Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Μια ημέρα με τους δημοσιογράφους απεργούς πείνας  

Σε έναν διαφορετικό ρόλο από αυτόν που έχουν τόσα χρόνια συνηθίσει στον στίβο της δημοσιογραφίας, αποφάσισαν να “πρωταγωνιστήσουν” τέσσερις συνταξιούχοι δημοσιογράφοι. Οι κυρίες Τζώρτζια Κοντράρου, Αφροδίτη Υψηλάντη, Μαρίνα Βήχου και Ελένη Ανδριανού δεν πήγαν αυτή τη φορά να καλύψουν κάποιο ρεπορτάζ αλλά έγιναν οι ίδιες είδηση για τον αγώνα που καταβάλλουν σχετικά με τη διάσωση του Επικουρικού Ταμείου των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης, γνωστού και ως ΕΔΟΕΑΠ.

Με την απεργία πείνας τους να μετρά 13 ημέρες, ενωμένες σαν γροθιά οι δημοσιογράφοι θέλουν να περάσουν, όπως αναφέρουν στο ereportaz, ένα ηχηρό μήνυμα με αποδέκτη πρωτίστως την κυβέρνηση και όχι μόνο. Το τέταρτο μέλος που συμμετέχει σε αυτή τη διαμαρτυρία, η κα Υψηλάντη, αναγκάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται, εξαιτίας ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που προέκυψε. Θέλει να γυρίσει όμως πίσω στη «μάχη», όπως εκμυστηρεύτηκε στις συναδέλφους τις, που ανησύχησαν για την κατάσταση της το βράδυ του Σαββάτου όταν ένα ασθενοφόρο την πήρε εσπευσμένα από την οδό Ακαδημίας. Οι υπόλοιπες καταναλώνουν από την αρχή της απεργίας, μόνο νερό, χυμούς και μια μπανάνα την ημέρα για να μπορέσουν να αντέξουν.

«Κλέβουν το επικουρικό μας, έρχεται η σειρά σας- Έξω πια η Τρόικα από τη ζωή μας» γράφουν τα πανό που έχουν αναρτηθεί έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Από το πρωί έχουν σπεύσει δημοσιογράφοι και φίλοι να επισκεφτούν τις απεργούς, δηλώνοντας έτσι τη στήριξη και την αλληλεγγύη στον αγώνα. Μάλιστα ένας από τους συναδέλφους, πήγε και τους δώρισε ένα μπουκέτο με κόκκινα τριαντάφυλλα, χαρίζοντας τους έτσι ένα χαμόγελο αλλά και πολλή δύναμη.

“Εάν δεν αγωνιστούμε, θα μείνουμε με σκυμμένο το κεφάλι” τονίζει η δημοσιογράφος, Τζώρτζια Κοντράρου που αν και ταλαιπωρημένη από τις δύσκολες μέρες της απεργίας, το βλέμμα της αποπνέει δυναμισμό δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω. Κάτσαμε στα σκαλιά της ΕΣΗΕΑ για να μιλήσουμε ώστε να μην έχουμε τον ενοχλητικό θόρυβο που προκαλεί ο δρόμος με τα χιλιάδες αμάξια που περνούν κάθε μέρα δίπλα από τις σκηνές, όπου μένουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Της ζητήσαμε να μας εξηγήσει την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ενώ με τον δικό της τρόπο σχολίασε την απόφαση της κυβέρνησης αναφορικά με τον ΕΔΟΕΑΠ αλλά και τον ΕΟΠΥΥ. Επιθυμία της όπως μας είπε, είναι οι δημοσιογράφοι να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετάσχουν πιο ενεργά σε αυτόν τον αγώνα αλλά και  να μάθουν την αλήθεια για τις ασφαλιστικές τους εισφορές και όλα όσα έρχονται.

«Ξεκινήσαμε την απεργία πείνας εδώ και 14 ημέρες, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τον κλάδο και να αναδείξουμε σε πρώτη φάση το μεγαλύτερο πρόβλημα μας που δεν είναι άλλο από το γεγονός πως από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2016, είμαστε ο μοναδικός ανασφάλιστος κλάδος εργαζομένων στη χώρα. Δεν υπάρχει καμία εισφορά για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων, στα ΜΜΕ, σε όλη την Ελλάδα. Είχαμε έναν πόρο, το λεγόμενο «αγγελιόσημο», το οποίο έχει κριθεί ως η απόλυτα νόμιμη ασφαλιστική εισφορά από μια σειρά δικαστικών αποφάσεων σε ξένα και ελληνικά δικαστήρια και αποφάσισαν να το καταργήσουν με τον νόμο Κατρούγκαλου. Αυτή την εισφορά κατέβαλαν οι εργοδότες, και υπολογιζόταν στα έσοδα που είχαν από τις διαφημίσεις τους, με το ύψος του να φτάνει το 20%. Εν συνεχεία λοιπόν, δόθηκαν δύο παρατάσεις με μεταβατικές διατάξεις. Όμως, μετά τον Σεπτέμβριο δεν δόθηκε κάποια νέα παράταση με αποτέλεσμα, να είμαστε τελείως ακάλυπτοι στον κλάδο μας.

Βάσει του σχεδίου τους, θέλουν να περιληφθεί το κομμάτι της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ με το επιχείρημα όπως υποστηρίζουν, ότι δήθεν η Τρόικα θέλει όλοι οι πολίτες να έχουν έναν μοναδικό φορέα ιατροφαρμακευτικής καλύψεως. Όμως αυτό δεν πρέπει να συμβεί στο δικό μας Ταμείο, καθώς χτίστηκε από τη δική μας περιουσία. Σε αυτή την ιδιωτική σχέση εργαζόμενου και εργοδότη έρχεται και παρεμβαίνει η Τρόικα χωρίς όμως να της πέφτει ουσιαστικά λόγος.

Εμείς στο ΕΔΟΕΑΠ είμαστε 18.000 ασφαλισμένοι συνολικά, και μας πάνε στον ΕΟΠΥΥ. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι θα πάρει 2% ως ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ  από τους εργοδότες και τον τζίρο των επιχειρήσεων των ΜΜΕ. Πρώτον ποτέ δεν θα τα πάρει όπως και εμείς δεν τα παίρναμε ποτέ. Επίσης και μια ακόμη απορία: από ποιες επιχειρήσεις; Από εκείνες που έχουν έδρα σε χώρες του εξωτερικού όπως η Κύπρος, Βουλγαρία κλπ; Επιπλέον, ακόμα και με αναλογιστικές μελέτες, το 2% δεν αρκεί για να καλύψει τα δικαιώματα που έχουμε μέχρι και σήμερα οι δημοσιογράφοι.

Οι πρώτες μέρες της απεργίας

Με αυτή την προσπάθεια μας, θέλουμε να πιέσουμε στο να βρεθεί μια λογική λύση, διότι ειδικά οι συνταξιούχοι δεν πήραν την επικούρηση τους τον προηγούμενο μήνα αλλά ούτε πρόκειται να τους καταβληθεί τον επόμενο μήνα. Με όλα αυτά που διαδραματίζονται, εύχομαι ο κλάδος μας να ευαισθητοποιηθεί και να κινητοποιηθεί.

Όσον αφορά τους εν ενεργεία δημοσιογράφους θα ήθελα να τονίσω τέλος, πως δεν γνωρίζουν το τι ακριβώς έρχεται καθώς θεωρούν λανθασμένα πως οι κρατήσεις από τον μισθό τους θα είναι μόνο της τάξεως του 6%, ενώ στην πραγματικότητα θα ανέρχεται στο ποσοστό του 18% (ιατροφαρμακευτική κάλυψη, επικούρηση, ΕΦΑΠΑΞ). Παράλληλα, υπάρχει και μια «τρομοκρατία» που επικρατεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.» δήλωσε για το ereportaz η κ. Κοντράρου.

Εκείνη την ώρα αποχωρούν οι υπόλοιπες απεργοί από το σημείο για να πάνε να επισκεφτούν την κ. Υψηλάντη. Όμως επί του θέματος της απεργίας, τοποθετήθηκε η κ. Απαλοπούλου Μάρθα, μέλος της επιτροπής για την απεργία και δημοσιογράφος.

«Είναι αλήθεια ότι ο αγώνας αυτός δίνεται από πολύ λίγους. Ουσιαστικά, τέσσερις γυναίκες, εδώ και τόσες μέρες δίνουν την δική τους μάχη. Είναι γνωστό ότι μια εξ αυτών μεταφέρθηκε εσπευσμένα το Σάββατο, στο νοσοκομείο αλλά θέλει να επιστρέψει. Δεν το βάζει κάτω όπως και καμία από τις συναδέλφους και περιμένουμε μια καλή απόφαση από την ΕΣΗΕΑ, για απεργία διαρκείας, όπως έχει αιτηθεί η πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ,   από τις 4 Ιουλίου του 2017. Αυτός είναι ο στόχος και ο μόνος τρόπος για να πάρει ώθηση το αίτημα μας για να διασωθεί ο Οργανισμός μας, διότι όλα τα υπόλοιπα είναι για το θεαθήναι.»

48ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις της η ΕΣΗΕΑ κηρύσσοντας 48ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, την Τρίτη και την Τετάρτη, για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Η απεργία ξεκίνησε στις 6 το πρωί της Τρίτης 24 Οκτωβρίου και θα λήξει στις 6 το πρωί της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου.

«Σύσσωμοι οι άνθρωποι της ενημέρωσης βροντοφωνάζουμε ότι είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη η ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση τώρα, δίχως άλλη αναβολή, στη νομοθετική ρύθμιση βιώσιμης λύσης για τη στήριξη, τη διεύρυνση και τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ