Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Αυστηρά μηνύματα Ντράγκι στην…επόμενη κυβέρνηση

Αυστηρό μήνυμα έστειλε επί της ουσίας προς την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι η χώρα απαιτείται να τηρήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί. Μόνο έτσι, αποκάλυψε ο κ. Ντράγκι, θα μπορέσουν να ξαναγίνουν αποδεκτά ως ενέχυρο τα χαμηλής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, παρέχοντας στις ελληνικές τράπεζες φθηνή ρευστότητα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, απαιτείται από την ελληνική πλευρά «ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος διασφαλίζοντας την ομαλή και συνεχή εφαρμογή του», ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν τα μέτρα που αποτελούν τον «ακρογωνιαίο λίθο» (milestone) του προγράμματος.

Αυτά τα μέτρα δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί για τον επόμενο έλεγχο, ο οποίος, ως γνωστόν, μετατίθεται για το διάστημα μετά τις εκλογές. Στην ουσία δηλαδή ο κ. Ντράγκι μετέθεσε την παροχή φθηνής ρευστότητας – το λεγόμενο waiver – για μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου του ελληνικού προγράμματος.
Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως, αν και η ΕΚΤ έθεσε ως βασικό όρο την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα για να αρχίσει και πάλι η Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Ντράγκι αποκάλυψε ότι υπάρχουν κι άλλες τρεις προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει και η Ελλάδα να επωφεληθεί του QE:

– Nα μην είναι σε εξέλιξη έλεγχος των θεσμών επί του προγράμματος

– Να τηρούνται τα όρια για κάθε χώρα – εκδότη ομολόγων (χθες αποφασίστηκε το όριο των ομολόγων που μπορεί να η ΕΚΤ κατέχει για μια χώρα να αυξηθεί από το 25% στο 33% του εμπορεύσιμου χρέους. Η Ελλάδα έχει ομόλογα σε κυκλοφορία που φθάνουν τα 59 δισ. και αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ κρατά τα 20 δισ. ή το 33,9% εξ αυτών, άρα η Ελλάδα πληρεί οριακά το εν λόγω κριτήριο).

-Να έχει καταρτιστεί έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που να αποδεικνύει ότι είναι διαχειρίσιμο.
Ενθαρρυντικές ήταν οι δηλώσεις του για το θέμα των καταθέσεων, καθώς ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ προκρίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς συμμετοχή των καταθετών, μέσω «κουρέματος». . Όπως ανέφερε, ως μέτρο είναι «αντιπαραγωγικό» για την ελληνική οικονομία, αλλά και την οικονομία της Ευρωζώνης. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει χωρίς «κούρεμα» των ομολογιούχων, θέση , πάντως, που, σε αντίθεση με αυτή για τους καταθέτες, δεν έγινε εξίσου αποδεκτή από το Eurogroup, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ