Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Το είδαμε και… αυτό: Γυμναστής στο Γραφείο Τύπου της Βουλής !

Κακοδιαχείριση, οικονομικές ατασθαλίες, αλλά και πολιτικά παιχνίδια σε βάρος εργαζομένων στη Βουλή καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία της Βουλής, στην προσπάθεια της να βάλει τάξη στην «ασυδοσία σε βάρος του προϋπολογισμού της Βουλής που πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι». Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής η πρόεδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε συμβάσεις που καλύπτουν ανύπαρκτες ανάγκες και εξόφθαλμα χαριστικές διευθετήσεις σε ανθρώπους «φαντάσματα», οι οποίοι δεν προσέρχονται στην εργασία τους.

Αναφερόμενη στο ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα με δύο όψεις: Η μία όψη είναι ότι ένα μέρος των ανθρώπων αυτών στην πραγματικότητα δεν είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα έπρεπε να αναγνωριστεί η συμβατική τους σχέση ως σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, «υπάρχει και ένα μέρος τέτοιων συμβάσεων που καλύπτουν εξόφθαλμα χαριστικές διευθετήσεις για ανθρώπους οι οποίοι δεν πατάνε στη Βουλή». Και αυτό, όπως είπε, είναι ένα θέμα που πρέπει να μπει στις διαστάσεις του. «Ούτε να αδικηθούν άνθρωποι οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά και ούτε να υπάρχει αυτή η εντελώς προνομιακή μεταχείριση ανθρώπων οι οποίοι δεν εργάζονται και εμφανίζονται ως εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου. Υπάρχουν άνθρωποι, που θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους να μην έρχονται στην εργασία τους», είπε η Πρόεδρος της Βουλής.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι εδώ και μέρες «με αυτούς τους ανθρώπους παίζονται πολιτικά παιχνίδια» προσθέτοντας ότι είναι αναληθές το ότι άνθρωποι προσέρχονται στην εργασία τους ανασφάλιστοι.

«Υπάρχει ρητή εντολή να μην απασχολείται κανείς ανασφάλιστος στη Βουλή. Δεν είναι έντιμο να παίζονται τέτοιου είδους παιχνίδια και επειδή αναφέρεται μια σύμβαση που έληξε στις 17.2.2015, είναι μια και μόνη σύμβαση στις 17.2.2015 και αφορά πρόσωπο, το οποίο ουδέποτε αποτάθηκε με οποιοδήποτε τρόπο προς οποιαδήποτε υπηρεσία και για το οποίο, από κανέναν δεν έγινε εισήγηση ότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι περισσότερες συμβάσεις αφορούν το κανάλι της Βουλής. Από τον τελευταίο Συντονιστή του Καναλιού της Βουλής, του οποίου εξέπνευσε η θητεία στα τέλη του Μαΐου, ουδέποτε έγινε πρόταση περί παγίων και διαρκών αναγκών.

Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «το Κανάλι της Βουλής έχει πάρα πολλές ελλείψεις στοιχειωδών ειδικοτήτων και την ίδια ώρα εμφανίζει απασχολούμενα πρόσωπα ασχέτων ειδικοτήτων»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε «ανθρώπους-φαντάσματα» στο Γραφείο Τύπου της Βουλής, οι οποίοι ουδέποτε συμμετείχαν σε συναντήσεις που η ίδια είχε με το Γραφείο Τύπου, ενώ όπως της ειπώθηκε ο ένας ήταν διατεθειμένος σε πρώην Πρόεδρο της Βουλής. Είπε επίσης ότι στο γραφείο Τύπου, υπηρετεί γυμναστής.

«Εδώ είναι τρομακτικές οι παθογένειες και πρέπει να έχουμε την ευαισθησία και να μην αδικήσουμε κανέναν, αλλά και να μη συνεχιστεί μια ασυδοσία σε βάρος του προϋπολογισμού της Βουλής, που είναι προϋπολογισμός, που πληρώνουν οι φορολογούμενοι και η Βουλή πρέπει να δίνει το υπόδειγμα της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης και, δυστυχώς, ακόμη έχει πολύ δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τους ίδιους τους υπαλλήλους περί τα τέλη Μαΐου να προσκομίσουν στον Γενικό Γραμματέα της Βουλής τα στοιχεία των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή τη θέση και τις, κατά την άποψή τους, πάγιες και διαρκείς ανάγκες που καλύπτουν. Εν τούτοις, για ένα δίμηνο δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε στοιχεία. Περί τα τέλη Ιουλίου, τους είχε συναντήσει ξανά και επειδή είχαν μεσολαβήσει κάποιες δημοσιοποιημένες επιστολές σε σχέση με την αξίωση μετατροπής των συμβάσεων τους, τους υπενθύμισε πρώτον ότι δεν έχει υπάρξει δέσμευση ούτε και θα μπορούσε να υπάρξει δέσμευση δική της για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με δεδομένο ότι υπάρχουν πράγματι περιπτώσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που είναι «φαντάσματα». Και έτσι είχε ζητήσει αυτά τα στοιχεία.

Από την πλευρά τους, οι συμβασιούχοι εκδήλωσαν την αδυναμία τους να εγγυηθούν για τους συναδέλφους τους και ότι δεν γνώριζαν κιόλας τους συναδέλφους τους. Παρ’ όλα αυτά, η Πρόεδρος της Βουλής τους προέτρεψε να τους ανεύρουν, γιατί δεν μπορεί κανείς να προκαταλάβει, ποια είναι η πραγματική κατάσταση, να τους αναζητήσουν, και να προσκομίσουν τα σχετικά στοιχεία. Κατατέθηκαν για πρώτη φορά στοιχεία την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, κάποια στοιχεία τη Δευτέρα 27 Ιουλίου και κάποια την Τρίτη 28 Ιουλίου. Δηλαδή, ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των στοιχείων την Τρίτη, 28 Ιουλίου, δύο μήνες από την αρχική συνάντηση.

Το θέμα τέθηκε ακολούθως στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, που συνεδρίασε -με εισήγηση της Προέδρου της Βουλής- στις 3 Αυγούστου. Στην Επιτροπή διαπιστώθηκε από όλα τα μέλη της Επιτροπής η ανάγκη να απογραφούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι με το καθεστώς «ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου». Εν συνεχεία να διερευνηθεί ποιοι από αυτούς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με σκοπό την οριστική διευθέτηση του ζητήματος, σύμφωνα με την πρόταση της Πρόεδρου τη Βουλής.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ