Αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, άφησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην Corriere dela Serra.
Αναλυτικότερα, στην ερώτηση του δημοσιογράφου «Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το δημοψήφισμα που απέρριπτε ένα σκληρό μνημόνιο, αλλά δέχτηκε ένα ακόμη πιο σκληρό μνημόνιο. Μήπως μπορείτε να καταλάβετε γιατί;», ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:
«Φυσικά και καταλαβαίνω, παρότι διαφωνώ με την επιλογή του. Ο λόγος που τα παράτησε είναι ότι απειλήθηκε με αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, κατά τρόπο που θα μπορούσε να κάνει ανυπολόγιστη ζημιά στους ασθενέστερους των Ελλήνων. Ήταν ένα φοβερό χτύπημα στην ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η άποψή μου ήταν, ωστόσο, διαφορετική. Είχαμε μόλις λάβει 62% στο δημοψήφισμα, που εγώ το ερμήνευσα, ως εξής: Ζητήστε μια έντιμη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης. Αλλά εάν η ηγεσία της Ευρώπης δεν θέλει μια έντιμη συμφωνία, αφήστε τους να προσπαθήσουν για το χειρότερο. Απλά μην παραδοθείτε! Αλλά αυτό που κάναμε ήταν να παραδοθούμε… ».
Μιλώντας για τη βιωσιμότητα του δικού του plan B, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «Θα ήταν εσχάτη προδοσία να μην έχουμε ένα σχέδιο Β, σε μια εποχή που όλοι οι άλλοι είχαν. Ήταν βιώσιμο; Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Και είναι δύσκολη για τον εξής λόγο: Κανένα Σχέδιο Β, ο σκοπός του οποίου είναι να αποφευχθεί η έξοδος από το ευρώ, δεν μπορεί να είναι λειτουργικό. Για να είναι λειτουργικό, θα πρέπει να γίνει γνωστό. Όμως τη στιγμή που ένας υπουργός οικονομικών αρχίζει έστω και μια ακαδημαϊκή συζήτηση “εξόδου”, οι καταθέτες πανικοβάλλονται, αποσύρουν τις καταθέσεις τους, η ΕΚΤ τραβά την πρίζα, οι τράπεζες κλείνουν και η έξοδος έρχεται πριν γίνει μια σωστή δημόσια συζήτηση. Το συμπέρασμα είναι ότι ένα Σχέδιο Β μπορεί να προετοιμαστεί μόνο σε ένα αφηρημένο επίπεδο. Η ενεργοποίησή του θα είναι πάντα βρώμικη και με μεγάλο κόστος. Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι αυτό το κόστος είναι, σε μακροπρόθεσμη βάση, μεγαλύτερο από το κόστος της συνεχούς υποταγής σε εξωφρενικές απαιτήσεις της τρόικας».
Ακόμη, επεσήμανε ότι αν δεν αναδιαρθρωθεί το χρέος, το αποπληθωριστικό σπιράλ στην Ελλάδα, που τροφοδοτεί τη Μεγάλη Ύφεση θα συνεχιστεί.
Αναφορικά με το νέο μνημόνιο, και το εάν αυτό μπορεί να βάλει τέλος στην ελληνική κρίση ή θα επανέλθει το σενάριο Grexit, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε: «Ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ διαφωνήσαμε, επειδή πίστευε ότι το νέο μνημόνιο συμφωνίας ήταν η μόνη εναλλακτική λύση στο σχέδιο Σόιμπλε. Εγώ είδα το πρώτο ως τμήμα του τελευταίου. Ας ελπίσουμε ότι, τη στιγμή που το επόμενο καμπανάκι για κίνδυνο Grexit χτυπήσει, η Ευρώπη θα συνεργαστεί αρμονικά μαζί και το σχέδιο Σόιμπλε θα μπει στο ράφι για χάρη ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος για την ανάκαμψη της – ενός ευρωπαϊκού New Deal».
Τέλος, ερωτηθείς γιατί δε θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, ο κ. Βαρουφάκης χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα δεν υπάρχει πλέον, σπαράσσεται από την ταπεινωτική συνθηκολόγηση μας. Όντας απρόθυμος να ενταχθώ στο νέο αριστερό κόμμα που προέκυψε από το διαχωρισμό αυτόν, στρέφω την προσοχή μου εκεί όπου πρέπει να βρεθεί η λύση: στην Ευρώπη»