Στις τελευταίες θέσεις της ευρωπαϊκής παραγωγής κρασιού βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή σε σχέση με (α) την περσινή και (β) τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας: …
Οι ποσότητες ελληνικού κρασιού που αναμένεται να παραχθούν φέτος ανέρχονται σε 2,65 εκατομμύρια εκατόλιτρα, 5% λιγότερο από ό,τι το 2014 και 11% λιγότερο από ό,τι τα τελευταία πέντε χρόνια. Την ίδια ώρα, η αντίστοιχη ποσότητα στην Πορτογαλία είναι κατά 150% υψηλότερη (6,7 εκατ. εκατόλιτρα).
Στην πρώτη θέση της ευρωπαϊκής αλλά και παγκόσμιας παραγωγής πέρασε η Ιταλία, με παραγωγή που θα φτάσει φέτος τα 48,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Άφησε δεύτερη τη μέχρι τώρα «πρωταθλήτρια» Γαλλία.
Τρίτη, με συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή, είναι η Ισπανία και τέταρτη η Γερμανία.
Οι προβλέψεις του 2014-15 και του 2015-16 ανά χώρα και είδος κρασιού:
Πάντως, μεγαλύτερες ποσότητες δεν σημαίνουν και μεγαλύτερα έσοδα. Σύμφωνα με τον Πάολο ντε Κάστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γεωργίας, το γαλλικό κρασί πωλείται σε τιμές διπλάσιες από εκείνες του ιταλικού.
Το 2014 η μέση τιμή των εξαγωγών ιταλικού κρασιού ήταν €2,5/λίτρο, ενώ για το γαλλικό ήταν €5,4/ λίτρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη παράγεται σχεδόν η μισή ποσότητα της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού.