Τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, παραθέτουν οι αν. υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε επιστολή τους προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενόψει και της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου.
«Η ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν είναι ουσιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας (άρθρα 20 και 21 της Συνθήκης της Λισαβώνας). Συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη, όταν εξετάζονται οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της Συνθήκης, να μη φείδεται κανείς προσπαθειών προκειμένου να διασφαλίσει αυτή τη θεμελιώδη αρχή που αποτελεί μέρος της ίδιας μας της ταυτότητας ως Ένωση. Σε αυτό το εγχείρημα πρέπει να εξεύρουμε την ενδεδειγμένη ισορροπία μεταξύ της ασφάλειας και της ελεύθερης κυκλοφορίας», υπογραμμίζουν στην επιστολή τους οι υπουργοί, εκδηλώνοντας την αγωνία τους για της απειλές για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν σε περίπτωση μη εφαρμογής από την ελληνική κυβέρνηση των αναγκαίων μέτρων για τη διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών.
Στη συνέχεια οι υπουργοί απευθύνουν έκκληση για όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε σχέση με τα hotspots, τη μετεγκατάσταση, την επανεγκατάσταση και τις επιστροφές μεταναστών και προσφύγων, τονίζοντας ότι «όλα αυτά τα θέματα είναι αλληλένδετα και η αποτυχία αποφασιστικής αντιμετώπισής τους επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια των συνόρων μας».
Οι κ.κ. Μουζάλας και Τόσκας αναγνωρίζουν ότι «οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι ασκούν πίεση για αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων μας, ωστόσο – επισημαίνουν – είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται η τρομοκρατία και η μετανάστευση καθώς και ότι πρέπει να διαφυλαχθούν οι ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Αναφορικά με την Frontex – την πρόταση για την αντικατάσταση της οποίας από μία Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή θα παρουσιάσει επισήμως την Τρίτη η Κομισιόν –, οι δύο υπουργοί επισημαίνουν ότι η απόφαση του Οκτωβρίου για ενίσχυση της δικαιοδοσίας της «σέβεται απολύτως την εθνική κυριαρχία των κρατών – μελών».
Αναφέρουν εξάλλου ότι ο Κανονισμός της Frontex «προβλέπει πρωτοβουλία και συγκατάθεση του κράτους μέλους που αιτείται τη συνδρομή της προκειμένου να αποφασισθεί, σχεδιασθεί και εκτελεσθεί μία επιχείρηση». «Αυτή η αρχή – προσθέτουν – αντανακλάται σε πολυάριθμα άρθρα τους Κανονισμού και απηχεί τη λογική πίσω από την αρχή της αλληλεγγύης (άρθρο 222 της Συνθήκης της Λισαβόνας). «Είναι λοιπόν απαραίτητο – καταλήγουν – να διατηρηθούν οι αρχές της πρωτοβουλίας και της συγκατάθεσης, ιδίως αφότου οι αποφάσεις στο πλαίσιο του Οργάνου λαμβάνονται κατά πλειοψηφία».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε σήμερα η Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της, Μαργαρίτη Σχοινά, η πρότασή της για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή προβλέπει τη δυνατότητα επέμβασης ακόμη και χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους – μέλους.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην έχει ούτε το δικαίωμα βέτο κράτος – μέλος στα σύνορα του οποίου θα επιχειρήσει η Ακτοφυλακή – Συνοριοφυλακή.
Τέλος οι κ.κ. Μουζάλας και Τόσκας εφιστούν την προσοχή του Επιτρόπου στο ζήτημα της ανάγκης κατάργησης του κανόνα της χώρας πρώτης υποδοχής ή έστω την υποβάθμισή του με έμφαση αντίθετα «στις επανενώσεις οικογενειών και την ατομική βούληση του αιτουμένου άσυλο», σημειώνοντας ότι η προσφυγική κρίση αποκάλυψε τα όρια και τα μειονεκτήματα του Κανονισμού του Δουβλίνου ως έχει.