Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το πρωι η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έδωσαν μόνον οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Τσίπρας: Σε αυτή την τετραετία βγαίνουμε από την κρίση
Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η τετραετία θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας στην ολομέλεια της Βουλής τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Το χρονοδιάγραμμά μας, ανέφερε, είναι φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο και έθεσε ως πρώτο στόχο εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, περίμενε από την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει εποικοδομητική κριτική, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ή να προτάξει μια άλλη στρατηγική. «Φαίνεται ότι η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αρένα εσωκομματικού αγώνα», συμπλήρωσε.
Συνεχίζοντας έκανε λόγο για «ρεσιτάλ υποκρισίας» από τους ίδιους ανθρώπους «που την περίοδο της σκληρής διαπραγμάτευσης παρακαλούσαν τους δανειστές να μην υποχωρήσουν σε καμία από τις απαιτήσεις τους».
«Δεν μας είπατε κύριοι της Νέας Δημοκρατίας το δικό σας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Δεν μας είπατε ποιο είναι το στρατηγικό σας όραμα γι αυτόν τον τόπο. Δεν μας είπατε πώς θα εξασφαλίζατε 5 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία ότι το μόνο που επιδιώκει είναι η επιστροφή στην εξουσία, ενώ προέβλεψε ότι αυτό δεν θα συμβεί ούτε την επόμενη τετραετία.
«Άναψε» τα αίματα ο Μεϊμαράκης
Τα αίματα έχουν “ανάψει” ήδη από το απόγευμα στη Βουλή, με την ομιλία του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας επένδυσε στον πολιτικό καιροσκοπισμό, με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με την πρόκληση των προεκλογικών αναμετρήσεων.
Συνεχίζοντας ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης: Έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας, ο πιο βαρύς που έχει περάσει. Βιαστήκατε να κάνετε εκλογές για να προλάβετε την φοροκαταιγίδα, για να προλάβετε τους νέους φόρους στα νησιά, στους αγρότες κλπ., να προλάβετε τις περικοπές.
«Αποδεικνύεται ότι άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και άλλος μετά τις εκλγογές. Από την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου άρχισε να λέει άλλα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου, ο ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία, η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος για τα ενοίκια και ανεστάλη προσωρινά ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Μην μας λέτε ότι ψάχνετε ισοδύναμα, δεσμευθείτε εδώ ότι αυτό το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί».
«Αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης γίνατε κομματάρχης και οδηγήσατε την χώρα σε εκλογές» είπε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ενώ δίνοντας το αντιπολιτευτικό του στίγμα είπε: «Εμείς στηρίζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές για να υπάρξουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε νέα μέτρα και νέους φόρους, δεν θα τα ψηφίσουμε».
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι στις ΗΠΑ μίλησε εναντίον της χώρας -για τα θέματα διαφθοράς- και ότι δεν ήταν θέμα μετάφρασης.
Παρέμβαση Τσίπρα
Προεκλογική χαρακτήρισε την ομιλία Μεϊμαράκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια παρέμβασης του στη Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων
Ζητώντας να πάρει τον λόγο κ. Τσίπρας μετά την ομιλία Μεϊμαράκη, είπε ότι ο κ. Μεϊμαράκης έκανε μια προεκλογική ομιλία και «ξέχασε πως η ΝΔ έχασε με 7 μονάδες» ενώ αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας αν θέλει να είναι αρωγός στην εθνική προσπάθεια.
Τέλος, είπε ακόμα ότι η εθνική προσπάθεια θα πετύχει με ή χωρίς τη Νέα Δημοκρατία.
Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση:
Φ. Γεννηματά: Το παράλληλο πρόγραμμα είναι το νέο παραμύθι της κυβέρνησης
Χρησιμοποιείτε το παράλληλο πρόγραμμα ως το καινούριο σας παραμύθι, υπερθεμάτισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη προς τον Πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Κάνοντας λόγο για γενικότητες και ψέλλισμα, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2016 αποτελεί μία φοροκαταιγίδα, καθώς η περικοπή των κοινωνικών δαπανών αποκαλύπτει τη σκληρή αλήθεια.
Το Grexit είναι ακόμη στη γωνία, επισήμανε και συμπλήρωσε ότι η οικονομία βρίσκεται σε κακή κατάσταση. «Φοβάμαι ότι θα οδηγήσετε τη χώρα σε αδιέξοδο, θα φθάσετε τη χώρα σε χειρότερο σημείο από ότι τον Ιούλιο» εκτίμησε.
Δεν θα βρείτε σε εμάς συνένοχους, συνέχισε η κ. Γεννηματά, καθιστώντας σαφές ότι την ευθύνη την διαθέτει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρας.
Θεοδωράκης: Η χώρα χρειάζεται μικρότερη κυβέρνηση
Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.
Ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρισε τον κ. Τσίπρας ότι όχι μόνο δεν προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες σε ζητήματα όπως η γραφειοκρατία, αλλά και ότι κάνει βήματα και πίσω ζημιώνοντας το δημόσιο συμφέρον. «Το συνολικό κόστος της γραφειοκρατίας υπολογίζεται σε 14 δις – δηλαδή σχεδόν το 7% του ΑΕΠ» τόνισε σχετικά.
Δηλώνοντας ότι θα μιλήσει σαν να ήταν το 4% – 40%, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός θα έκανε μια μικρή κυβερνητική ομάδα 20 ατόμων, με κατάργηση Υφυπουργών και δραστική μείωση των αναπληρωτών Υπουργών. Ταυτόχρονα, θα προχωρούσε σε δραστική μείωση των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων από 78 που είναι σήμερα στους μισούς και απομάκρυνση των κομματικών διοικήσεων.
«Οι θέσεις ευθύνης στους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, στα νοσοκομεία, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προκηρύσσονται και θα καλύπτονται μέσω ΑΣΕΠ» επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Επίσης, ως κυβέρνηση θα προχωρούσε σε κατάργηση ή συγχώνευση 490 Νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που απασχολούν κάτω από 20 υπαλλήλους και ενίσχυση και ανάπτυξη της ενιαίας αρχής προμηθειών για όλο το δημόσιο. «Έχουμε μεγάλα περιθώρια οικονομίας στα ρετιρέ της εξουσίας για να ελέγξουμε τη σπατάλη και τη διαφθορά στα υπουργεία» εξήγησε.
Ακόμη, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι ως πρωθυπουργός θα προέβαινε σε:
– Επέκταση της Διαύγειας σε κάθε πτυχή του δημοσίου και στις δαπάνες των κομμάτων.
– Κατάργηση της διάταξης Κατρούγκαλου που άνοιξε παράθυρο για την κατάργηση της Διαύγειας.
– Απομάκρυνση το ανώτερο μέσα σε 60 μέρες από το δημόσιο
των καταχραστών και των διεφθαρμένων όχι με πολιτικές αποφάσεις αλλά μέσω πειθαρχικών συμβουλίων που την ευθύνη θα έχουν ανεξάρτητοι δικαστικοί αλλά ο έλεγχος προθεσμιών θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης
– Για κάθε δύο δημοσίους υπαλλήλους που φεύγουν προστίθεται ένας ηλικίας έως 30 ετών.
Λεβέντης: Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης
«Ότι και να λεχθεί ο καθένας χειροκροτεί τον αρχηγό του», είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση είπε ο Βασίλης Λεβέντης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του απαξιώθηκε καθώς ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στην επιστολή του, γιαυτό και δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.
«Αγνοώντας εμένα δεν αξιοποιήσατε μία μεγάλη ευκαιρία να εξαλείψετε κάποιες παθογένειες που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα», είπε και επανάλαβε τον ισχυρισμό του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάνω από 1.000 συμβούλους και ότι το κόστος για κάθε βουλευτή είναι 18.000 ευρώ μηνιαίως.
Να ζητήσει συγγνώμη στην ελληνική νεολαία ζήτησε ο ίδιος από τη κυβέρνηση, και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη νεολαία τονίζοντας ότι το κόμμα του ψηφίστηκε κυρίως από τη νεολαία για την οποία θα αγωνιστεί.
Τέλος, έκανε αναφορά στα παιχνίδια, όπως είπε, των δημοσκοπήσεων που «έριξαν τα ποσοστά» της Ένωσης Κεντρώων και υπογράμμισε ότι θα αγωνιστεί, ώστε το κόμμα του να το ανεβάσει στο 23,5%.