Νέο απεργιακό μπλακ άουτ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, αφού όπως είναι γνωστό, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στον προϋπολογισμό και την ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, θα συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι, όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).
Οι δημοσιογράφοι σε όλα τα έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά ΜΜΕ, θα απεργήσουν την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, προηγούμενη της κηρυχθείσας απεργίας για την Πέμπτης 3/12, από τις 6:00 της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου έως τις 6:00 της επομένης 3 Δεκεμβρίου.
Τη συμμετοχή της στην Πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 3 Δεκεμβρίου αποφάσισε η ΠΝΟ κατά τη συνεδρίασή της την Παρασκευή. Τα πλοία όλων των κατηγοριών ακινητοποιούνται στα λιμάνια όλης της χώρας από τις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης έως τις 23.59 το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν προκηρύξει 24ωρα πανυγειονομική απεργία για την Τετάρτη 2/12 και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας ενώ θα συμμετάσχουν και στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 3/12/2015.
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Οι εργαζόμενοι σε τρόλεϊ, λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ, θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
Ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και του προαστιακού με αποτέλεσμα να ακυρωθούν τα δρομολόγια ενώ δεν θα λειτουργήσει για όλη την ημέρα και το τμήμα του μετρό από τη Δ. Πλακεντίας μέχρι και το αεροδρόμιο.
Το ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθεί στις 10 το πρωί στην Ομόνοια ενώ ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων – Επαγγελματιών – Εμπόρων Δήμου Αθήνα καλεί τα μέλη του να κατεβάσουν τα ρολά των καταστημάτων τους και να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και να διαμαρτυρηθούν για τη δραστική μείωση των συντάξεων στα όρια του επιδόματος φτώχειας.
«Μετά το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο – τονίζει στην ανακοίνωση της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ – και έπειτα από έξι (6) χρόνια ανελέητης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και συνεχούς υποτίμησης της ζωής μας, από τις πολιτικές και την εφαρμογή των μνημονίων, τα όρια αντοχών και ανοχών της κοινωνίας και των εργαζομένων εξαντλήθηκαν”. Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει πως “η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την εφαρμογή των μέτρων του 3ου μνημονίου και την ψήφιση των προαπαιτούμενων προχωράει στην εφαρμογή καταιγισμού μέτρων ενάντια στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Με το νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικό που σχεδιάζει να ψηφίσει η Κυβέρνηση θα δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση με την ενοποίηση όλων των Ταμείων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την ολοκληρωτική ανατροπή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος που από δημόσιο, αναδιανεμητικό και αλληλέγγυο θα μετατραπεί σε ατομικό- κεφαλαιοποιητικό, χωρίς την εγγύηση του κράτους, με δραματικά μειωμένες παροχές και κατάργηση των επικουρικών συντάξεων».
Απεργούν εκπαιδευτικοί και δικηγόροι
Με αιχμή το ασφαλιστικό, τη μόνιμη και σταθερή εργασία, το αίτημα για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ καθώς και για «μισθολόγιο αξιοπρέπειας», συμμετέχει η ΟΛΜΕ στην 24ωρη γενική απεργία της ΑΔΕΔΥ της οποίας είναι μέλος και της ΓΣΕΕ. Στην Αθήνα η ΟΛΜΕ καλεί στην κεντρική Απεργιακή Συγκέντρωση, Πλατεία Κλαυθμώνος 11:00πμ και στην περιφέρεια στα κατά τόπους συλλαλητήρια.Τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική απεργία την Πέμπτη ανακοίνωσαν οι δικηγόροι της Αθήνας, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό, αλλά και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, κατά την συνεδρίαση του την 1/12/2015, αποφάσισε αποχή των Δικηγόρων της πρωτεύουσας από τα καθήκοντά τους, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015.
Η απόφαση του Δ.Σ του ΔΣΑ περί αποχής ελήφθη προκειμένου να εκφρασθεί και με τον τρόπο αυτό, η κατηγορηματική αντίθεση των δικηγόρων:
Α. Στις παρεμβάσεις και αλλαγές που επίκεινται στο ασφαλιστικό ιδίως με την ενοποίηση όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και την κατάργηση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας του ΕΤΑΑ αλλά και την υποβάθμιση του σημερινού, ήδη προβληματικού καθεστώτος των δικηγόρων.
Β. Προ της επικείμενης εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που τίθεται σε ισχύ την 1-1-2016, στον οποίον έχει αντιταχθεί σύσσωμος ο νομικός κόσμος, επισημαίνοντας ότι πλήττει θεμελιώδη δικονομικά δικαιώματα των πολιτών και αντί της επιτάχυνσης θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δικαστηρίων και θα επιβραδύνει σημαντικά την απονομή της Δικαιοσύνης».