Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Casus Belli οι δηλώσεις Φίλη για τον ποντιακό Ελληνισμό

Της Ελευθερίας Σπυράκη

Κάποιοι τον χαρακτηρίζουν ως «Πάγκαλο του ΣΥΡΙΖΑ»… Έναν πολιτικό δηλαδή που έχει το θάρρος της γνώμης του, όσο αιρετική κι αν αυτή, μη διστάζοντας να βάλει απέναντι του μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Κάποιοι άλλοι λένε πως «τραβάει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, για να περνούν στα… ψιλά αποφάσεις τις κυβέρνησης που είναι γροθιά στο στομάχι των πολιτών βλ. πλειστηριασμοί α’ κατοικίας». Ότι κι αν ισχύει, ο Νίκος Φίλης λίγες ημέρες μετά την αλήστου μνήμης δήλωση για τις «πενταροδεκάρες» του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, βρίσκεται και πάλι στη δίνη του κυκλώνα.

Ο υπουργός Παιδείας, για πολλούς συναδέλφους του βουλευτές ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πλέον «persona non grata», έριξε για ακόμη μια φορά λάδι στην φωτιά των σχέσεων του με μία ολόκληρη χώρα. Οι προσωπικές του απόψεις, πεποιθήσεις και ιδεοληψίες (για κάποιους) τον οδηγούν σε δηλώσεις που φθείρουν την εικόνα της χώρας μας ακόμη και εκτός συνόρων. Δεν είναι τυχαίο πως τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν στήσει πάρτι, μετά τη δήλωση του πως στον Πόντο δεν είχαμε γενοκτονία αλλά αιματηρή εθνοκάθαρση. Μία δήλωση που επιχείρησε να ντύσει με έναν επιστημονικό μανδύα αμφιβόλου προέλευσης, επιδιώκοντας ίσως να κερδίσει τον τίτλο του… «φωτεινού παντογνώστη» ή του «πεφωτισμένου πολιτικού ανδρός». Σύμφωνα με την άποψη του δεν «τηρούνται τα επιστημονικά κριτήρια για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό», επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει πριν από μερικά χρόνια ως διευθυντής της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Εις μάτην, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας πως ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε παλαιότερη άποψή του, την οποία διατύπωσε ως προσωπική προσέγγιση και όχι ως άποψη της κυβέρνηση. Ωστόσο, οι ίδιες οι αποφάσεις του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού -πριν από μερικούς μήνες- έρχονται να επικροτήσουν τα λεγόμενα του κ. Φίλη. Δεν είναι τυχαίο πως με υπογραφή του τότε υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, υποβαθμίζεται στα σχολικά βιβλία Ιστορίας το γεγονός της Γενοκτονίας των Ποντίων, διαγράφοντας ολόκληρο το κεφάλαιο που αναφερόταν στα αιματηρά γεγονότα της περιόδου ‘19-’22.

 

Την ίδια στιγμή σύσσωμος ο Ποντιακός Ελληνισμός τάσσεται εναντίον του υπουργού Παιδείας, κατηγορώντας τον για εσχάτη προδοσία και εκφράζοντας την οργή τους για τις δηλώσεις του κ. Φίλη. Νομικοί κύκλοι δε, εγείρουν προβληματισμούς για το αν η άρνηση του να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ποντίων ενεργοποιεί τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου. Οι μέρες μπορεί να περνούν, ωστόσο, ο πολιτικός ντόρος δεν καταλαγιάζει με τον υπουργό Παιδείας να μπαίνει στην «μαύρη λίστα» της αντιπολίτευσης, καθώς 45 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό την άμεση αποπομπή του. Οι δηλώσεις του επί χρόνια διευθυντή της Αυγής, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση σύσσωμου του καλλιτεχνικού και αθλητικού κόσμου, ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να τον χαρακτηρίσουν ως «καρκίνωμα» του ελληνικού πολιτισμού.

Το e-reportaz συνομίλησε με ορισμένους τους άμεσα θιγόμενους επιφανής Έλληνες Ποντίους και σας παρουσιάζει τις θέσεις τους:

 

  • Σάββας Αναστασιάδης (βουλευτής ΝΔ): «Η δήλωση Φίλη, κρίνεται ανιστόρητη, προδοτική και χωρίς λογική. Δίχως αμφιβολία εκφράζει τις πεποιθήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και μέχρι στιγμής το κόμμα στο οποίο είναι ενταγμένος δεν έχει προχωρήσει στην αποπομπή του. Ο κ. Φίλης δεν είναι επιστήμονας και αποτελεί μέγιστη απορία, πως ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας εκφέρει τέτοιου είδους απόψεις και μάλιστα δημοσίως»

 

  • Ελένη Γερασιμίδου (τ. βουλευτής ΚΚΕ, ηθοποιός): «Στις μέρες μας που ζωντανεύουν καθημερινά μπροστά στα μάτια μας οι θηριωδίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ξαναζούμε το δράμα της εξόντωσης λαών για τα συμφέροντα των ισχυρών, είναι τουλάχιστον προκλητικό να δίνονται ανιστόρητοι ορισμοί για γεγονότα που οι πληγές τους δεν έχουν ακόμα επουλωθεί. Και τί είναι τελικά-για τον κ. Φίλη-ο όρος “εθνοκάθαρση” Μια επιστημονικοφανής-και άρα πιο light-ερμηνεία του τελεσθέντος εγκλήματος; Όσοι από τους προγόνους μας κατάφεραν να διασωθούν, βίωσαν την αναλγησία μερίδας του κόσμου με ακραίες απόψεις ξενοφοβίας και ρατσισμού. Σήμερα οι ιδεολογικοί τους απόγονοι εμφανίζονται ως υπέρμαχοι του Ποντιακού Ελληνισμού την ίδια ώρα που με δηλώσεις τους προτείνουν κι ενισχύουν απάνθρωπες λύσεις για τους σημερινούς πρόσφυγες».

 

  • Παναγιώτης Ψωμιάδης (τ. περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας): «Η δήλωση Φίλη για την άρνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα είναι μεθοδευμένη, ύποπτη και καθόλου τυχαία. Οι επιστημονικές θέσεις παρουσιάζονται σε φόρα και σε συνέδρια, όχι σε τηλεοπτικές εκπομπές. Πρόκειται για πολιτικό μοσχάρι».

 

  • Γιάννης Αμανατίδης (υφυπουργός Εξωτερικών): «Θεωρώ πως η έκταση που έχει πάρει το θέμα στοχεύει στην δημιουργία ρήγματος της Κυβέρνησης. Όλη αυτή καταστροφολογία έχει δημιουργηθεί με δόλο από την ΝΔ εν όψη της προεκλογικής κούρσας. Θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι. Σέβομαι πως το θέμα χρήζει ευαισθησίας και το θεωρώ φυσικό το να έχει δημιουργηθεί μια μικρή ένταση, ωστόσο από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπερισχύσει και η λογική».

 

  • Στέφανος Τανιμανίδης (Επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, συγγραφέας): Οι δηλώσεις Φίλη με τις οποίες επιχειρεί να βαφτίσει τα γεγονότα 1914-1920 που είχαν τραγική κατάληξη 353,000 Έλληνες θύματα πολιτικής γενοκτονίας των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών, είναι ευθεία βολή στην καρδιά της δημοκρατίας και του Ελληνικού Κοινοβουλίου και παράλληλα ύβρεις στη μνήμη των θυμάτων. Τέλος επωάζουν το αβγό του φιδιού για την μη δημοκρατική Τουρκία που θα προσπαθήσει να ωφεληθεί από αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις και να αλλοιώσει το γεγονός. Καλούμε τον Πρωθυπουργό τηρώντας το σύνταγμα και τους νόμους να αντιμετωπίσει ορθός την δήλωση του υπουργού του».

 

  • Βούλα Πατουλίδου (αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τ. βουλευτής ΠΑΣΟΚ): « Το ρήμα ΄΄ενοχλεί’ είναι πολύ μικρό για να δηλώσει το πως αισθάνομαι έπειτα από το άκουσμα της συγκεκριμένης δήλωσης. Αν είναι δυνατόν, Έλληνας υπουργός Παιδείας να ισοπεδώνει ένα τόσο μεγάλο γεγονός αποκαλώντας το ως ‘’αιματηρό επεισόδιο’’. Η αγάπη μου για τον Πόντο είναι μεγάλη και τα ακούσματα που έχω από την ίδια την γιαγιά μου έχουν μείνει ανεξίτηλα μέσα μου, λέγοντας πως τους έσφαζαν στο γόνατο. Η ιστορία μας ουρλιάζει και δεν την ακούει κανείς. Η ιστορία δεν είναι επιστήμη που απαιτεί μια σειρά ειδικευμένων απαντήσεων. Πόσο ακόμη θα αντέξει η Ελλάδα με κλειστά στόματα; Η ταυτότητα του Έλληνα είναι βαριά, όσο βαριές φάνταζαν και αυτές οι 9 σελίδες στο βιβλίο ιστορίας που αναφερόντουσαν στην γενοκτονία των Ποντίων, για αυτό και τις διέγραψαν. Μετά την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να διορθώσει τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών, θα πρέπει να πάρει δραστικές αποφάσεις σε ότι αφορά το ζήτημα που προέκυψε».

 

Εκεί, όμως, που έχει στηθεί πραγματικό… πανηγύρι για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη είναι στα social media. Μέσω αναρτήσεων τους, δημόσια πρόσωπα με καταγωγή από τον Πόντο, έσπευσαν να κατακεραυνώσουν τον υπουργό Παιδείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι εκείνο του Αντώνη Ρέμου (σ.σ. Πασχαλίδης) σε ανάρτηση του στο Ιnstagram, δήλωσε: «Απλά θέλω να επισημάνω σε κάποιο απίθανο κύριο Φίλη ότι η ιστορία γράφεται με αγώνες και όχι με θεωρίες και εκτιμήσεις». Αμέσως μετά σειρά πήρε ο ηθοποιός Παύλος Κοντογιαννίδης που ως λάτρης της πατρίδας του έκανε λόγο για «Μικρομεσαία διανόηση» και τέλος ο αγαπημένος σε όλους Χάρη Κλύυν «στόλισε» τον υπουργό Παιδείας μέσω του προσωπικού του blogg.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ