Ακύρωσε την παρουσία του ενώπιον του Εθνικού Κοινοβουλίου, ο Υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος, όπως είχε ανακοινωθεί από τις υπηρεσίες προκειμένου να απαντήσει σήμερα στις 10.30 π.μ. στην επίκαιρη ερώτηση, για το ασφαλιστικό ειδικότερα των δικηγόρων και των άλλων ελευθεροεπαγγελματιών, του Προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκου Νικολόπουλου.
«Ειλικρινά εξεπλάγην», είπε ο Νίκος Νικολόπουλος «όταν χθες το βράδυ πληροφορήθηκα, ότι ο Υπουργός κ. Κατρούγκαλος ματαίωσε την προγραμματισμένη συζήτηση για το ασφαλιστικό των δικηγόρων.
Ακόμα και εάν δεχτούμε ότι παρουσιάστηκε η έκτακτη σημαντική υποχρέωση, που τον ανάγκασε να έλθει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, τον καλώ να δώσει στο δικηγορικό κόσμο τις επιβεβλημένες απαντήσεις.
Όσα είχα προετοιμάσει να πω στον Υπουργό Εργασίας, μεταφέροντας την φωνή των δικηγόρων στη Βουλή τα δίνω στη δημοσιότητα και καλώ τον κ. Κατρούγκαλο και εκείνος να πράξει το ίδιο.
Να δώσει επιτέλους λύσεις, εξηγήσεις και απαντήσεις».
Το κείμενο της τοποθέτησης μου για την επίκαιρη ερώτηση
«Κύριε υπουργέ,
Ήταν γνωστό και από νωρίς διακηρυγμένο ότι η παρούσα κυβέρνηση θα επιχειρούσε μία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και θυμάμαι μάλιστα τον πρωθυπουργό να λέει ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει, ακόμα και αν δεν επιβαλλόταν λόγω μνημονίου, καθώς αν δεν ληφθούν μέτρα, η δημόσια ασφάλιση στην Ελλάδα θα καταρρεύσει πλήρως.
Ωστόσο, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε, επιτρέψτε μου να πω ότι ουδόλως μοιάζει με μεταρρύθμιση, παρά μόνο με ένα βίαιο στρίμωγμα αριθμών για να φτάσει η εξίσωση στο αποτέλεσμα που προβλέπει το μνημόνιο, που και πάλι δεν ξέρω αν βγαίνει.
Κατά κοινή ομολογία, όσα προβλέπονται για μεγάλες κατηγορίες πολιτών, όπως το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και ειδικά των δικηγόρων, αποτελούν κοινωνική λαιμητόμο. Τεράστιο είναι όμως και το ζήτημα με τους αγρότες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ήδη παρακολουθούμε να βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη κοινωνική αντίδραση και για πρώτη φορά, τουλάχιστον εγώ στα χρόνια που θυμάμαι, βλέπω τέτοιο όγκο διαδηλώσεων και μάλιστα από ανθρώπους που ανήκουν σε επιστημονικούς κλάδους, όπως οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, κλπ.
Και είναι λογικό. Όπως προκύπτει από τους διάφορους πίνακες και τα παραδείγματα που έχουμε όλοι δει, η αύξηση των εισφορών σε συνδυασμό με την φορολόγηση, στην κυριολεξία αφανίζει τους επαγγελματίες.
Για παράδειγμα, νέος δικηγόρος με εισόδημα 10.000 ευρώ, καλείται να καταβάλλει 5.335 ευρώ φόρο και ασφάλιστρα, δηλαδή πρέπει να ζήσει με λιγότερα από 5.000 ευρώ τον χρόνο!
Κατά συνέπεια, είμαστε ενώπιον ενός νομοθετήματος που είναι άκρως αντιαναπτυξιακό και τελικά, αναποτελεσματικό. Αντί για μεταρρύθμιση, προκαλεί πλήρη απορρύθμιση και τελικά οδηγεί τους πολίτες σε μεγάλη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Μία πραγματική μεταρρύθμιση θα επεδίωκε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Κατόπιν τούτων, περιμένουμε κ. υπουργέ να απαντήσετε:
Έχετε αντιληφθεί, έστω και την ύστατη ώρα, το πρόβλημα; Τι θα κάνετε με τους επαγγελματίες και με τους αγρότες; Ακόμα και τώρα αδυνατώ να πιστέψω ότι αυτό το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Γιατί εάν δεν γίνουν πολύ μεγάλες αλλαγές και δεν στηριχτεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού πάνω στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας, αλλά και πάνω σε ένα μοντέλο ανάπτυξης, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τότε δύο ενδεχόμενα υπάρχουν:
Είτε καταλήξατε σε ένα… γονατογράφημα, μόνο και μόνο για να παρουσιάσετε τα νούμερα που πιστεύετε πως θα ικανοποιήσουν τους δανειστές, είτε έχετε πλήρη επίγνωση όσων πράττετε και στοχεύετε σε πλήρη και παντελή φτωχοποίηση τον κόσμο της αγοράς και της υπαίθρου, καθώς και τον επιστημονικό κόσμο της χώρας».