Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ολοκληρώθηκε το μαραθώνιο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών – ”Χάος” στο ασφαλιστικό

Το παρών στο προγραμματισμένο συμβούλιο έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο Προεδρικό Μέγαρο, πλην του ΚΚΕ που είχε δηλώσει εξ αρχής την θέση του απέναντι στην εν λόγω συνάντηση η οποία θα έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.

Στη σημερινή συνάντηση δεν πάρθηκαν αποφάσεις, παρά μόνο ανακοινώθηκαν οι απάντηση των κομμάτων για το αν θα συμμετάσχουν στις δυο επιτροπές που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χθες ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, ακούγοντας τις ενστάσεις τους. Μάλιστα ο μεταβατικός  πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης ανταποκρίθηκε στο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού για την σημερινή συνάντηση, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτή του η κίνηση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη της δεξιάς παράταξης στις αποφάσεις του αναμένεται να παφρθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντί των μειώσεων, πρότεινε, ως ισοδύναμο, να εφαρμοστεί δομική αλλαγή του ασφαλιστικού με δικαιοσύνη και προοπτική βιωσιμότητας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε, να κατευνάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την πραγματοποίηση της σύσκεψης των αρχηγών, καθώς και για την ατζέντα της, ιδιαίτερα όσον αφορά στο ασφαλιστικό.

Ωστόσο η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, «μύρισε μπαρούτι» από τα πρώτα λεπτά καθως σε ενημέρωση που απηύθυνε η Όλγα Γεροβασίλη έξω από την αίθουσα συσκέψεων στους δημοσιογράφους και η οποία αφορούσε τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα ως προς το Ασφαλιστικό , φαίνεται πως σημειώθηκε ένταση καθώς η ενέργεια αυτή  θεωρήθηκε μη ενδεδειγμένη από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Βρούτση συνόδευαν τον μεταβατικό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος θεώρησε υπονομευτική αυτή την ενέργεια και τόνισε προς τους δημοσιογράφους πως η Όλγα Γεροβασίλη προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα εν μέσω μάλιστα της συνεδρίασης.

“Εμείς ερχόμαστε για να ακούσουμε” είπε χαρακτηριστικά, κάτι το οποίο τόνισε και ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

Κάπου εκεί παρενέβη και ο εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Τέρενς Κουϊκ, ο οποίος χαρακτήρισε “τραγική” την συμπεριφορά του Γιώργου Κουμουτσάκου, που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει με την σειρά του την ενέργεια της κυβερνητικής εκπροσώπου ως “θεσμικό ατόπημα” και “υπονομευτική ενέργεια”.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός έθεσε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως βασικό θέμα το προσφυγικό ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ως δεύτερο θέμα, ανέφερε τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να χρειασθεί παραπάνω από 15 ημέρες και δεν είναι δεσμευτική η 15η Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ειπώθηκε ότι ο κ. Πλακιωτάκης εισέρχεται προκειμένου να ακούσει και ότι όσον αφορά στις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί δημόσια.

Το «Ποτάμι» αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά, λέγοντας ότι «ενδιαφέρεται για την ουσία της συζήτησης».

Το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στην επιστολή που εστάλη χθες από την πρόεδρο του κόμματος κ. Φώφη Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις σχετικές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν «πως ό,τι πρόβλημα έχει προκύψει, έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της 10μηνης διακυβέρνησής του. Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και κακώς άνοιξε η συζήτηση αυτή με διαρροές».

Από την πλευρά της Ενωσης Κεντρώων γίνεται λόγος για σημαντική ημέρα, καθώς δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν οι θέσεις του κόμματος ενώπιον των πολιτικών αρχηγών. «Η χώρα διέρχεται μια δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται η ελάχιστη συνεννόηση» σημειώθηκε. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διέψευσαν σενάρια περί προσχώρησης της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα του κ. Λεβέντη τάσσεται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενης από τεχνοκράτες. Επιμένουν στις προεκλογικές τους θέσεις και τα εννέα σημεία που έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος, δηλώνοντας παράλληλα ανοιχτοί σε διάλογο.

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στους πολιτικούς αρχηγούς να συγκροτηθούν δύο επιτροπές, η μία προκειμένου να ετοιμάσει προτάσεις για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και η άλλη για να προετοιμάσει την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε σε κάθε μία από τις επιτροπές να συμμετέχουν τα κόμματα εκπροσωπούμενα από ένα πρόσωπο. Αυτή την ώρα η σύσκεψη έχει διακοπεί.

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Μετά την εισηγητική δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την τοποθέτηση του πρωθυπουργού το Συμβούλιο άρχισαν οι τοποθετήσεις των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης και η  Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκαν αρνητικά στις προτάσεις του κ. Τσίπρα. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε «όχι» στην εισήγηση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό και εις ό,τι αφορά τα συνταγματικά πρότεινε να θεσμοθετηθεί ένας νέος εκλογικός νόμος το 2016.

Από την άλλη μεριά, ο Βασίλης Λεβέντης, , «επέπληξε» τους άλλους αρχηγούς ότι υπονομεύουν τη συναίνεση. Μην χτυπάτε την κυβέρνηση γιατί το Grexit είναι ακόμη στο τραπέζι, είπε κατά πληροφορίες ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

«Έκρηξη»  Τσίπρα για το Ασφαλιστικό

Άναψαν τα αίματα από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μπροστά στο «τοίχος» που  έχτισαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί σχετικά με το φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού, ο Πρωθυπουργός, έσπασε την σιωπή του και απευθύνθηκε στους συνομιλητές του λέγοντας: «Έχετε το θράσος να λέτε εσείς ότι αυτό ήταν το χειρότερο μνημόνιο όταν επί των ημερών σας έγιναν αυτές οι μειώσεις στις συντάξεις;»

Διακοπή του συμβουλίου ζήτησε ο Πλακιωτάκης

Κατά την διάρκεια του μαραθώνιου  συμβουλίου ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, ζήτησε την διακοπή του συμβουλίου έτσι ώστε να  συνεννοηθεί με τους διεκδικητές της αρχηγίας της ΝΔ.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά από έξι ώρες συνεδρίασης, αυτή την ώρα γράφεται η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για τα όσα συζητήθηκαν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δεν θα είναι κοινό ανακοινωθέν, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά ανακοίνωση της Προεδρίας για το που συμφώνησαν και που διαφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δηλώσεις Πολιτικών αρχηγών

Έπειτα από τη μαραθώνια σύσκεψη που διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες,  οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την έξοδο τους από το Προεδρικό Μέγαρο προχώρησαν σε δηλώσεις με τις οποίες διατύπωναν τις ενστάσεις τους απέναντι στις προτάσεις του Πρωθυπουργού.

Πάνος Καμμένος

«Παρότι μέχρι τις 17:30 υπήρχε απόλυτη συμφωνία με διαφορά τη ΝΔ όπου φέρεται να επικράτησαν οι υποψήφιοι από την ομάδα Σαμαρά και του ΛΑΟΣ, οι υπόλοιποι συμφωνήσαμε για τα αιτήματα προς την ΕΕ ότι το προσφυγικό αποτελεί ένα θέμα διεθνές και όχι ελληνικό. Θα ζητήσουμε από την ΕΕ οικονομική ενίσχυση και ενίσχυση σε μέσα μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συμφωνήσαμε για αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και την αλλαγή του εκλογικού νόμου από αυτή τη Βουλη προς το αναλογικότερο, με διαφωνία της ΝΔ. Η συμμαχία Σαμαρά – Βενιζέλου οδήγησε τη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων σε σχέση με όλους τους άλλους όσον αφορά το ασφαλιστικό. Προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν το συνταξιοδοτικό σε αδιέξοδο, την πολιτική του PSI».

Βασίλης Λεβέντης

«Η Ενωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας μού έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέφτεται την οικουμενική. Ο πρωθυπουργός ήθελε να χρησιμοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει χαλάρωση στο ασφαλιστικό».

Σταύρος Θεοδωράκης

«Επεσήμανα στον κ. Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος. Μεγαλώνουν τα αδιέξοδοα στην κοινωνωία. Οι συσκέψεις δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Το σύμπλεγμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει προτάσεις. Εγινε δεκτή η πρότασή μου ότι μπορεί να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος από αυτή Βουλή. Θεωρούμε ότι η οικουμενική κυβέρνηση δεν είναι λύση, η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση “Εθνικής Ελλάδος”. Το Ποτάμι υπερασπίζεται ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα. Δεν είπαμε κάτι για το ασφαλιστικό, απλά είπαμε ότι το θέμα θα το λύσει η Βουλή».

Φώφη Γεννηματά

«Πιστεύω στον διάολογο και στην πολιτική συνεννόηση. Ομως αυτός ο διάλογος απαιτεί από όλους σοβαρότητα, αξιοπιστία και ειλικρίνεια. Δενθα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα. Είναι απόπειρα εμπαιγμού του ελληνικού λαού. Δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη δημιουργία των δύο επιτροπών. Υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία για το προσφυγικό. Χρειάζεται τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση. Η κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες άμεσα, από αυτή τη Βουλή. Το ασφαλιστικό δεν συζητήθηκε σε βάθος σε αυτή τη σύσκεψη. Εμείς δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε μείωση συντάξεων. Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη Βουλή. Η κυβέρνηση να δουλέψει σκληρά για να μη μειωθούν οι συντάξεις».

Γιάννης Πλακιωτάκης

«Προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια, αλλά και σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα. Το θέμα του εκλογικού νόμου δεν είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Είχα συνομιλία μόνο με τους συνεργάτες μου, όχι με τους υποψήφιους προέδρους της Νέας Δημοκρατίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ