Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Από Σεπτέμβριο νέο χαράτσι στα φάρμακα

Συναντήσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή με τη φαρμακοβιομηχανία για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων των Θεσμών

Τρόπους να εφαρμοστούν οι υποχρεώσεις της χώρας που προέκυψαν από την προχθεσινή συνάντηση με την quadriga σε ότι αφορά τον τομέα υγείας, αναζητά τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, συναντήθηκε χθες με αντιπροσωπεία της φαρμακευτικής βιομηχανίας, με στόχο την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων για τα θέματα που αποφασίστηκαν από την συνάντηση, αλλά και την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που θα φέρουν οι αναμενόμενες ρυθμίσεις.

Δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται σε θερινούς ρυθμούς με τη μισή δημόσια διοίκηση σε διακοπές, αναζητήθηκαν λύσεις για την έκδοση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων του Ιανουαρίου, καθώς η πλειονότητα των προσώπων που απαρτίζουν την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων βρίσκεται σε διακοπές και στην συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας είχαν συζητηθεί μόνο τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην κοστολόγηση.

Έτσι η συζήτηση οδήγησε σε σύγκλιση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων μετά το δεκαπενταύγουστο, κάτι όμως που είναι εξαιρετικά πιεστικό για την κυβέρνηση, καθώς η απαίτηση της quadriga είναι έχει λυθεί το θέμα άμεσα, αφού έχει ήδη συζητηθεί το συγκεκριμένο δελτίο τιμών από την επιτροπή, και έχουν ήδη υποβληθεί 200 ενστάσεις. Η διερεύνηση τώρα, αφορά την εξαίρεση ενδεχομένως, αυτών των 200 ιδιοσκευασμάτων, ως τη γενική ανακοστολόγηση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Η συγκεκριμένη γενική ανακοστολόγηση θα γίνει εντός Σεπτεμβρίου, αλλά προηγουμένως θα έχει θεσμοθετηθεί η μείωση της τιμής όλων των φαρμάκων που χάνουν την προστασία της πατέντας τους στο 50% και των γενοσήμων τους στο 65% της νέας τιμής του φαρμάκου αναφοράς τους (του πρωτοτύπου δηλαδή που έχασε την πατέντα του).

Καθώς η ισχύουσα νομοθεσία ήδη προβλέπει τις μειώσεις αυτές για τα φάρμακα που αδειοδοτήθηκαν και κυκλοφόρησαν μετά το 2012, η νέα υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση, θα πρέπει να προβλέπει την επέκταση του συγκεκριμένου τρόπου, στα φάρμακα που κυκλοφορούσαν μέχρι τότε. Και εδώ μπαίνουν μια σειρά ζητήματα που η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει, όπως πότε χάθηκε η πατέντα, πόσο παλιά θα πρέπει να ανατρέξει κανείς και βάσει ποιών χωρών την κοστολόγηση θα πρέπει να γίνουν οι αρχικοί υπολογισμοί ώστε να γίνουν οι απομειώσεις για τα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους, και για τα γενόσημά τους.

Με δεδομένο ότι στα προαπαιτούμενα για τη σύναψη συμφωνίας συμπεριλαμβάνεται και η είσπραξη των rebate, ο κ. Κουρουμπλής στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρθηκε στην πρόθεσή του για ενοποίηση όλων των rebate των φαρμάκων σε ένα rebate όγκου, μια επιστροφή δηλαδή, η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με την κατανάλωση των φαρμάκων ανά φαρμακευτική εταιρία.

Η κλίμακα φθάνει μέχρι το 26%. Στο νέο τρόπο υπολογισμού του rebate, θα ενταχθεί το σύνολο των φαρμάκων, ανεξάρτητα από το κανάλι διανομής τους, δηλαδή είτε πρόκειται για φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία, είτε για φάρμακα σοβαρών παθήσεων που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, είτε για νοσοκομειακά φάρμακα.

Σημειώνουμε ότι οι δύο τελευταίες κατηγορίες φαρμάκων κοστολογούνται διαφορετικά και η τιμή με την οποία αγοράζονται από τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, είναι μειωμένη σε σχέση με τη λιανική τους τιμή.

Μένει τώρα να υπολογιστούν οι εξοικονομήσεις που θα επιτευχθούν με το σενάριο αυτό, ώστε να φανεί αν τελικά αυτή θα είναι η λύση που θα επιλεγεί, ή θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη πρόθεση του υπουργού να ενοποιήσει μεν τα rebate, αλλά διατηρήσει και να διπλασιάσει το τέλος εισόδου στη λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων από 5% σε 10% (έσοδα 13 εκ. ευρώ το χρόνο), καθώς και το rebate των μοναδικών φαρμάκων που βρίσκονται σε μια θεραπευτική κατηγορία, χωρίς γενόσημο.

Πηγή : isotimos.com

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ