ότι έκοψαν τις προμήθειες βασικών φαρμάκων.
Ωστόσο, η Ελλάδα ίσως βρει έναν «σωτήρα» στα χαμηλού κόστους γενόσημα φάρμακα που παρασκευάζονται στην Ινδία, σύμφωνα με την Hindustan Times.
Σύμφωνα με το ινδικό υπουργείο Εμπορίου, οι εξαγωγές φαρμάκων προς την Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 35% τα τελευταία τρία χρόνια.
Όμως η ινδική κυβέρνηση καταρτίζει νέα σχέδια για να προσφέρει στην Ελλάδα φθηνότερα γενόσημα «made in India».
«Η Ινδία έχει καλύτερες πιθανότητες διότι είμαστε οι πιο οικονομικοί με υψηλή ποιότητα», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του συμβουλίου προαγωγής φαρμακευτικών εξαγωγών (Pharmexcil) της Ινδίας, PV Appaji.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα προσπαθεί να σφίξει το ζωνάρι παντού, περιλαμβανομένων των φαρμακευτικών δαπανών που καλύπτονται κυρίως από το κράτος, θα προωθηθούν τα γενόσημα».
Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει παράλληλα την Ινδία να δώσει ώθηση στις εμπορικές σχέσεις της με την Ευρώπη, και ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν τα γενόσημα που παρασκευάζονται στο Ισραήλ.
«Σχεδιάζουμε να προωθήσουμε τα γενόσημά μας, ιδιαίτερα τα πιο συνηθισμένα όπως αντιφλεγμονώδη, τα αντιμυκητιακά, τα αντιδιαβητικά και τα αντιβιοτικά.
Μέσω αυτής της κίνησης, μπορεί να βρούμε έναν δρόμο για να ερευνήσουμε νέες αγορές στην Ευρώπη και να εκκινήσουμε μια νέα εμπορική σχέση, καθώς το Ισραήλ κυριαρχεί στις εξαγωγές φαρμάκων σε πολλά μέρη της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Ελλάδας», ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Σχεδόν όλα τα φάρμακα που πωλούνται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενα και τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Δεκέμβριο.
Μάλιστα, τα δημόσια νοσοκομεία και τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία είχαν φτάσει να χρωστούν στις παγκόσμιες φαρμακοβιομηχανίες τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Hindustan Times.
Ωστόσο, οι αναλυτές εφιστούν προσοχή. «Μπορούμε να ωθήσουμε τις εξαγωγές για όσο η Ελλάδα βρίσκεται στην ευρωζώνη. Διαφορετικά, είναι μια ζώνη υψηλότερου κινδύνου», σύμφωνα με τον Sujai Shetty της PricewaterhouseCoopers India.
Πηγή : isotimos.com