Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Παραπομπή Χριστοφοράκου για την υπόθεση Siemens

  • Την παραπομπή 18 στελεχών της Siemens σε δίκη, με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην διευθύνων σύμβουλο, Μιχάλη Χριστοφοράκο, διατάσσει με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών
  • Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση της ανάθεσης και παραλαβής του συστήματος C4I, που κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο
  • Δωροδοκίες δημοσίων υπαλλήλων επί έξι χρόνια διαπιστώνει το βούλευμα, που αναγνωρίζει στον Μ.Χριστοφοράκο σημαίνοντα ρόλο στην υπόθεση
  • Απαλλάχθηκε, ωστόσο, ο περιβόητος «φυγάς» από την κατηγορία της απάτης από κοινού, κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με το έτερο μεγαλοστέλεχος της εταιρείας, Διονύση Δενδρινό.

 

Για έξι χρόνια, από το 2003 έως το 2009, στελέχη της Siemens δωροδοκούσαν δημοσίους υπαλλήλους για την ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I, που αφορούσαν το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (και που κόστισε στο Δημόσιο περίπου 260 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ). Το Συμβουλίου Εφετών παραπέμπει, λοιπόν, σε δίκη 18 κατηγορούμενους, με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο προφανώς να βρίσκεται μεταξύ των κατηγορούμενων, αλλά να απαλλάσσεται από την κατηγορία της απάτης από κοινού με το έτερο μεγαλοστέλεχος της εταιρείας, Διονύση Δενδρινό.

Ποιοι και γιατί παραπέμπονται

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I είχε αναλάβει η αμερικανική κοινοπραξία SAICTEAM με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens. 

Σύμφωνα με την κρίση των εφετών, ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, Μιχάλης Χριστοφοράκος, παραπέμπεται σε δίκη για τις βαρύτατες κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι εφέτες διατάσσουν να μην επιρριφτεί κατηγορία σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Διονύση Δενδρινού, για το αδίκημα της απάτης από κοινού, κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγκατηγορούμενοί του Μ. Χριστοφοράκου, που υπενθυμίζεται πως ακόμη δεν έχει εκδοθεί από τις γερμανικές αρχές στην Ελλάδα, σύμφωνα με το βούλευμα, είναι οι άλλοτε υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της γερμανικής εταιρίας, Γκερκ-Μίχαελ Κουτσενρόιτερ (Jörg-Michael Kutscheneuter) και Ράινχαρτ Σίκατσεκ (Reinhard- Herbert Siekaczek) για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, υπό ιδιαίτερες επιβαρυντικές περιστάσεις, για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε απιστία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, αλλά και για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από κοινού, κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα.

Εδώλιο επίσης διατάσσει για τους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο, Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιώτη Μέρτη, για παθητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (επί μακρό χρόνο και με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας).

Για την υπόθεση θα δικαστούν επίσης ως παρένθετα πρόσωπα και οι Γιώργος Καλδής, Αλέξανδρος Λέτσας, Σάββας Γιαννακάκης, Αθανάσιος Ράμμος και Βασίλειος Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε ενεργητική δωροδοκία και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

Το πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens Διονύσης Δενδρινός και οι Grant Lawrsnce Clark, Γεώργιος Καραμάνης, Εμμ. Βαρδάκης, Ιω. Πετρόπουλος, Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Russell Michael Maghew, Ελ. Λώλος και Παν. Μέρτης, παραπέμπονται να δικαστούν για ηθική αυτουργία από κοινού, κατά συρροή και μη σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.

Οι Ελ. Λώλος , Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Ιωα. Πετρόπουλος και Παν. Μέρτης θα δικαστούν επίσης και για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, αλλά και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις.

Το Συμβούλιο Εφετών διατηρεί την ισχύ τριών ενταλμάτων σύλληψης (8/2017, 7/2017 και 9/2017) σε βάρος των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek και διατάσσει, εφόσον συλληφθούν, την προσωρινή τους κράτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ