Στήριξη στον Αλέκο Φλαμπουράρη και το Γιώργο Σταθάκη, παρείχε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε εμμέσως πολιτική αμοιβαιότητα με τις παλαιότερες κυβερνήσεις και κάλυψε τους κ.κ. Φλαμπουράρη και Σταθάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί».
«Στο σπίτι του κρεμασμένου, δε μιλάνε για σχοινί. Αν υπάρξουν στοιχεία για οποιονδήποτε υπουργό θα βρεθεί απέναντι στον νόμο. Θα κυβερνήσουμε και δε θα χαριστούμε σε κανέναν», είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του, ανακοίνωσε ακόμη την παράταση των εκκρεμών υποθέσεων όπως η λίστα Λαγκάρντ για ένα ακόμη χρόνο, με τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που κατατίθεται στη Βουλή, ενώ εξαπέλυσε και επίθεση στην αντιπολίτευση, επειδή αρνείται να ψηφίσει τα νέα μέτρα.
Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο επικοινωνιακός ορυμαγδός για νέα μέτρα διαψεύστηκε», τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα που τα ξέραμε όλοι». «Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, υπάρχουν δύσκολα μέτρα τα οποία γνωρίζαμε. Τα γνωρίζατε συνάδελφοι της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ του Ποταμιού που γνωρίζατε όταν ψηφίζατε τη συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη επεσήμανε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση εντός του 2015 «και να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση στα ‘’ανοιχτά’’ μέτωπα».
«Το καλοκαίρι ψηφίσατε τη συμφωνία και σήμερα δεν ψηφίζετε τα μέτρα της. Τι παριστάνετε τους αντιμνημονιακούς;», είπε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και υπογράμμισε: «Ο ελληνικός λαός αποφάσισε και η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή είτε κάποιοι συμφωνούν είτε διαφωνούν με αυτή».
Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με την Τουρκία, και της γερμανικές, κυρίως, πιέσεις για συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «Κοινές περιπολίες δεν μπορούν να υπάρξουν».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας από την ΕΕ, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν παραχωρήσεις από την ευρωπαϊκή ή τη δική μας πλευρά σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας».
«Κοινές περιπολίες δεν μπορούν να υπάρξουν. Δεν θα μπορούσαμε να το αποδεχθούμε την ώρα που συνεχίζονται, μάλιστα, οι παραβιάσεις», πρόσθεσε. «Η όποια παρέμβαση στα ελληνικά ύδατα δεν μπορεί παρά να είναι διάσωση και μεταφορά στα νησιά», υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, είπε ότι είναι προφανές πως από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης υπάρχει αυτές τις ημέρες ένα «παζάρι».
«Δεν είναι μόνο τα 3 δισ. ευρώ, αλλά και το αίτημά τους για να μπουν σιγά σιγά στην ΕΕ», είπε, σημειώνοντας πως δίνονται ήδη υποσχέσεις από την πλευρά Μέρκελ και Γιούνκερ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ δεν πρέπει να μας δημιουργεί φοβίες, εφόσον τηρούνται οι κανόνες γι’ αυτό και όπως είπε, αν η Τουρκία κάνει βήματα προς τον εκδημοκρατισμό «αυτό θα είναι θετικό και για μας».