Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα τον καταστήσουν δικαιότερο και πιο αναλογικό, αλλά και στη ρύθμιση των 100 δόσεων εξετάζει η Κυβέρνηση σύμφωνα με όσα αποκάλυψε σήμερα Τετάρτη στην εκπομπή «Πρωινό MEGA» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Ο υπουργός ανέφερε πως με δεδομένη την οροφή των 2,65 δισ. στην εισπραξιμότητα του φόρου γίνονται συζητήσεις για αλλαγές στο «εσωτερικό» του. «Το αίσθημα του δικαιότερου θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μεταφορά ποσού από τον κύριο φόρο που αφορά σε όλα τα ακίνητα στον συμπληρωματικό», είπε.
Ακόμη, υποστήριξε ότι ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2016 ώστε να εγγραφεί εισπρακτικά μέσα στο 2015, θέμα όμως το οποίο συζητείται με τους θεσμούς, ενώ τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση του φόρου άμεσα και οι μεγαλύτερες αλλαγές να γίνουν το 2016.
Σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων και στο κατά πόσο θα προκύψουν αλλαγές, ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι η προσέγγιση του θέματος γίνεται με «ρεαλισμό και ευαισθησία». Σημείωσε ότι η ρύθμιση έχει εκπνεύσει και δεν μπορεί κάποιος να ενταχθεί τώρα σε αυτή, ενώ είπε πως θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσής της, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιβολής εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων. «Σκοπός είναι να διατηρηθεί η ροή εσόδων», είπε.
Αναφορικά με τις αξιώσεις των θεσμών για φορολόγηση κλάδων της οικονομίας με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπογράμμισε ότι η προσπάθεια στη διαπραγμάτευση και στην υλοποίηση της συμφωνίας εστιάζει πλέον στο να μην θιγεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ειδικά σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.
Για τους φορολογικούς ελέγχους απεκάλυψε πως 600 υπάλληλοι της φορολογικής διοίκησης διενήργησαν ελέγχους σε 1.600 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα και αποκάλυψαν παραβατικότητα σε ποσοστό χαμηλότερο του 25%. Χαρακτήρισε δε μεγάλη «μάστιγα» τις διπλές ταμειακές αλλά και τους παράλληλους μηχανισμούς που είχαν στηθεί με ειδικά προγράμματα, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο δεν στοχεύει μόνο στην επιχείρηση, αλλά και σε όσους βοήθησαν να εφαρμόσει τέτοια συστήματα.
Τέλος, εξήγησε την επιδίωξη του υπουργείου να «κλείνει» τις εφορίες κάποιες μέρες την εβδομάδα ώστε οι εφοριακοί να μπορούν να κάνουν ελέγχους σε τουριστικές περιοχές ή και εσωτερικές εργασίες που λόγω παρουσίας κόσμου δεν είναι εφικτό να γίνουν. «Σε μια εφορία όπως της Σαντορίνης, θα μπορούσαν οι εφοριακοί να δουλέψουν για το κοινό τις δυο από τις πέντε μέρες της εβδομάδας», τόνισε.