Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

3 προτάσεις για καλοκαιρινή σαλάτα με όσπρια

Ήδη γνωρίζεις πως τα όσπρια είναι μια πολύ υγιεινή, αλλά και συγχρόνως γευστική τροφή. Τώρα σου δίνεται η δυνατότητα διαβάζοντας τις παρακάτω συμβουλές, να φτιάξεις μία καλοκαιρινή σαλάτα τις επιλογής σου, εντάσσοντας τα όσπρια.

 

Σαλάτα με ρεβίθια και κριθαράκι

orzo-garbanzo-bean-salad-header

Σε αυτή τη σαλάτα με ρεβίθια και κριθαράκι τα ντοματάκια προσφέρουν δροσιά και γεύση, ενώ την κάνουν ακόμα πιο λαχταριστή για τα παιδιά. 

Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος μαγειρέματος: 40’ για τα ρεβίθια και 15’ για το κριθαράκι

Υλικά (για 4-6 άτομα)

  • 4 φλιτζάνια ζωμός κότας ή λαχανικών
  • 1 1/2 φλιτζάνι κριθαράκι ψιλό
  • 1 ½ φλιτζάνι ρεβίθια, βρασμένα και στραγγισμένα
  • 2 φλιτζάνια ντοματάκια κόκκινα και κίτρινα, κομμένα στη μέση

Για το ντρέσινγκ

  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιζανιού φρέσκια μέντα ψιλοκομμένη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες

  1. Βράσε το κριθαράκι στο ζωμό. Μην το αφήσεις να «μαλακώσει» πολύ (7-8 λεπτά είναι αρκετά).
  2. Στράγγισε το κριθαράκι, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει, ανακάτεψε καλά και άφησέ το να κρυώσει.
  3. Βράσε τα ρεβίθια σε αλατόνερο και στράγγισέ τα.
  4. Ρίξε σε μία μεγάλη σαλατιέρα τα ρεβίθια, το κριθαράκι και πρόσθεσε τα ντοματίνια, κομμένα στη μέση.
  5. Ανακάτεψε καλά.
  6. Ετοίμασε το ντρέσινγκ ρίχνοντας όλα τα υλικά στο μούλτι και ανακατεύοντας καλά.
  7. Περίχυσε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και ανακάτεψε καλά.

 

Σαλάτα με φασόλια διάφορα

tri-bean-salad-header

Αυτή η σαλάτα με φασόλια μπορεί άνετα και να αποτελέσει κύριο πιάτο. Μπορείς να διατηρείς τα φασόλια βρασμένα στο ψυγείο και να φτιάχνεις τη σαλάτα πολύ γρήγορα.

Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος μαγειρέματος: (για τα φασόλια και τα ρεβίθια περίπου 1 ώρα)

Υλικά (για 8 άτομα)

  • 2 φλιτζάνια άσπρα φασόλια βρασμένα και στραγγισμένα
  • 2 φλιτζάνια φασόλια πίντο βρασμένα και στραγγισμένα
  • 2 φλιτζάνια κόκκινα φασόλια, βρασμένα και στραγγισμένα
  • 2 φλιτζάνια ρεβίθια βρασμένα και στραγγισμένα
  • 1 μέτρια κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 μέτρια πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Για το ντρέσινγκ

  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 5-6 φυλλαράκια φρέσκιας μέντας
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο

Οδηγίες

  1. Βράζεις τα όσπρια σε νερό που έχεις προσθέσει μόνο αλάτι. Όταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζεις.
  2. Ανακατεύεις όλα τα όσπρια σε μία βαθιά σαλατιέρα.
  3. Προσθέτεις τις ψιλοκομμένες πιπεριές.
  4. Ετοιμάζεις το ντρέσινγκ ρίχνοντας όλα τα υλικά μέσα στο μούλτι και ανακατεύοντας πολύ καλά.
  5. Περιχύνεις τα όσπρια με το ντρέσινγκ.
  6. Πασπαλίζεις τη σαλάτα με φασόλια με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρεις. 

Άλλη μία ιδέα

Πρόσθεσε στη σαλάτα ψιλοκομμένο, τηγανητό μπέικον!

 

Σαλάτα με φακές και καραβίδες

salata-me-fakes1

Αυτή η σαλάτα με φακές και καραβίδες παντρεύει τέλεια τη γη με τη θάλασσα! Η μεστή γεύση των οσπρίων απογειώνεται με την εκλεπτυσμένη γεύση του θαλασσινού και ολοκληρώνεται με την πιπεράτη ρόκα. Φτιάξτε την σήμερα κιόλας.

Χρόνος προετοιμασίας: 10’
Χρόνος μαγειρέματος: 30’ για τις φακές και 10’ για τις καραβίδες

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 2 φλιτζάνια φακές βρασμένες σε αλατόνερο και στραγγισμένες. (Ιδανικά, βράσε τις φακές για 5 λεπτά και πέτα το νερό τους. Συνέχισε το βράσιμο προσθέτοντας στην κατσαρόλα, καινούριο ζεστό νερό.)
  • 8 μεγάλες καραβίδες βραστές ή ψητές

Για το ντρέσινγκ

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 6 φλιτζάνια ρόκα

Οδηγίες

  1. Βάλε τις ψητές καραβίδες ακτινωτά σε μια μεγάλη πιατέλα και τοποθέτησε στο κέντρο τις βραστές φακές.
  2. Ανακάτεψε στο μούλτι τα υλικά του ντρέσινγκ και περίχυσε τις καραβίδες και τις φακές.

Πώς θα ψήσεις τις καραβίδες

Πλύνε τις καραβίδες, στράγγισέ τες καλά και αλάτισέ τες. Χώρισέ τες κατά μήκος στη μέση κόβοντας τες με κοφτερό μαχαίρι κι αφαίρεσε με προσοχή το εντεράκι από το κέντρο της ουράς. Σε ένα μπολάκι ανακάτεψε λιωμένο βούτυρο,  τριμμένο σκόρδο, πιπέρι και λίγο αλάτι. ‘Άλειψε τις καραβίδες στην επιφάνεια με το αρωματισμένο βούτυρο. Βάλε τις καραβίδες να ψηθούν στα κάρβουνα ή στο  γκριλ. Ψήσε τις για 5′ περίπου.

tips

  • Το αποτέλεσμα είναι εξίσου γευστικό αν βάλεις κάτω από τις καραβίδες και τις φακές φρέσκια πράσινη σαλάτα (ρόκα, σπανάκι, μαρούλι, σαλάτα).
  • Ιδιαίτερη γεύση στη σαλάτα προσθέτει το καβουρδισμένο σουσάμι.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ