153 νοματαίοι έμειναν να ψηφίζουν Μνημόνια, τη στιγμή που οι δανειστές θέλουν νέες περικοπές
Αν στο πρώτο δίμηνο της δεύτερης διακυβέρνησης σου μετράς ήδη -2 βουλευτές και έχεις γλιτώσει με… νύχια και με δόντια στην υπόθεση Σακελλαρίδη, τότε το μέλλον σου στην εξουσία δεν διαγράφεται και με τον πιο λαμπρό τρόπο.
Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέφτεται ο κ. Τσίπρας από χθες το βράδυ, ο οποίος έμεινε με 153 βουλευτές, έχασε έναν από τους πιο στενούς του συνεργάτες, αφού του ζήτησε να παραιτηθεί, την ίδια στιγμή που οι δανειστές παραμονεύουν στη… γωνία για νέα μέτρα κατά του λαού.
Μπορεί τα προαπαιτούμενα που αφορούσαν τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια να… πέρασαν με 153 ψήφους, κανείς πλέον όμως δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως όταν χρειαστεί να περάσει ένα νέο πολυνομοσχέδιο, ή όταν οι τράπεζες θα αρχίσουν να παίρνουν τα σπίτια των πολιτών, η σημερινή κυβέρνηση θα έχει την ίδια θέση στη Βουλή των Ελλήνων.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι Γαβριήλ Σακελλαρίδης ανήκει στην «ομάδα των 53», και μέχρι τον Ιούλιο του 2015 ήταν υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην πρώτη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Η φυγή του σε συνδυασμό με νέα επώδυνα μέτρα μπορεί να… λαβώσει πολιτικά θανάσιμα τον κ. Τσίπρα.
Φήμες για οικουμενική με εμπλοκή Καραμανλή
Μετά την κατηγορηματική άρνηση Νικολόπουλου και Παναγούλη και την παραίτηση Σακελλαρίδη, στην καλύτερη περίπτωση η κυβερνητική πλειοψηφία φτάνει στους 153.
Πολλά είναι τα σενάρια για το επόμενο διάστημα που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητάς, ωστόσο ήδη στο Μαξίμου έχουν αρχίσει να συζητάνε από τώρα το σενάριο μιας οικουμενικής Κυβέρνησης. Φήμες μάλιστα φέρνουν στο προσκήνιο και την άμεση εμπλοκή Καραμανλή.
Οι εξελίξεις δεν θα αργήσουν να έρθουν, καθώς την επόμενη εβδομάδα κιόλας, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το νομοσχέδιο της συνολικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ μια νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει ακόμη μία μείωση μισθών! Οι αναλυτές του ΔΝΤ μίλησαν για μια πιθανή μείωση της τάξης του 2%, η οποία πρέπει να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται από την κρίση.
Σε τεντωμένο σχοινί οι Έλληνες
Είναι δεδομένο πλέον πως αυτά που έχει ζήσει ο ελληνικός λαός από την αρχή της χρονιάς τον έχουν κάνει να φτάσει ένα βήμα πριν την παράνοια. Πρώτα οι υποσχέσεις, μετά οι πολύωρες διαπραγματεύσεις με την ελπίδα ότι θα βγει κάτι καλό, φόβοι για grexit, capital controls και μετά το χάος… Δεκάδες φορολογικά μέτρα που επηρεάζουν την υγεία, τη στέγη, τη σίτιση, τη μεταφορά, τη ζωή γενικότερα του μεγαλύτερου ποσοστού των συμπολιτών μας. Τα όρια δεν στενεύουν μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για του πολίτες, καθώς η υπομονή τους εξαντλείται αν δεν έχει εξαντληθεί ήδη.