Ορισμένες νέες ρυθμίσεις εισάγει τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας σε νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τις βοσκήσιμες γαίες, που αφορούν τις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2016 και την διαδικασία διενέργειας τους
Συγκεκριμένα ειδικά για τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το σχολικό έτος 2015- 2016, τα μαθήματα του νέου συστήματος εισαγωγής, τα οποία έχουν διαφορετική ύλη από τα αντίστοιχα μαθήματα του παλαιού συστήματος εισαγωγής, θεωρούνται διαφορετικά εξεταζόμενα μαθήματα.
Ως εκ τούτου ορίζονται στις κεντρικές επιτροπές εξετάσεων για τα παραπάνω μαθήματα διαφορετικές ομάδες έκτακτων μελών, οι οποίες εισηγούνται τα θέματα που θα δοθούν στους εξεταζόμενους. Για κάθε ένα από τα εξεταζόμενα μαθήματα απαιτείται οι εκπαιδευτικοί που ορίζονται ως έκτακτα μέλη να έχουν διδακτική εμπειρία για ένα τουλάχιστον έτος κατά την τελευταία διετία.
Επιπροσθέτως, για τη διαδικασία βαθμολόγησης-αναβαθμολόγησης επιλέγονται κατά προτίμηση εκπαιδευτικοί με διδακτική εμπειρία για ένα τουλάχιστον έτος κατά την τελευταία διετία.
Τα εξεταζόμενα μαθήματα μέχρι πέρυσι
Μέχρι πέρυσι ήταν τρεις κατευθύνσεις, Θεωρητική, Θετική και Τεχνολογική.
-Θεωρητική κατεύθυνση
Βασικά εξεταζόμενα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Λατινικά. Οδηγεί στις σχολές του 1ου ΕΠΕ των Ανθρωπιστικών και Νομικών Επιστημών.
• Με 5ο προαιρετικό μάθημα τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας ο υποψήφιος θα μπορεί να δηλώσει τις Παιδαγωγικές σχολές.
• Με 5ο προαιρετικό μάθημα την Φυσική Γ.Π. «ανοίγει» σχολές του 2ου ΕΠΕ των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.
• Με Βιολογία ο υποψήφιος θα μπορεί να επιλέξει και σχολές του ΕΠΕ των Επιστημών Υγείας.
• Με Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ξεκλειδώνει το 4ο ΕΠΕ των Οικονομικών Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών.
-Θετική Κατεύθυνση
Βασικά εξεταζόμενα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία.
• Με 5ο προαιρετικό μάθημα την Βιολογία ο υποψήφιος έχει πρόσβαση στις Επιστήμες Υγείας. Έτσι αποκαθίσταται ένα από τα σοβαρά προβλήματα του σχεδιασμού που είχε γίνει για το Νέο Λύκειο ο οποίος απέκλειε τον συνδυασμό Πολυτεχνεία – Ιατρική που αποτελούσε πάντα επιλογή των καλών μαθητών.
• Με 5ο προαιρετικό μάθημα τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ο υποψήφιος θα μπορεί να δηλώσει και τις Οικονομικές σχολές ανά την Ελλάδα.
• Αν επιλέξει την Ιστορία ως 5ο προαιρετικό μάθημα, ο υποψήφιος θα μπορεί να έχει πρόσβαση τόσο στις Παιδαγωγικές σχολές όσο και σε κάποιες Θεωρητικές.
-Τεχνολογική κατεύθυνση
Βασικά εξεταζόμενα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, Πληροφορική, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.
• Αν ο υποψήφιος θέλει να ξεκλειδώσει τις σχολές του ΕΠΕ των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών θα πρέπει να εξεταστεί πανελλαδικά και στη Φυσική Γ.Π.
• Με Μαθηματικά Γ.Π. θα μπορεί να έχει πρόσβαση και στις Παιδαγωγικές Σχολές.
• Με Βιολογία Γ.Π. θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και σχολές των Επιστημών Υγείας.
• Με Ιστορία Γ.Π. ο υποψήφιος θα μπορεί να ξεκλειδώσει σχολές των Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Τι αλλάζει από φέτος
Με το νέο εκπαιδευτικό σύστημα που θα ξεκινήσει στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2016 οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν αρχικά μια από τις 3 ομάδες προσανατολισμού:
• Ανθρωπιστικών Σπουδών
• Θετικών Σπουδών
• Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Όσοι έχουν επιλέξει Ανθρωπιστικές σπουδές θα εξεταστούν σε: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Ν. Γλώσσα και θα έχουν δυνατότητα επιλογής ενός ή δύο ακόμα μαθημάτων εκ των Λατινικών, Βιολογίας και Μαθηματικών Γενικής Παιδείας.
Όσοι έχουν επιλέξει Θετικές σπουδές θα εξεταστούν σε: Φυσική, Χημεία, Ν. Γλώσσα και θα έχουν δυνατότητα να επιλέξουν ένα ή δύο μαθήματα εκ των Μαθηματικών, Βιολογίας και Ιστορίας Γενικής Παιδείας.
Όσοι έχουν επιλέξει Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής θα εξεταστούν σε: Μαθηματικά, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, Ν. Γλώσσα και θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα ή δύο μαθήματα εκ των Ιστορίας Γενικής, Βιολογίας Γενικής και Αρχών Οικονομικής Θεωρίας.
Ανάλογα με την ομάδα μαθημάτων που έχει επιλέξει ο κάθε μαθητής στην συνέχεια καλείται να διαλέξει ένα ή δύο από τα 5 Επιστημονικά Πεδία Ειδίκευσης:
1.Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές
2.Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3.Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4.Επιστήμες της Εκπαίδευσης
5.Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική