Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της Lufthansa οδηγεί και σήμερα, δεύτερη μέρα της κινητοποίησης, σε εκατοντάδες ακυρώσεις πτήσεων. Ήδη από το πρωί ματαιώθηκαν πολλές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης προς γερμανικούς και άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Παρόμοια είναι και η κατάσταση στο αεροδρόμιο του Ντύσελντορφ.
Σύμφωνα με το συνδικάτο του προσωπικού καμπίνας UFO, η κινητοποίηση ξεκίνησε σήμερα στις 6 το πρωί και θα διαρκέσει έως τις 11 τη νύχτα και αφορά τα δρομολόγια των αεροσκαφών της Lufthansa σε Φραγκφούρτη και Ντύσελντορφ.
Συνολικά αναμένεται να ακυρωθούν σήμερα περισσότερες από 500 πτήσεις κοντινών και μεσαίων αποστάσεων της Lufthansa, πλήττοντας 58.000 επιβάτες. Αντίθετα οι προγραμματισμένες μακρινές πτήσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν κανονικά. Η απεργία των αεροσυνοδών του γερμανικού αερομεταφορέα, που βλέπουν τις διεκδικήσεις τους στο συνταξιοδοτικό και μισθολογικό πεδίο να μην ικανοποιούνται από τη διοίκηση του ομίλου, ξεκίνησε χθες με ματαιώσεις περίπου 300 πτήσεων. Μόνο για αύριο Κυριακή προβλέπεται διακοπή της κινητοποίησης λόγω αυξημένης επιβατικής κίνησης.
Όπως τόνισε χθες ο Νικολαϊ Μπάουμπλις, πρόεδρος του συνδικάτου των αεροσυνοδών UFO: “Με τις σημερινές προτάσεις της Lufthansa συνάδελφοί μας που εργάζονται πολλά χρόνια θα κληθούν αργότερα να αντεπεξέλθουν με συντάξεις από 700 έως 1200 ευρώ. Αυτό είναι πραγματικά φτώχεια στην ‘τρίτη ηλικία”.
Παραμένουν οι διαφορές παρά τις διετείς διαπραγματεύσεις
Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η σύγκλιση απεργών και διοίκησης, το συνδικάτου του προσωπικού καμπίνας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συνεχίσει την κινητοποίηση έως την ερχόμενη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Πάντως από τις κινητοποιήσεις δεν επηρεάζονται οι πτήσεις των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου Lufthansa.
Η διοίκηση της Lufthansa υπεραμύνθηκε χθες εκ νέου των θέσεών της απέναντι στους εργαζόμενους. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ομίλου Μπάρμπαρα Σέντλερ, “αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι μισθοί μας βρίσκονται αισθητά πάνω από τον μέσο όρο και η σύνταξη γήρατος είναι μακράν η καλύτερη στον κλάδο, τότε ο όρος “φτώχεια στην τρίτη ηλικία” είναι αμφίβολος”.
Οι διαφορές μεταξύ των απεργών και της διοίκησης παραμένουν μέχρι στιγμής αγεφύρωτες και αυτό παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Οι εργαζόμενοι αρνούνται να αποδεχθούν τις επιβαλλόμενες περικοπές στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που επιχειρεί η Lufthansa.
Πηγή: Deutsche Welle