Ο Ολάντ έρχεται σήμερα στην Αθήνα «για να βοηθήσει» στέλνοντας ωστόσο το μήνυμα ότι «η εξυγίανση των δημοσιονομικών δεν είναι αυτοσκοπός αλλά οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν». Αυτές οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Μία όπερα της «πενταροδεκάρας» παίζεται από χθες μετά τις ανακοινώσεις για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με «κορώνες» να ακούγονται από σχολάρχες που απειλούν με απολύσεις και αντιπολίτευση. Σε υψηλούς τόνους και οι φωνές για ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια.
Την ίδια στιγμή στο τραπέζι της διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να βρίσκονται οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις, με την κυβέρνηση να αναζητεί και να προτείνει ισοδύναμα προκειμένου να μειώσει το κοινωνικό κόστος.
«Πενταροδεκάρες χαρακτήριζε το επιπλέον κόστος που επιφέρει ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ενώ έφτανε η ώρα του ΕΝΦΙΑ, τη στιγμή που ο υπουργός Εργασίας ανήγγελλε τις επερχόμενες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και η τρόικα έβαζε τις τελευταίες πινελιές για το ξεπούλημα των κόκκινων δανείων», γράφουν Τα Νέα που κυκλοφορούν σήμερα με τον τίτλο «Η όπερα της πενταροδεκάρας».
«Φθηνή επικοινωνιακή επίθεση εξαπέλυσε στον Νίκο Φίλη κοινοπραξία συμφερόντων που αρνείται την επόπτευση των ιδιωτικών σχολείων και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών από το υπ. Παιδείας επικαλούμενη τρομακτικές επιβαρύνσεις των λαϊκών εισοδημάτων της τάξης των 60-80 ευρώ τον μήνα για ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια και αυξήσεις των 10-20 ευρώ στα φροντιστήρια», σημειώνει η Αυγή που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Μέτωπο υποκρισίας για τις πενταροδεκάρες».
«Η φορολόγηση έγινε με κριτήρια κοινωνικής ευαισθησίας, εξηγεί ο υπουργός Παιδείας, επισημαίνοντας την απαλλαγή από ΦΠΑ βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων. “Συμβολικού τύπου” χαρακτηρίζεται από το υπουργείο η φορολόγηση στα φροντιστήρια. Πίνακες με τις αυξήσεις και ρεπορτάζ με ιδιοκτήτες φροντιστηρίων να δηλώνουν πρόθυμοι να απορροφήσουν τον μισό φόρο και γονείς να κάνουν λόγο για ανεκτή επιβάρυνση», σημειώνει η εφημερίδα.
«Ο Φρανσουά έρχεται, οι συντάξεις φεύγουν», γράφει στο πρωτοσέλιδο του το Ποντίκι. «Αυτό το “μότο” περιγράφει τους δυο βασικούς πυλώνες της καυτής επικαιρότητας -χωρίς να απαξιώνουμε θέματα όπως το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες ή τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τη γγ Δημοσίων Εσόδων, που έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση στο παζλ των ημερών», σημειώνει η εφημερίδα.
«Τo τελικό σχέδιο για τις συντάξεις κλειδώνει στο υπουργείο Εργασίας και περιλαμβάνει επτά ρυθμίσεις-φωτιά.Στο στόχαστρο μπαίνουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ ριζικές θα είναι οι αλλαγές και στο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών. Σημαντικά αυστηρότερο θα είναι το πλαφόν για τους δικαιούχους πολλών συντάξεων, καθώς αναμένεται να πέσει στα 2.500 ευρώ για το συνολικό εισόδημα του συνταξιούχου (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κλπ). Στη φιλοσοφία της προωθούμενης μεταρρύθμισης είναι και η ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, κάτι που αναμένεται να… διευκολύνει τις μειώσεις», σημειώνει το Έθνος.
«Από την αρχή πρόκειται να υπολογιστούν όλες οι συντάξεις που χορηγούνται σε πάνω από 2.600.000 συνταξιούχους. Ο ανακαθορισμός των ποσοστών αναπλήρωσης θα γίνει σε σχέση με τους μισθούς που ελάμβαναν οι σημερινοί συνταξιούχοι όταν εργάζονταν», γράφει η Δημοκρατία, που χαρακτηρίζει τον Γιώργο Κατρούγκαλο «μοιραίο πρόσωπο για τον Αρμαγεδδώνα στο Ασφαλιστικό».
«Δεν υπάρχει περίπτωση να εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια στην απονομή συντάξεων», δηλώνει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παρουσιάζει αύριο την κυβερνητική πρόταση στους θεσμούς. Στη συνέντευξή του μιλά για εξορθολογισμό και ομοιογενοποίηση των πολλαπλών κανόνων απονομής, ενώ προσθέτει ότι θα καθιερωθεί εθνική σύνταξη με βάση το σουηδικό και όχι το μοντέλο της Χιλής.
Στο μεταξύ, «κίτρινη κάρτα για τους δημοσιονομικούς στόχους έδειξαν χθες οι επικεφαλής των τεσσάρων Θεσμών κατά την πρώτη ημέρα των αλλεπάλληλων συναντήσεων που είχαν με υπουργούς της κυβέρνησης», γράφει η Ημερησία.
«Τα… σπάνε στα “κόκκινα” δάνεια κυβέρνηση – θεσμοί, με το οικονομικό επιτελείο να αναζητά γέφυρες επικοινωνίας για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Οι δανειστές έδειξαν… τα δόντια τους στο χθεσινό πρώτο τετ α τετ και οι δυο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, με το μεγάλο “αγκάθι” των διαπραγματεύσεων, όπως έχει εξελιχθεί η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, να αποτελεί το κυρίως πιάτο της συνάντησης», γράφει ο Ελεύθερος Τύπος από την πλευρά του.
Τέλος ο Ριζοσπάστης καλεί τους πάντες σήμερα στους δρόμους. Η εφημερίδα αναφέρει ότι «ξεπερνάνε τις 600 οι αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων του κινήματος που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ να καλέσει σε συλλαλητήρια σήμερα σε όλη τη χώρα και, ταυτόχρονα, σε απεργία στις 12 Νοέμβρη».
πηγή: tvxs