Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Λευκός καπνός από το Eurogroup

Με συμφωνία για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν το τριετές πρόγραμμα διάσωσης, ενώ η πρώτη δόση θα είναι συνολικά ύψους 26 δισ. ευρώ.

Ρέγκλινγκ: Στα 32,5 χρόνια η αποπληρωμή του δανείου

Υπήρξε μία μεταστροφή στην στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η συνεργασία μας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν άριστη, επεσήμανε ο κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.

Σε ότι αφορά στο νέο πρόγραμμα του ESM που θα τρέξει για τα επόμενα 3 χρόνια, ο κύριος Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι θα υπάρχει νέο πακέτο που θα φτάσει τα 86 δισ. ευρώ, χρήματα που δεν θα προέρχονται στο σύνολό τους από τον ESM, αλλά κάποιο ποσό, που δεν ξέρουμε ποιο ακριβώς, θα προέρχεται από το ΔΝΤ, που θα συμβάλλει στην προσπάθεια, ενώ κάποια χρήματα θα προκύψουν από τις αγορές και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Υπάρχουν ακόμα διαδικασίες κοινοβουλευτικής έγκρισης σε πολλά κράτη μέλη, όμως στοχεύουμε να υπάρξει καταβολή της πρώτης δόσης προς την Ελλάδα μέχρι τις 20 του μηνός και θα είναι ύψους 26 δισ. ευρώ, είπε ο κύριος Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι «είναι μεγάλο ποσό, όμως υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό, πρέπει να αποπληρωθούν οι δόσεις του δανείου γέφυρα, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ». Αφού καλυφθούν οι δόσεις, συνέχισε, θα υπάρξει υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και δέκα δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τα χρήματα αυτά, είπε, δεν θα μεταφερθούν άμεσα στην Ελλάδα, αλλά θα διατηρούνται σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο.

Στα 32,5 χρόνια τοποθέτησε την αποπληρωμή του δανείου ο Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ υπογράμμισε πως το επιτόκιο θα είναι «χαμηλό, το οποίο μπορεί να μεταβάλλεται, αλλά θα είναι περίπου στο 1%, δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά».

Ντομπρόβσκις: Αναγκαία η συμφωνία για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα

Μετά το Γερούν Ντάισελμπλουν, το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που έκανε λόγο για μια «αναγκαία η συμφωνία για να αρθούν οι ανασφάλειες που διέπουν τις σχέσεις μας με την Ελλάδα το τελευταίο 6μηνο και να επανέλθει η σταθερότητα».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Περιμένουμε αυτό το χρόνο να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση, ώστε να οικοδομηθεί εκ νέου εμπιστοσύνη και να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη. Κάναμε κάποιες αλλαγές στα μέτρα που αφορούν στη δημοσιονομική πολιτική, φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% για να φτάσουμε σταδιακά στο 3,5% το 2018».

Για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για γρήγορη και πλήρη εφαρμογή, ώστε να πετύχει το πρόγραμμα».

Το θετικό κλίμα για την Ελλάδα είχε διαφανεί από τις δηλώσεις των υπουργών καθώς προσέρχονταν στην συνεδρίαση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μέχρι σήμερα φαινόταν να είναι ο μεγαλύτερος πολέμιος του προγράμματος και να προκρίνει την λύση της συμφωνίας γέφυρας. «Πιστεύω ότι σήμερα θα έχουμε συμφωνία», είχε πει ο Γερμανός.

Θετική άλλωστε ήταν και η εισήγηση του EuroWorkingGroup, που ζητούσε την εκταμίευση 23 δισ. ευρώ συνολικά για την Ελλάδα: Άμεσα τα 12,5 δισ. ώστε να αποπληρώσει η χώρα τις δανειακές της υποχρεώσεις και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Άμεσα» θα εκταμιεύονταν άλλα 10 δισ. ευρώ αποκλειστικά για τις τράπεζες, διεμήνυε η κυβέρνηση.

Θετική εισήγηση από το EuroworkingGroup

Νωρίτερα, θετική ήταν η εισήγηση του προπαρασκευαστικού οργάνου του Eurogroup, του EuroworkingGroup που συνεδρίασε νωρίτερα στις Βρυξέλλες. Όπως ενημερώνει η κυβέρνηση, και οι τρεις θεσμοί έκαναν θετική εισήγηση για την ένταξη της χώρας στο τριετές πρόγραμμα.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει η κυβέρνηση, άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που θα διατεθούν κατά κύριο λόγο στην αποπληρωμή των δόσεων προς τους δανειστές ενώ, 500 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε δεύτερο χρόνο, «αλλά άμεσα», τονίζει η κυβέρνηση, θα εκταμιευτούν 10 δισ. ευρώ που θα διατεθούν αποκλειστικά στις τράπεζες.

Τέλος, η κυβέρνηση σημειώνει πως γίνεται προσπάθεια «για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Ολόκληρη η ενημέρωση από το Μαξίμου:

1.Σε θετικό κλίμα το EWG, ενώ και οι τρείς θεσμοί [ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ] έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων.

2. Άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears]. Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

3. Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου.

4. Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά.

«Καλό νέο» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, ωστόσο προειδοποιεί ότι εάν η Αθήνα αποτύχει να εφαρμόσει τα προβλεπόμενα μέτρα, το πρόγραμμα θα διακοπεί άμεσα. Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο η πρώτη αξιολόγηση επί της πορείας των μεταρρυθμίσεων.

Παρακολουθείστε απευθείας:

Θετικό σήμα ως προς την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων χαρακτήρισε την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της Κομισιόν την απόφαση της ελληνικής Βουλής, εκτιμώντας ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

«Θεωρούμε ενθαρρυντική την τελεσίδικη ψήφο του ελληνικού Κοινοβουλίου σήμερα το πρωί και έχουμε την πεποίθηση ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι απολύτως εφικτό σήμερα» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν στη συνεδρίαση που αρχίζει στις 16.00 το απόγευμα το νέο πρόγραμμα διάσωσης, καθώς «ακόμα και η Γερμανία συμφωνεί», δήλωσε επίσης κοινοτική πηγή στην φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Η ώρα του Eurogroup για την Ελλάδα

tsakalwtos

«Οι χώρες της Ευρωζώνης αποδέχονται το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί. Η συνάντηση δεν πρόκειται να είναι τρομακτικά δύσκολη. Το θέμα της Ελλάδας έχει συζητηθεί διεξοδικά και θα ήταν πολύ παράξενο αν το Eurogroup δεν ενέκρινε το πακέτο της βοήθειας», ανέφερε ανωνύμως η κοινοτική πηγή, προσθέτοντας: «Η συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης αυξάνεται αλλά και η Γερμανία δεν φαίνεται ότι θα αντιταχθεί».

Στις πρώτες δηλώσεις μετά την κύρωση της συμφωνίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «καλά νέα» την υπερψήφιση και ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα είναι το πλέον ισχυρό και συμπαγές που έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής με την Ελλάδα, λέγοντας επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι ήταν πολύ πιο εποικοδομητικές από πριν.

Ανέφερε ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί το περιεχόμενο του νέου μνημονίου, επισημαίνοντας ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Ο ίδιος προειδοποίησε πως το πρόγραμμα θα διακοπεί άμεσα εάν η Ελλάδα αποτύχει στην εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων, επισημαίνοντας πως η πρώτη αξιολόγηση της πορείας εκπλήρωσης της δεσμεύσεων της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Η θέση του Βερολίνου, όπως διατυπώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, δεν είναι αρνητική απέναντι στη συμφωνία, ωστόσο καγκελαρία και υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι πρέπει να μελετηθεί περισσότερο το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων πριν αποφασιστεί να τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Υπέρ του προγράμματος τάχθηκε για άλλη μία φορά την Παρασκευή ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, δηλώνοντας στον ραδιοσταθμό France Inter ότι το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα «δημιουργήθηκε για να επιτύχει» και επιμένοντας στην «υπευθυνότητα» της κυβέρνησης Τσίπρα όσον αφορά στην επιτυχία του.

Διαβάστε επίσης:

Μέσω τηλεφώνου η συμμετοχή της Λαγκάρντ στο Eurogroup



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ