- Μέτοχος κατά 50% offshore εταιρείας με έδρα τα Νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική, εμφανίζεται η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη
- «Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική μου δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα, αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο στον καθένα»,αναφέρει σε απάντηση της η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη
Μέτοχος κατά 50% offshore εταιρείας με έδρα τα Νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική, εμφανίζεται η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με τα Paradise Papers.
Πιο αναλυτικά, η offshore ήταν διαχειρίστρια ενός fund με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και εμφανίζεται στα στοιχεία των Paradise Papers. Η κ. Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη δίνει, μέσω δήλωσής της στην εφημερίδα «Έθνος», επαρκείς και ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τη συμμετοχή της στην εταιρεία Eternia, το πότε αυτή έκλεισε αλλά και τους λόγους που στα μητρώα εμφανίζεται ενεργή τρία χρόνια μετά την παύση των εργασιών της. Επιπλέον, σημειώνει ότι εκείνη την περίοδο ήταν σε διάσταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γεγονός που έχει ήδη κριθεί από τους αρμόδιους φορείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η δικηγορική εταιρεία Appleby κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ίδρυση της Eternia Capital Management με μετόχους της κ. Γκραμπόφσκι και έναν παλιό συνεργάτη της. Η εταιρεία καταγράφεται στα μητρώα των Κέιμαν στις 30 Μαρτίου του 2010, περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία η κ. Γκραμπόφσκι βρίσκεται σε διάσταση με τον νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική μου δραστηριότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα, αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο στον καθένα», δηλώνει στην εφημερίδα «Έθνος» η κ. Γκραμπόφσκι.
Στα αρχεία της Aplleby, εμφανίζεται ως πρόσωπο επικοινωνία της Eternia Capital Management, ο Κ. Κυρκίνης, ο οποίος φέρεται να είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη λύση της εταιρείας τον Μάιο του 2012. Η κ. Γκραμπόφσκι εξηγεί ότι με τα διαδικαστικά δεν ασχολήθηκε ενώ δεν είχε ούτε συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο, ούτε δικαίωμα υπογραφής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Paradise Papers η Eterna ήταν μια από τις εταιρείες που έκαναν χρήση μιας εξαίρεσης, που υπάρχει στο νομοθετικό πλαίσιο των Νήσων Κέιμαν, για την αγορά χρεογράφων (SIBL-SECURITIES Investment Business Law). H Eterna διαχειριζόταν ένα fund, το Voyager 360 Ltd, το οποίο ιδρύθηκε το 2010.
«Η εν λόγω εταιρεία (Eternia) ήταν ο investment manager σε αλλοδαπό αμοιβαίο κεφάλαιο, με επενδυτές ξένες τράπεζες και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το αμοιβαίο κεφάλαιο είχε ως θεματοφύλακα την παγκοσμίου φήμης και κύρους τραπεζική εταιρεία “Goldman Sachs Execution & Clearing LP” και ως συνεργαζόμενη τράπεζα την επίσης παγκοσμίου φήμης και κύρους επενδυτική τράπεζα “JP Morgan London”», λέει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι το κύρος των δύο αυτών οργανισμών διασφάλιζε την πλήρη τήρηση των κανόνων διαφάνειας και όλους του απαραίτητους ελέγχους.
Επιπλέον, η κ. Γκραμπόφσκι εξηγεί ότι όλη η δραστηριότητα του αμοιβαίου κεφαλαίου ελεγχόταν από Ορκωτούς Εκλεγκτές και η δομή του ήταν απολύτως νόμιμη και επελέγη στη βάση των πρακτικών που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σήμερα.
«Μετά το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου τον Ιούνιο του 2012 και επειδή εξέλειπε ο λόγος που ο investment manager είχε συσταθεί, με τον έτερο μέτοχο ζητήσαμε από συνεργάτη μας να δώσει εντολή στη δικηγορική εταιρεία για την άμεση λύση της. Έκτοτε δεν ασχολήθηκα με την εταιρεία, ούσα σίγουρη ότι είχε κλείσει από τότε που είχαμε δώσει την εντολή. […] Από εσάς πληροφορούμαι ότι η εταιρεία διαγράφηκε από το μητρώο των εταιρειών τον Ιανουάριο του 2015», απαντά η κ. Γκραμπόφσκι στο «Έθνος» και συνεχίζει: «Επειδή πρόκειται για εύλογο ερώτημα, ρώτησα και από την πλευρά μου τους νομικούς, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι συχνά προς αποφυγή εξόδων, για εταιρείες που ολοκληρώνουν τη δραστηριότητά τους, αφήνονται από τους agent service providers αδρανείς, χωρίς να καταβάλλονται τα ετήσια έξοδά τους και έπειτα από κάποιο διάστημα αδράνειας διαγράφονται από το εταιρικό μητρώο»., καταλήγει η κ. Γκραμπόφσκι.