Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

«Πισώπλατο μαχαίρωμα»: Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα που ζητά αποζημίωση-μαμούθ για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων

Ποσό ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ διεκδικεί από την Ελλάδα η κρατική κυπριακή τράπεζα, πρώην Λαϊκή, η οποία προσέφυγε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (International Centre For Settlement of Investment Disputes – ICSID) κατά του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Διεκδικήσεις μαμούθ της Λαϊκής από Ελλάδα». Η σχετική προσφυγή, κατατέθηκε χθες, 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η προσφυγή, η οποία χαρακτηρίζεται ως μια «διαμάχη με πολιτικές προεκτάσεις σε διεθνές επίπεδο», αφορά στο λεγόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, και πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική που έχει κατατεθεί έως τώρα εκ μέρους πιστωτικού ιδρύματος κατά του ελληνικού Δημοσίου, εν προκειμένω κυπριακού, ενώ στο «PSI» του 2012 συμμετείχαν δεκάδες τράπεζες παγκοσμίως.

Η κρατική κυπριακή τράπεζα, με την προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, ισχυρίζεται ότι ζημιώθηκε επειδή κουρεύτηκαν (με το PSI) τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που διακρατούσε, και απαιτεί αποζημίωση.
Στην προσφυγή, στην οποία υποστηρίζεται ότι η πρώην Λαϊκή αντιμετώπισε τεράστιες ζημίες ως αποτέλεσμα της υποχρεωτικής της συμμετοχής στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, γίνεται επίκληση διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα, με την οποία οι δύο χώρες δεσμεύονται σε αμοιβαία προστασία των επενδύσεων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζεται ότι το ελληνικό κράτος δεν προστάτευσε τις επενδύσεις που έκανε σε ελληνικά ομόλογα η πρώην Λαϊκή Τράπεζα, συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη, ότι η προετοιμασία της προσφυγής κράτησε αρκετούς μήνες «και κρατήθηκε μυστική για ευνόητους λόγους», ενώ σχετική έγκριση για την υποβολή της παρέσχε ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, όπως προκύπτει από συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η πρώην Λαϊκή Τράπεζα δεν είναι ένα ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα, αλλά ανήκει στο Δημόσιο, κατά συνέπεια αυτό σημαίνει πως η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση διεκδικεί από την «αδελφή» Ελλάδα αποζημίωση, την ώρα που άλλα πιστωτικά ιδρύματα διεθνώς δεν έχουν κινηθεί νομικά.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ