Δύο σημαντικές εκθέσεις πραγματοποιούνται αυτή την εποχή στη Σύρο, με την επιμέλεια του γνωστού συλλέκτη και προέδρου της Εικαστικής Επιτροπής Σύρου-Ερμούπολης Κώστα Ιωαννίδη, σε συνεργασία με τον Δήμο του νησιού.
Η πρώτη αφορά έκθεση αφιέρωμα στο έργο του διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας ζωγράφου Θάνου Τσίγκου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του, που εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Γιάννη και Ελένης Βάτη στην Ερμούπολη στις 7 Αυγούστου (8.30 μ.μ.)
Η άλλη έκθεση αποτελεί αφιέρωμα στο έργο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου που διαγράφει διεθνή πορεία Θόδωρου Μανωλίδη και εγκαινιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Ποσειδωνίας, που στεγάζεται στην ανακαινισμένη έπαυλη Τσιροπινά στις 8 Αυγούστου (8.30 μ.μ.)
Η έκθεση αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Θάνου Τσίγκου, του “ζωγράφου των λουλουδιών” όπως έγινε γνωστός, ο οποίος έζησε και δούλεψε στο Παρίσι και πέθανε το 1965 στην Αθήνα, περιλαμβάνει περί τα 34 έργα, τα οποία προέρχονται από την συλλογή του συνονόματου ανιψιού του Θάνου Τσίγκου, από το δήμο Ασπροπύργου, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.
Από την πλευρά του ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης ο οποίος έχει ως σήμερα διοργανώσει τρεις εκθέσεις αφιέρωμα στον Θάνο Τσίγκο, σημειώνει με αφορμή αυτή την τρίτη έκθεση: “τον Τσίγκο τον γνώρισα στο Παρίσι για λίγο διάστημα κι έτσι δεν μπόρεσα να κάνω πολύ παρέα μαζί του, μ αυτόν τον τόσο φιλοσοφημένο άνθρωπο, ούτε να αποκτήσω πολλούς πίνακες του… Από την καλή μου φίλη Iris Clert έμαθα ό,τι δεν ήξερα για τον Τσίγκο. Η φιλία της μαζί του ήταν πολύ βαθιά. Δεν σταματούσε να μιλά για την καλοσύνη και την ανθρωπιά του, πονούσε με τη μιζέρια και τη φτώχεια των ανθρώπων. Δυστυχώς ο Τσίγκος έφυγε από τη ζωή πολύ νέος, καταβεβλημένος από τις αρρώστιες και το αλκοόλ. Έτσι η παγκόσμια ζωγραφική έχασε έναν μεγάλο καλλιτέχνη”.
Ο ανιψιός του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Θάνος Τσίγκος, ο οποίος γνώρισε και πλησίασε το έργο του θείου του μέσω του συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη και της μεγάλης έκθεσης που είχε διοργανώσει γι αυτόν το 2005 στη γενέτειρα του Ελευσίνα σημειώνει με αφορμή την παρούσα έκθεση:”Θάνος Τσίγκος ένας άγνωστος μακρινός συγγενής με το ίδιο όνομα. Αυτό μέχρι το καλοκαίρι του 2005 που πήγα στην έκθεση “Θάνος Τσίγκος” στην γενέτειρα του την Ελευσίνα, που οργάνωσε ο συλλέκτης και μετέπειτα φίλος Κώστας Ιωαννίδης. Η πρώτη έκθεση που έγινε αποκλειστικά γι αυτόν μετά από 25 χρόνια. Ομολογώ ότι πήγα στην έκθεση από υποχρέωση και περιέργεια. Τα έργα του Τσίγκου όμως με άγγιξαν με έναν περίεργο τρόπο. Τα έντονα χρώματα, τα λουλούδια, και αυτή η μοναδική τεχνοτροπία του με μάγεψαν. Τότε ξεκίνησε για μένα ένα ταξίδι γνωριμίας με τον Θάνο Τσίγκο που οδήγησε στη δημιουργία μιας συλλογής έργων του. Σήμερα έχω τη χαρά να μπορώ να συμβάλλω στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης δανείζοντας κάποια έργα από την συλλογή αυτή. Ο ακούραστος λάτρης της τέχνης Κώστας Ιωαννίδης οργανώνει αυτή την έκθεση, που εύχομαι να αγγίξει κάθε επισκέπτη όπως άγγιξε και μένα πριν δέκα χρόνια και μου έδωσε το δικαίωμα να μπορώ να πω: Θάνος Τσίγκος ένας γνωστός σπουδαίος ζωγράφος”.
Η έκθεση αφιέρωμα στο Θάνο Τσίγκο εγκαινιάζεται στις 7 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. Στην αίθουσα Γιάννη και Ελένης Βάτη στην Ερμούπολη της Σύρου.
Διάρκεια έκθεσης ως τις 3 Σεπτεμβρίου 2015. Ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 και 18.00-22.30
ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΘΟΔΩΡΟ ΜΑΝΩΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ
Η άλλη εξίσου λαμπρή έκθεση είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα ζωγράφο που διαπρέπει στο εξωτερικό Θόδωρο Μανωλίδη και διοργανώνεται επίσης από το δήμο Σύρου Ερμούπολης. Εγκαινιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Ποσειδωνίας, στην ανακαινισμένη αίθουσα Τσιροπινά στις 8 Αυγούστου. Με αφορμή την έκθεση ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης που την επιμελείται σημειώνει:
“Πέρασαν δεκαπέντε χρόνια από την μεγάλη αναδρομική έκθεση που έκανα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων με έργα του Θόδωρου Μανωλίδη το 2000 με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία. Έτσι αποφασίσαμε με την εικαστική επιτροπή να γίνει μια έκθεση με έργα του Μανωλίδη, ο οποίος χαρακτηρίζεται για την πολύ υψηλή ποιότητα της ζωγραφικής του έχει περάσει εδώ και πολλά χρόνια τα ελληνικά σύνορα, στην έπαυλη Τσιροπινά, ένας χώρος κόσμημα για τη Σύρο και ιδιαίτερα για την Ποσειδώνια.
Μεγάλες γκαλερί του εξωτερικού έχουν φιλοξενήσει έργα του όπως οι:Paul Faccatti στο Παρίσι και στην Ζυρίχη, η Frumkin Gallery και Malborough Gallery στη Ν. Υόρκη, καθώς και στο Μονακό. Μετά από πολλά χρόνια γνωριμίας και φιλίας μαζί του, με γοήτευσε η μεγάλη αφοσίωση του σε αυτό που δημιουργεί με μεγάλη μαεστρία.
Τα έργα του είναι κοντά στην Ελληνιστική και Βυζαντινή Ζωγραφική, αρχαίες παραστάσεις που καταργούν το συγκεκριμένο χώρο και μας παρασύρουν σε μια άλλη ατμόσφαιρα περισσότερο μαγική και συμβολική. Η ζωγραφική του Μανωλίδη είναι πραγματική προσφορά στην τέχνη”.
“Ο Μανωλίδης αντλεί στοιχεία από τον χώρο της ιστορίας, της παράδοσης, των προσωπικών του αναμνήσεων”, γράφει στο δικό του σημείωμα ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος. “Η μάνα γη, τα λιόδεντρα, τα αγριολούλουδα, τα κλήματα, και οι πέτρες της ελληνικής γης… οι εκκλησίες μας, οι βυζαντινές εικόνες, τα σκαλιστά τέμπλα, τα καφτάνια, και τα διάφορα αντικείμενα… απομεινάρια ένδοξου παρελθόντος, αρχαίου, βυζαντινού, της επανάστασης, που πάντα βρίσκονται στις προθήκες των μουσείων ή στο σεντούκι κάποια αιωνόβιας γιαγιάς ή θείας, που όλοι κάποτε είχαμε, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Μανωλίδης κεντά τα «πολύτιμα» άμφια του. Ο ζωγράφος, παρά το γεγονός ότι ζει πολύ στο εξωτερικό, ξέρει πως οι «αλήθειες» του είναι εδώ, στην ιστορία και τις παραδόσεις της γης του, στη νοσταλγία της επιστροφής, στη θάλασσα και το χώμα του νησιού του. Τα ιστορικά μας σύμβολα όσο «πολυμεταχειρισμένα» και αν είναι, όσο και αν έχουν χάσει την αρχική τους λάμψη, από τις αλλεπάλληλες φάσεις της καπηλείας των πάσης φύσεως «ενδιαφερομένων», μπορούν πάντα να αποζημιώνουν όσους εμπνέονται από αυτά, αρκεί να τα μεταχειρίζονται με σεβασμό και ειλικρίνεια προθέσεων”.