Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ), παρουσιάζει στην παιδική της σκηνή το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Ο Τρομάρας» σε σκηνοθεσία Ελεάννας Τσίχλη.
Λίγα λόγια για τον Τρομάρα του Γεωργίου Βιζυηνού
«Ὁ Τρομάρας ἦτον έξυπνο καὶ ἄξιο παιδί, ἀλλὰ ἦτον κατὰ δυστυχία πολὺ ἰσχνὸ καὶ ἀδύνατο. Καὶ τὸ χειρότερο ἀπὸ ὅλα εἶχε ἕνα μεγάλο ἐλάττωμα. Ἐτρόμαζε καὶ ἀπὸ τὸ πλέον ἀσήμαντο πράγμα […] Διὰ τοῦτο, τὰ παιδιὰ τοῦ δρόμου τοῦ ἐκόλλησαν τὸ παρόνομα καὶ τὸν ἐφώναζαν Τρομάρα».
Ο Τρομάρας, ένα αγόρι, που όπως προδίδει και το παρατσούκλι του φοβάται ακόμα και τον ήχο της ίδιας του της φωνής, επιθυμούσε με θέρμη να ζήσει μια φυσιολογική ζωή όπως όλα τα άλλα παιδιά. Αποφασίζει, λοιπόν, να αντιμετωπίσει αυτό το μισητό του ελάττωμα που τον κρατούσε εγκλωβισμένο και να κάνει ότι είναι δυνατό για να απαλλαγεί από το βάρος αυτού του ντροπιαστικού ονόματος. Βουτά με αποφασιστικότητα στη ζωή, αναμετράται με προκλήσεις, βρίσκεται αντιμέτωπος με ευχάριστες ή δυσάρεστες ανατροπές και τελικώς αποζημιώνεται για όλο αυτό το μόχθο του κατορθώνοντας να βγει νικητής από όλες τις επικίνδυνες περιπέτειες του, έχοντας ανακαλύψει μάλιστα πως τα κατάφερε επειδή, πολύ απλά, εμπιστεύτηκε τον εαυτό του και την εξυπνάδα του.
Ο Γεώργιος Βιζυηνός στο διαχρονικό αυτό διήγημά του, γραμμένο το 1884, βασίζεται σε ένα παραδοσιακό παραμύθι και μας εξιστορεί, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, «τα κατορθώματα» ενός δειλού και αδύναμου αγοριού που μετατρέπεται σε έναν «υπερήρωα» με τη διαφορά όμως ότι η δύναμη του δεν βρίσκεται ούτε σε πολύπλοκα μυστικά όπλα, ούτε σε υπεράνθρωπες ή μυθικές του ιδιότητες, ούτε στην υπέρμετρη σωματική του δύναμη, αλλά πολύ απλά στην εξυπνάδα του και στην εφευρετικότητά του.
.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΔHMOTIKΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
KABAΛAΣ (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ)
ΦΙΛΙΠΠΟΥ 4, Τ.Κ.652 01–ΤΗΛ. 2510/220876-7, FAX 220878 e-mail: [email protected]
Εν ολίγοις ένα παραμύθι για το σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων που παροτρύνει το καθένα μας να ψάξει βαθειά μέσα του τη δύναμη του, να ανακαλύψει τον ήρωα που κρύβει μέσα του και που διδάσκει πως στη ζωή, η εξυπνάδα νικάει τη δύναμη
Χωρίς καμία αίσθηση διδακτισμού, με όπλα του τη φαντασία και το χιούμορ, ο Βιζυηνός προσφέρει στα παιδιά της εποχής του αυτή την παραβολική ιστορία και ασφαλώς δίνει τροφή για σκέψη στους μικρούς αναγνώστες πάνω σε φαινόμενα όπως η παιδική βία και ο σχολικός εκφοβισμός. Αυτό το δώρο γνώσης και εμπειρίας είναι που θέλει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας με τη σειρά του να μεταδώσει και σήμερα, 130 χρόνια μετά, στα σύγχρονα παιδιά, θύτες ή θύματα τέτοιων φαινομένων.
Αδιαμφισβήτητος, βέβαια, στόχος της φετινής παιδικής παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας είναι και η γνωριμία των παιδιών με ένα κλασικό κείμενο της λογοτεχνικής μας παράδοσης όπως είναι «Ο Τρομάρας» του Βιζυηνού και η εξοικείωση τους μέσω μιας φρέσκιας και ζωντανής παράστασης με μια ανοίκεια γλώσσα όπως η καθαρεύουσα. Έξω από τις μαθητικές αίθουσες και τη διδακτέα σχολική ύλη τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μια καθαρεύουσα ευκολονόητη, από γραφής φτιαγμένη για τους μικρούς μας φίλους, σε μια σύγχρονη παράσταση που ανταποκρίνεται στην εποχή τους.