Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

«Μπάχαλο» στη Βουλή για το Σύμφωνο Συμβίωσης

Με 194 ψήφους υπέρ και 55 ψήφους κατά, αλλά και 51 απόντες, το σύμφωνο συμβίωσης αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Η συζήτηση που προηγήθηκε τα είχε… όλα: Ομοφοβικά παραληρήματα, έντονους διαξιφισμούς, ενδοκυβερνητικές κόντρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χυδαία υπονοούμενα και αντεγκλήσεις. Ενδιαφέρον παρουσίασε φυσικά και η ψηφοφορία τόσο για το πώς ψήφισαν βουλευτές όσο και για κάποιες απουσίες με νόημα.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε ουσιαστικά από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι ενώ η ΝΔ όπως και οι ΑΝΕΛ διχάστηκαν. Κάθετα αρνητική ήταν η Χρυσή Αυγή όπως και το ΚΚΕ.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν μεταξύ άλλων, ο υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος,  ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Από την ΝΔ, όπου ψήφισαν κατά συνείδηση υπήρξαν διαφοροποιήσεις.

Ηχηρές ήταν οι απουσίες βουλευτών, μεταξύ άλλων: Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Τραγάκης, Μάριος Σαλμάς, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Τσιάρας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Κώστας Κατσαφάδος, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Καραγκούνης, Ελενα Ράπτη

«Οχι» ψήφισαν μεταξύ άλλων οι Μάκης Βορίδης, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιάννης Βρούτσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αννα Καραμανλή, Γιώργος Βλάχος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Αν. Δημοσχάκης, Κ. Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Κουκοδήμος, Καρασμάνης, Ιω. Κεφαλογιάννης

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απόντες ήταν οι ο Γιάννης Δραγασάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Στάθης Παναγούλης, ενώ από τους ΑΝΕΛ «όχι» ψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

«Ναι» πάντως ψήφισαν μεταξύ άλλων, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.α.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζε η Φώφη Γεννηματά, από το Ποτάμι «όχι» ψήφισε ο βουλευτής του Ποταμιού Κ. Κατσίκης, απούσα ήταν η Κατερίνα Μάρκου. Από την Ενωση Κεντρώων απών ήταν ο Αριστείδης Φωκάς, όπως απούσα ήταν και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη Θανάσης Παφίλης.

Συζήτηση… μπάχαλο!

Η παρουσία υπουργών για να υπεραμυνθούν τις νέες ρυθμίσεις , οι έντονες αντιπαραθέσεις αλλά και ορισμένες διαφοροποιήσεις βουλευτών από την γραμμή του κόμματος τους χαρακτήρισαν τη συζήτηση τη συζήτηση για το Σύμφωνο συμβίωσης. Το πολιτικό πάντως θερμόμετρο, ανέβηκε αρκετές φορές στα ύψη.

Οι βαριές αναφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά των ομόφυλων ζευγαριών προκάλεσαν, πολλές φορές τις διαμαρτυρίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, και του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά.

«Αν συνευρεθεί κάποιος με τον κ. Κατσίκη τότε θα κατηγορηθεί για κτηνοβασία», ανέφερε ο κ. Αμυράς, σχολιάζοντας τις έντονες επικριτικές αναφορές του για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Εδώ μέσα υπάρχει ένας πολιτικός αλήτης που λέγεται Αμυράς. Θα προβώ σε μήνυση εναντίον του για τα όσα είπε για μένα», αντέδρασε ο κ. Κατσίκης.

«Να σε αποκαλεί πολιτικό αλήτη ο ομοφοβικός Κατσίκης κάτι κάνεις καλά», αντέτεινε ο κ. Αμυράς, ενώ ο προεδρεύων του Σώματος Γιώργος Λαμπρούλης, έδωσε τέλος στην αντιπαράθεση, ζητώντας να μην γραφτούν στα πρακτικά οι εκφράσεις που ακούστηκαν.

Ενδοκυβερνητικές τριβές

Ενδοκυβερνητικές τριβές προκαλεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να αναδεικνύουν το ιδεολογικό χάσμα που τους χωρίζει. Σύμφωνα με τις θέσεις των κομμάτων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψηφίζουν τα πρώτα 14 άρθρα που ρυθμίζουν το σύμφωνο συμβίωσης.

Ωστόσο, δεν τίθεται ζήτημα μη έγκρισής τους από το Σώμα καθώς τουλάχιστον ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων θα τις υπερψηφίσουν. Η Νέα Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την τελική της στάση, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψηφίζουν.

Η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων στην Ολομέλεια της Βουλής, από το μεσημέρι και μετά… ξέφυγε. Από την εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που λάνσαρε δικό του στυλάκι φορώντας κονκάρδα με τα χρώματα των ομοφυλοφίλων και μίλησε για την σχέση της Αριστεράς με τον πολιτικό φιλελευθερισμό και θυμήθηκε την κινηματική του δράση κατηγορώντας το ελληνικό κράτος ότι στιγματίζει μια σεξουαλική προτίμηση, ως τον χρυσαυγίτη βουλευτή Κουκούτση που θυμήθηκε την ομοφυλόφιλη οικογένεια του Στέλιου του… μπετατζή που ζούσε δίπλα του στο Άμστερνταμ, η συζήτηση δεν σε αφήνει να πλήξεις.

Η ομιλία η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν αυτή της Αλέκας Παπαρήγα η οποία σε ακόμη μια κοινοβουλευτική διαδικασία ξεχώρισε με την καθαρότητα της σκέψης της και την σαφήνεια των επιχειρημάτων της.

Ο Γιώργος Αμυράς του Ποταμιού ζήτησε να δοθεί στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα της τεκνοθεσίας και εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένως την ομοφοβική του διάθεση. Αν κάποιος ομοφυλόφιλος συνευρεθεί με τον κ. Κατσίκη θα κατηγορηθεί για κτηνοβασία είπε ο κ. Αμυράς. «Είναι πολιτικός αλήτης. Θα προβώ σε μήνυση εναντίον του» απάντησε ο βουλευτής του Πάνου Καμμένου.

Οι χρυσαυγίτες βουλευτές έδωσαν ρεσιτάλ ομοφοβικών δηλώσεων.

«Αντάρτικο» στη ΝΔ

Εσωτερικές αναταράξεις στην ΝΔ προκαλεί η επέκταση του Σύμφωνου Συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κρατά επιφυλάξεις ως προς τη ψήφιση των συγκεκριμένων διατάξεων, ωστόσο βουλευτές του κόμματος παρεκκλίνουν τις κεντρικής γραμμής δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσουν κατά την διεξαχθείσα ονομαστική ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για αργά σήμερα το βράδυ.

H  Νίκη Κεραμέως (ΝΔ) αφού κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος της σε περίπτωση που καταψηφίσουν «μπήκα στην πολιτική για να εκφράσω τις προσωπικές απόψεις» υπογράμμισε, ανέφερε στην συνέχεια ότι τάσσεται «υπερήφανα» υπέρ της επέκτασης του Συμφώνου Συμβίωσης.

«Το επιβάλει η πραγματικότητα» τόνισε και υποστήριξε ότι «ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις δεν μπορεί να είναι αλάκάρτ ούτε να εξαρτάται από τις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων.

«Η Ελλάδα ως κράτος δικαίου έχει νομική υποχρέωση να κατοχυρώσει τη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών ανεξαρτήτως αν αυτή τυγχάνει καθολικής αποδοχής» κατέληξε η κυρία Κεραμέως.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων υπερψηφίζουν 

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων θα υπερψηφίσουν, ενώ η ΝΔ επιφυλάσσεται για την τελική της στάση ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψηφίζουν.
Συγκεκριμένα ο Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε πως στην περίπτωση που η κυβέρνηση εξαλείψει το θέμα της υιοθεσίας και του γάμου, τότε η ΝΔ θα ψηφίσει. «Απευθύνομαι στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να ψηφίσουμε μαζί θα απαλλάξετε όμως το νομοσχέδιο από την υιοθεσία και το γάμο. Είναι προκλητικό, δεν μπορεί να περάσει τέτοιο νομοσχέδιο. Θέλουμε να το ψηφίσουμε και μέχρι το τέλος της διαδικασίας θα περιμένουμε τον υπουργό με νομοθετικές διατάξεις να εξαλείψει αυτές τις δύο αιρέσεις μας και θα είμαστε κοντά». τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Η απάντηση του Παρασκευόπουλου στη ΝΔ

«Ένα θέμα που απασχολεί είναι μήπως υπάρχει μια έμμεση αναγνώριση της υιοθεσίας μέσω του συμφώνου συμβίωσης, η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι και δεν είναι απάντηση απλώς του ομιλούντος, είναι η απάντηση η οποία προκύπτει σαφώς από το κείμενο του νόμου» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Διαμαρτυρία ομοφυλοφίλων: Ντύθηκαν παπάδες και φιλήθηκαν έξω από τη Μητρόπολη
Εναν διαφορετικό τρόπο να διαμαρτυρηθεί για την πρωτοβουλία του Αμβροσίου να χτυπήσει πένθιμα της καμπάνες με αφορμή την υπογραφή του συμφώνου συμβίωσης βρήκε μια ομάδα ατόμων που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Συγκεντρώθηκαν έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, άπλωσαν ένα πανό που έγραφε «Η αγάπη δεν είναι αμαρτία» και δύο αγόρια που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, φορώντας ράσα και καλιμαύκια, άρχισαν να φιλιούνται.

Η κίνησή τους αυτή προκάλεσε την οργή ορισμένων περαστικών, που κοντοστάθηκαν φωνάζοντάς τους να φύγουν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ