Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Ο… πόλεμος Ζωής – Μαξίμου συνεχίζεται

Ο πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ζωής Κωνσταντοπούλου συνεχίζεται. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της πρώην προέδρου της Βουλής, η ίδια διατηρεί στην κατοχή της στοιχεία και γραπτά μηνύματα του πρωθυπουργού που αφορούν το ταραγμένο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου κατά το οποίο η χώρα οδηγήθηκε από το δημοψήφισμα στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

«Ο Φίλης με απειλούσε ότι θα με τελειώσει και ο Τσίπρας με γραπτά μηνύματα με διαβεβαίωνε ότι δεν έχει σχέση με τον Φίλη και πως δεν τον εκπροσωπεί» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε στο ΣΚΑΙ, προς απάντηση στα όσα δήλωσε ο νυν πρόεδρος της Βουλής στην κυριακάτικη Καθημερινή.

Στη συνέντευξή του ο νυν πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου το περασμένο καλοκαίρι είχε «απασφαλίσει» και πως δεν αναφέρει συγκεκριμένα περιστατικά «για να μην φτύνει ο κόσμος την Αριστερά». Στην απάντησή της η κυρία Κωνσταντοπούλου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το βράδυ της 9ης Ιουλίου, μετά το δημοψήφισμα και κατά τις ώρες που ετοιμαζόταν η υπογραφή του τρίτου μνημονίου, άκουσε τον κ. Τσίπρα να αναφέρει πως «μόνο μια κυβέρνηση Εθνικού Σκοπού ή μια Δικτατορία» μπορεί να ανταπεξέλθει στην κατάσταση.

«Η επιλογή της πλήρους παράδοσης στους δανειστές σημαίνει την πλήρη καταστροφή για την κοινωνία. Δεν ήταν κάτι απρόβλεπτο αλλά κάτι προβλέψιμο με την εμπειρία 5 ετών μνημονίων» τόνισε ο κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως το βράδυ της 9ης Ιουλίου, όταν την κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του τότε υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη «ήταν σε πανικό», υπογραμμίζοντας πως «κάποια στιγμή πρέπει να ενημερώσει τον λαό πότε την πούλησε αυτή την ιστορία».

Ολόκληρη η συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχει ως εξής

Δημοσιογράφος: Βρισκόμαστε μπροστά σε τέσσερα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα δηλαδή, αυτές τις μέρες. Το ένα θέμα είναι το μεταναστευτικό, ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που φαίνεται να αποτελεί και “αγκάθι” στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους. Το δεύτερο είναι το αγροτικό, το ασφαλιστικό και τα έσοδα, που πρέπει να εξασφαλίσει το κράτος για να λειτουργήσει. Κατά την άποψη σας, πως μπορεί να τα αντιμετωπίσει αυτά η κυβέρνηση και πως μπορεί να προχωρήσει;Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χατζή, νομίζω ότι αποκαλύπτετε με τον πιο εναργή τρόπο το τελευταίο διάστημα ότι η επιλογή της κυβέρνησης του καλοκαιριού, η επιλογή της πλήρους παράδοσης στους δανειστές, της αποδοχής ενός χρέους που δεν μπορεί να αποπληρωθεί και της προσχώρησης στη μνημονιακή πολιτική, σημαίνει την πλήρη καταστροφή για την κοινωνία. Και για το κράτος και για την οικονομία. Αυτό δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, δεν ήταν κάτι απρόβλεπτο, ήταν κάτι απολύτως υπολογίσιμο και προβλέψιμο με βάση την εμπειρία πέντε ετών μνημονίων. Η κυβέρνηση επέλεξε, και ο κύριος Τσίπρας επέλεξε, αντί να διαπραγματευτεί το χρέος και σε κάθε περίπτωση να αρνηθεί την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν είναι βιώσιμο και δεν είναι νόμιμο, να το προσυπογράψει και αυτή τη στιγμή να ζητά από την κοινωνία, από τους ανθρώπους που δεν έχουν, να το πληρώσουν.

Δημοσιογράφος:Αν δεν πληρώσεις το χρέος στους ξένους, θα έχεις επιπτώσεις. Αυτές τις επιπτώσεις όμως, αφού διατυπώνεται αυτή την άποψη, θα πρέπει να της πείτε. Ότι, δεν θα πληρώσουμε το χρέος αλλά θα έχουμε και αυτά τα αποτελέσματα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου:Η άποψη μου είναι ξεκάθαρα, ότι αφενός ο λαός θα πρέπει να ενημερωθεί για το ποιες θα έχει σε σχέση με το χρέος και έχει, σαφώς, τη δυνατότητα να μην το αποπληρώσει, σαφώς πρέπει να ενημερωθεί για το ποιος οδικός χάρτης πρέπει να ακολουθηθεί και τι είδους συμμετοχή των πολιτών και της κοινωνίας προϋποτίθεται ώστε να αναληφθεί μία τέτοια κυριαρχική απόφαση του λαού. Όμως θα ήθελα να σας πω ότι με καταπλήσσει που μιλάμε για τις συνέπειες της μη αποπληρωμής ενός χρέους που δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποπληρωθεί και δεν μιλάμε, δεν βλέπουμε τις εξόφθαλμες καταστροφικές, δολοφονικές συνέπειες της επιλογής να αποπληρώνεται το χρέος…

Δημοσιογράφος: Αυτό το ζούμε κυρία Κωνσταντοπούλου

Ζωή Κωνσταντοπούλου
: το ξεχνάμε όμως..

Δημοσιογράφος: Εφόσον πληρώνουμε και το βιώνουμε, αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι δηλαδή να βγει μια κυβέρνηση και να πει οκ, δεν πληρώνω τίποτα στους ξένους, αυτό δεν έχει συνέπειες στην κοινωνική και πολιτική μιας κοινωνίας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Φυσικά, έχει συνέπειες αλλά οι πιο επώδυνες, οι πιο καταστροφικές συνέπειες είναι οι συνέπειες της μηνμονιακής επιλογής. Και θα σας πω και κάτι άλλο..

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, στη ζυγαριά βάζετε αυτό που ζούμε τώρα ως πιο δύσκολο από αυτό που αν δεν πληρώναμε;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: απολύτως κύριε Χατζή, γιατί αυτή τη στιγμή η κοινωνία καταβυθίζεται, το μνημόνιο μόνο έχει προοπτική να εφαρμόζεται μέχρι το 2060 που όλοι θα είμαστε γέροι. Οι δικοί μου άποψη είναι ότι και το 2060 θα βρεθούν κάποιοι φωστήρες να το ανανεώσουν αν δεν έχουμε αποτινάξει αυτό το ζυγό και η βέβαιη συνέπεια αυτής της επιλογής είναι η δυστυχία, η πλήρης περιθωριοποίηση της κοινωνίας, συν τα αδιέξοδα, η ανεργία, η έλλειψη στέγης, όλη αυτή η ανθρωπιστικά αφόρητη κατάσταση την οποία βιώνει η κοινωνία.

Δημοσιογράφος: Αυτό δηλαδή είναι χειρότερο μας λέτε, από το να μας έδιωχναν από το ευρώ, από την ευρωζώνη, να μας έβγαζαν έξω από την Ευρώπη, δηλαδή, αν αποφάσιζαν οι ξένοι εννοώ.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χατζή, αυτά ξέρετε είναι πολύ απλουστευτικές ερμηνείες, βιώσαμε τους εκβιασμούς του καλοκαιριού, βιώσαμε τις απειλές και από τους εκπροσώπους θεσμικών οργάνων οι οποίοι παραβίασαν τα καθήκοντά τους όταν απειλούσαν τον πληθυσμό και την Βουλή και τη  Κυβέρνηση, οι οποίοι εκ των υστέρων ήρθαν να πουν ότι ήταν μπλόφα η απειλή περί εξόδου από το ευρώ. Είπε ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Θέλω να πω, τι; αυτή τη στιγμή συντελείται εναντίον της χώρας και της κοινωνίας, μια εχθροπραξία, μία παρανομία. Δεν μπορεί να συμπεριφερόμαστε σαν να είναι φυσιολογική και σαν να είναι στην ημερήσια διάταξη μιας κανονικής λειτουργίας των θεσμών της ευρωπαικής ένωσης. Εάν υπάρξει μία επιμονή των θεσμών και των οργάνων της Ε.Ε να παρανομούν σε βάρος μιας χώρας, φυσικά, θα πρέπει η χώρα αυτή και ο πληθυσμός της να αναλογιστούν τη συνέπεια του να ανέχονται αυτή την παρανομία.

Δημοσιογράφος: αυτό μπορεί να γίνει γιατί το αποφασίσαμε σήμερα; δεν πρέπει αυτό, μιλήσατε για οδικό χάρτη νωρίτερα, να έχει σχεδιαστεί, πως θα γίνει, τι θα γίνει, πως θα οριοθετηθούν ορισμένα πράγματα, τι θα γίνει με το νόμισμα, με την κοινωνία

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Εγώ δεν προτείνω έτσι ξαφνικά και έτσι αναπάντεχα και οτιδήποτε άλλο γιατί αυτά όλα συντηρούν τελικά τη διαιώνιση μιας κατάστασης. Σας θυμίζω ότι είμαστε έξι χρόνια στα μνημόνια. Δεν είμαστε έτσι ξαφνικά. Και εκείνοι που διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα έχουν ευθύνη για το τι έκαναν. Εγώ προσωπικά από τη θέση μου, ως προέδρου της Βουλής, για όσο διάστημα υπηρέτησα στη θέση αυτή ευθύνης, ανέλαβα εκείνες τις πρωτοβουλίες που θεωρώ ότι συνέβαλαν και θα μπορούσαν να συμβάλουν ακόμη περισσότερο, καίρια στη συγκρότηση της άμυνας της χώρας.

Δημοσιογράφος: Για αυτό έχετε κατηγορηθεί βέβαια, για τον τρόπο που το χειριστήκατε, εννοώ.Ζωή Κωνσταντοπούλου: Επιτρέψτε μου, να σας πω, αλίμονο αν δεν είχα κατηγορηθεί, άλλωστε, υπήρξα ο συνήθης κατηγορούμενος, γιατί για όλα έφταιγα. Όμως θέλω να σας πω το εξής: συγκροτήθηκε μια διεθνής επιτροπή για το λογιστικό και νομικό έλεγχο του χρέους. Η επιτροπή αλήθειας δημοσίου χρέους. Με πάρα πολύ έγκριτους επιστήμονες και ανθρώπους που γνωρίζουν και διαδικασίες τέτοιου είδους κυριαρχικής άμυνας της χώρας. Η επιτροπή αυτή συνέταξε πορίσματα τα οποία η κυβέρνηση πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων, χωρίς καμία δικαιολογία.

Δημοσιογράφος: Είχατε ενημερώσει τον πρωθυπουργό για αυτό; πρόεδρος της Βουλής είσαστε, θεσμικό όργανο είσαστε, δεν είσαστε απλά ένας βουλευτής. Είχατε ενημερώσει τον κ. Τσίπρα για τα πορίσματα αυτά; του είχατε κάνει ενημέρωση, του τι ακριβώς λέει;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: φυσικά, κύριε Χατζή, εξάλλου ο κ. Τσίπρας παρίστατο στην ανακοίνωση και στην εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής και στην ανακοίνωση των πορισμάτων της. Και επιπλέον, εκτός του ότι παρίστατο, εκτός του ότι τον είχα και η ίδια ενημερώσει είχε στα χέρια του τα πορίσματα αυτά και στα αγγλικά και στα ελληνικά. Η τελευταία φορά που του τα ενεχείρισα σε μια επαναληπτική, αν θέλετε, υπενθύμιση, ότι αυτό ήταν ένα εργαλείο προς χρησιμοποίηση, ήταν τη βραδιά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος οπότε και είχα δώσει και στον κ. Τσίπρα και σε όσους παρίσταντο στο Μαξίμου, τα πορίσματα στα ελληνικά τα οποία είχαμε προηγουμένως από τα αγγλικά.

Δημοσιογράφος: Πως αντέδρασε σε αυτό ο πρωθυπουργός; σας είπε ότι είναι εντάξει, να προχωρήσει; είπε ότι, Ζωή, δεν θα το κάνουμε τώρα, έχουμε άλλες προτεραιότητες; κάτι πρέπει να είπε. Σε πολιτικό επίπεδο μιλάω.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χατζή, εγώ μιλάω πάντα σε πολιτικό επίπεδο και νομίζω ότι το έχετε εντοπίσει αυτό. Ουδέποτε έλαβα την παραμικρή εξήγηση από τον κ. Τσίπρα για ποιο λόγο τα πορίσματα αυτής της επιτροπής δεν τα χρησιμοποίησε. Ουδέποτε έλαβα την παραμικρή εξήγηση για ποιο λόγο παραγνώρισε ακόμη και το γεγονός ότι με βάση τα πορίσματα αυτά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγκάστηκε για πρώτη φορά, μια εβδομάδα μετά την έκδοση του πορίσματος μας, να συνομολογήσει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί προσπάθησε να απεμπλέξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γιατί δεν ήταν μια ηρωική διάθεση αποβολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προσπάθησε να το απεμπλέξει και να το εξυπηρετήσει, διότι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φέρει ευθύνη και κοιτάει αυτή τη στιγμή πως θα αποσείσει αυτή την ευθύνη. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυρία Λαγκάρντ προσπάθησε να αποτρέψει την κατάθεση ενός ενώπιον της Επιτροπής Αλήθειας του πρώην εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ του κ. Ρουμελιώτη, στον οποίο έστειλε επιστολή ζητώντας του να μην καταθέσει στην επιτροπή μας.

Δημοσιογράφος: Το δημοψήφισμα ήταν και είναι ένα σημείο αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου μας τα τελευταία χρόνια

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είναι μια ιστορική στιγμή, διατράνωσης, του ελληνικού λαού, που είναι πολύ πιο γενναίος από τις ηγεσίες του.

Δημοσιογράφος: Ο ελληνικός λαός ψήφισε ΟΧΙ, η κυβέρνηση έφερε ένα νέο μνημόνιο. Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με αυτά που η κυβέρνηση σας τότε έφερε και ψήφισε. Εσείς βέβαια, φύγατε στη συνέχεια.

Ζωή Κωνσταντοπούλου
: Συγνώμη κύριε Χατζή, δεν έφυγα στη συνέχεια. Διαφώνησα εξ΄ αρχής με αυτή την επιλογή και καταψήφισα μία προς μία τις νομοθετικές προτάσεις της κυβέρνησης και έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου, όπως όφειλα θεσμικά, προκειμένου να μην παραδοθεί η Βουλή στους δανειστές.

Δημοσιογράφος: Λέτε εδώ, ότι το βράδυ εκείνο συζητήσατε με τον κ. Τσίπρα, ήταν και ο κ. Βούτσης και ο κ. Φλαμπουράρης και επί ώρες προσπαθούσατε να του εξηγήσετε ότι αυτό αποτελούσε ευθεία παραβίαση του αποτελέσματος δηλαδή να σας δώσει εξουσιοδότηση συμφωνίας και να πάτε στη Βουλή να ψηφιστεί.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αυτό ήταν το βράδυ της ενάτης Ιουλίου. Πέμπτη. Πριν τη λεγόμενη συμφωνία.

Δημοσιογράφος: Και γράφετε στο άρθρο σας, ότι, εμβρόντητη άκουσα τον κ. Τσίπρα να λέει ενώπιον του κ. Βούτση και Φλαμπουράρη, οι οποίοι παρέμειναν σιωπηλοί ότι μόνο μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού ή μια δικτατορία μπορεί να αντεπεξέλθει στην κατάσταση. Είναι πασιφανές ότι ο κ. Τσίπρας δεν εννοούσε να έρθει η χούντα, εννοούσε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση ..

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τι εννοείτε;

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι, έτσι το ερμηνεύω. Δεν μπορεί ένας πρωθυπουργός της αριστεράς ότι μια δικτατορία τύπου Παπαδόπουλου ή άλλου τύπου θα μπορούσε…εννοεί προφανώς, και θέλω να μου το ερμηνεύσετε εσείς αυτό, ότι είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις πάρα πολύ δύσκολες, που μπορεί να μην αρέσουν στον κόσμο και να είμαστε και υπεράνω κάποιον διαδικασιών όπως το δημοψήφισμα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χατζή, αυτό που τότε ειπώθηκε, εγώ και τότε και τώρα το θεωρώ αδιανόητο, είναι απολύτως ασύμβατο με την δημοκρατική ευθύνη ενός πρωθυπουργού. Είναι ενδεικτικό βεβαίως, όχι εκείνου που εγώ τότε νόμιζα και ερμήνευα, διότι τότε θεωρούσα ότι ο Τσίπρας έχει πανικοβληθεί και βρίσκεται σε μία κατάρρευση. Είναι ενδεικτικό αυτό που φάνηκε στη συνέχεια. Της απόφασης του προσώπου αυτού, πάση θυσία να προωθήσει ακόμη και εκείνα που είναι δημοκρατικά, κοινοβουλευτικά και συνταγματικά μη ανεκτά.

Δημοσιογράφος: έτσι όπως το λέτε όμως είναι σαν να υιοθετείτε την άποψη αυτή ότι περί δικτατορίας.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τι εννοείται;

Δημοσιογράφος: Σαν να μου λέτε τώρα ότι, ναι, εννοούσε δικτατορία ο πρωθυπουργός.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Με συγχωρείτε, το τι εννοούσε ο Τσίπρας, σημαίνει ότι εγώ το υιοθετώ; Εγώ, δεν ερμηνεύω, η φράση ειπώθηκε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο στο πλαίσιο ακριβώς αυτό που περιγράφω και για αυτό δεν έχει φυσικά, διαψευστεί και ο κ. Τσίπρας απλώς μένει να ενημερώσει κάποια στιγμή τον ελληνικό λαό όταν το κρίνει και όταν αισθανθεί την ανάγκη, θα’πρεπε να το έχει κάνει, πότε την πούλησε αυτή την ιστορία.

Δημοσιογράφος: λέτε ότι ο πρωθυπουργός πούλησε την ιστορία του δημοψηφίσματος;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κατ΄αρχάς δεν κάνουμε μικροσυζήτηση, είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Είναι κατάδηλο ότι ήδη από την επομένη του δημοψηφίσματος με την αποπομπή Βαρουφάκη, με το 7ωρο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, με αυτήν την διαδικασία της εξουσιοδότησης που από ότι βλέπω, τώρα συναμολογείται βάση διαρροών, ότι ήταν απαίτηση των δανειστών. Ενώ σε εμάς ο κ. Τσίπρας το εμφάνιζε ως δική του πρωτοβουλία προκειμένου να έχει το τελευταίο επιχείρημα ότι εξάντλησε την δυνατότητα εξεύρεση συμφωνίας. Θα πρέπει λοιπόν, να πούμε ότι όλα όσα έγιναν, από την επομένη του δημοψηφίσματος ήταν μία προ-δρομολογημένη διαδικασία και πορεία με βάση το ΝΑΙ και όχι με βάση την κυριαρχική απόκρουση αυτού του εκτρώματος από τον ελληνικό λαό.

Δημοσιογράφος: Θα σας ρωτήσει κάποιος, ωραία κυρία Κωνσταντοπούλου, είχε αποφασίσει το ΝΑΙ. Τότε γιατί δεν πήγε κατευθείαν στο ΝΑΙ και έκανε το δημοψήφισμα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η εκτίμηση μου είναι ότι το δημοψήφισμα το προκήρυξε πιστεύοντας ότι θα το χάσει και θέλοντας ακριβώς να κρυφτεί πίσω από το άλλοθι ενός τέτοιου αποτελέσματος. Όλες οι επιλογές και η πεισματική εμμονή  σε αυτήν την πορεία δείχνουν ότι από πριν είχε διαβεβαιώσει ότι θα συμφωνήσει και δείχνουν ακόμη ότι βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση όταν η κυρίαρχη απόφαση του ελληνικού λαού δεν τον νομιμοποιούσε αν θέλετε, προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να πω, πάρα πολύ ξεκάθαρα βεβαίως, ότι κατά την άποψη μου, προς την κατεύθυνση αυτή, δεν θα τον νομιμοποιούσε ούτε ένα ΝΑΙ. Εάν επικρατούσε το ΝΑΙ, ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί διότι το ΝΑΙ ήταν ασύμβατο με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και αυτό ήταν κάτι που το είχα συζητήσει μαζί του και σε πολύ προγενέστερο χρόνο.

Δημοσιογ΄ραφος: Στην εφημερίδα Καθημερινή, φαίνεται σας ενόχλησαν αυτά που είπε ο σημερινός διάδοχός σας ο κ. Βούτσης, τα χαρακτηρίσατε βέβαια όλα αυτά, αλλά, λέει ότι μετά το δημοψήφισμα και μετά τις εκλογές ήταν ένα δραματικό διάστημα. Δηλαδή, δυόμιση μήνες γεμάτους, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε “τέρατα και σημεία”. Είχε απασφαλίσει συνεδριάσεις που κρατούσαν μέχρι το πρωί, μπούλινγκ, απίστευτα πράγματα που δεν είναι γνωστά. Εμείς κάνουμε εκλογές και η κυρία Κωνσταντοπούλου, μόνη της κάνει Βουλή. Τότε που συγκαλούσε 20μελείς επιτροπές με τρεις ανθρώπους. Που έκανε press conference πεντέμιση ωρών στην ΕΣΗΕΑ. Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει πολλά πράγματα που ξέρουμε…. τώρα έχει ξεκινήσει δίκες. Στέλνει δικόγραφα. Πρόλαβε να βγάλει 35.000 αντίτυπα “Το μνημόνιο Τσίπρα” λέει, βγάλατε

Ζωή Κωνσταντοπούλου:  Το μόνο που θεωρώ ότι είναι ένας πρόεδρος της Βουλής καταφέρατε με τόσο ιταμό ύφος και σε τέτοιο παραληρηματικής διατύπωσης εναντίον της πολιτικής του αντιπάλου. Όχι της προκατόχου του. Με μια ακατάσχετη ψευδολογία και λασπολογία και με διατυπώσεις που χαρακτηρίζουν το πρόσωπο του.

Δημοσιογράφος: λέει και άλλα που δεν θα ήθελε να τα αναφέρει, λέει, γιατί προσβάλλουν την αριστερά. Θα ήθελα να απαντήσετε σε αυτό το σημείο. Τι έχετε κάνει που θα μπορούσε να προσβάλλει την αριστερα;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χατζή, εγώ στη διαδρομή μου την πολιτική και την κοινωνική και την επαγγελματική διάγω πάντοτε με δημόσιο τρόπο και με δημόσια διαφάνεια. Δεν έχω σκελετούς στην ντουλάπα μου και για αυτό τον λόγο για τα πραγματικά περιστατικά είμαι εδώ, για να μιλήσουμε ανά πάσα στιγμή. Δημοσίευσα την απάντηση μου στον κ. Βούτση και αναφέρθηκα σε μερικά ενδεικτικά περιστατικά, στα οποία έχει ο ίδιος πρωταγωνιστήσει, όπως η εισβολή στο γραφείο μου το βράδυ της δεκάτης Ιουλίου και οι ευθείες απειλές που εκτοξεύτηκαν. Ήταν ο κ. Φίλης, ο κ. Βούτσης, ο κ. Μπαλάφας, ο κ. Τζανακόπουλος και ο κ. Μαντάς. Αυτή η πεντάδα εισέβαλε στο γραφείο μου, τραμπουκίζοντας να επιβάλλει μια επίσπευση των διαδικασιών.

Δημοσιογράφος: Σας είπε όντως, ο κ. Φίλης, ότι θα σας τελειώσει;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως. Και ήταν η δεύτερη φορά που μου το απήθυνε αυτό.

Δημοσιογράφος: Σήμερα το διαψεύδει ο κ. Φίλης αυτό στα ΝΕΑ στον κ. Παπαχρήστο

Ζωή Κωνσταντοπούλου
: ο κ. Παπαχρήστος εκτελεί χρέη γραφείου τύπου στο γραφείο του κ. Βούτση και του κ. Φίλη, από ότι έχω δει. Αλλά ο κ. Φίλης επωνύμως και όχι με διαρροές…

Δημοσιογράφος
: Επωνύμως. Δεν είναι διαρροές. Είναι δήλωση κυρία Κωνσταντοπούλου με συγχωρείτε πολύ, διότι ο συνάδελφος δεν μεταφέρει διαρροή. Λέει, ότι τον πήρε τηλέφωνο τον κ. Φίλη και γράφει τη δήλωση του. “πρόκειται για αποκύημα της οργιώδους φαντασίας της. Εγώ λέει, συγκρούστηκα μαζί της με πολιτικά επιχειρήματα. Αρνιόταν να κάνει την ψηφοφορία ενός προθεσμίας που είχε τεθεί. Και εμείς της λέγαμε: άσε τη Βουλή να αποφασίσει. Να το λύσει η Βουλή” και ρωτάει ο δημοσιογράφος: και οι απειλές, περί εξαφάνισης; εγώ δεν μπορώ να εξαφανίσω κανέναν. Ούτε και θέλω. Αυτό που της είπα είναι ότι δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της και να εξαφανίζει τη Βουλή.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Είπε ότι θα με τελειώσουν και ήταν η δεύτερη φορά που το είπε. Η προηγούμενη ήταν σε κοινή συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας και της πολιτικής γραμματείας τότε που χρειάστηκε να τον συγκρατήσουν μέλη της πολιτικής γραμματείας και ο γραμματέας του κόμματος ο κ. Κορωνάκης. Υπάρχουν ευτυχώς, συγκεκριμένα ιστορικά καταγεγραμμένα περιστατικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι σε αυτή την απειλή. Έχω αναφερθεί και εντός της Βουλής το καλοκαίρι. Αυτό το λέω, για να μην διακινούν κάποιοι ότι τώρα τα λέει και γιατί δεν τα έλεγε. Εγώ τα έχω πει και στον κρίσιμο χρόνο. Βεβαίως τότε ο κ. Τσίπρας και με γραπτά μηνύματα του με διαβεβαίωνε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη συμπεριφορά Φίλη και ότι δεν τον εκπροσωπεί ο κ. Φίλης. Αλλά από κει και πέρα, συνέβη ένα περιστατικό ευθέως τραμπουκισμού με σκοπό τον εκφοβισμό μου για να μην εκτελέσω τα καθήκοντά μου ως πρόεδρος της Βουλής και να μην ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία. Το καταγράφω αυτό το περιστατικό γιατί θεωρώ ότι για τέτοια περιστατικά, ναι, ο κόσμος πρέπει να φτύνει όχι την αριστερά, αλλά αυτά τα πρόσωπα που στην πλάτη και στο όνομα της αριστεράς επέλεξαν και ανέπτυξαν την πιο χυδαία εξουσιομανία και εξουσιολαγνεία και τον πιο έκδηλο αμοραλισμό.

Δημοσιογράφος: Όλοι αυτοί, οι πρώην σύντροφοί σας, με τους οποίους κατεβήκατε μαζί στις εκλογές, συνεργαστήκατε, τρελάθηκαν ξαφνικά και εσείς είχατε δίκιο σε όλα; δεν αποκλείεται να κάνετε την αυτοκριτική σας και να πείτε ότι είχατε και εσείς λάθος; Κάπου έκανα και εγώ σφάλμα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου
: Κύριε Χατζή, δεν μιλάμε για κάποια διαπροσωπική παρεξήγηση. Εδώ μιλάμε για ιστορικές αποφάσεις και για τη στάση του καθενός. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι δεν έχω καμία δεύτερη σκέψη σχετικά με τις αποφάσεις μου και τη στάση μου σε όλο το διάστημα κατά το οποίο υπηρέτησα την θέση της προέδρου της Βουλής. Το έκανα με πάρα πολύ μεγάλο κόστος, με διαρκή υπονόμευση η οποία τότε διοχετευόταν παραπολιτικά και σήμερα αποκαλύπτεται πλήρως ποιες ήταν οι πηγές της γιατί τότε ο κ. Παπαχρήστος μιλούσε για πηγή του που του είπε, τώρα λέει πάρα πολύ ξεκάθαρα με ποιους συνομιλεί και τι του λένε. Και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής ο κ. Βούτσης αποκαλύπτει την νοοτροπία του και το επίπεδο, την στάθμη του προσώπου του από όπου εκτοξεύει αυτά τα οποία εκτοξεύει εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων.

Δημοσιογράφος: Δεν μου απαντήσατε όμως. Μήπως ο τρόπος με τον οποίο τηρήσατε τις διαδικασίες, σας κατηγόρησαν τότε για τυπολατρία, μήπως να φεύγατε τότε από το πλαίσιο αυτό το τετράγωνο και να αφήσετε τη Βουλή να αναπνεύσει λίγο περισσότερο;

Ζωή Κωνσταντοπούλου
: επί των ημερών μου γίνονταν οι πιο άνετες συνεδριάσεις στη Βουλή και αγωνία μου ήταν αφενός η Βουλή να είναι ανοιχτή στην κοινωνία, η Βουλή να απευθύνεται στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι το κανάλι της Βουλής το παρακολουθούσαν πολίτες που δεν είχε προηγούμενο η τηλεθέαση του. Η αγωνία μου ήταν να ακολουθούνται οι διαδικασίες της Βουλής που είναι στοιχείο δημοκρατίας, δεν είναι στοιχείο τύπου. Είπατε, ότι διαρκούσαν πολλές ώρες οι συνεδριάσεις της Βουλής. Το ξέρετε ότι το μνημόνιο ψηφίστηκε σε λιγότερο από 24 ώρες; και σήμερα καταστρέφεται όλη η κοινωνία με αυτά που ψηφίστηκαν τη 13η προς 14η Αυγούστου 2015; Τότε εγώ ήμουν τυπολάτρης. Σήμερα που είδαμε ποια είναι τα αποτελέσματα αυτού του μνημονίου, μήπως πρέπει αν κάνετε εσείς την αυτοκριτική σας για το πως εμφανίσατε την αντίδραση σε αυτό το μνημόνιο;

Δημοσιογράφος: μην ξεχνάτε την επιτροπή των προέδρων η οποία κρατούσε ώρες

Ζωή Κωνσταντοπούλου: κύριε Χατζή, μιλάμε για το μέλλον 5 γενεών. Εγώ δεν τσιγκουνεύτηκα ποτέ ούτε το χρόνο μου ούτε τις δυνάμεις μου, ούτε τη δουλειά μου, γιατί για αυτό μας εκλέγουν οι πολίτες. Δεν μας εκλέγουν για να αράζουμε και να ξεκουραζόμαστε. Μας εκλέγουν για να τους υπηρετούμε και να τους εκπροσωπούμε. Ας απαντήσουν όλοι εκείνοι που βιάζονταν στις 124 Αυγούστου άρον άρον με την κοινωνία ανενημέρωτη. Στη συνέχεια αιφνιδίασαν την κοινωνία με εκλογές εξπρές. Ας απαντήσουν τι ήταν αυτό που υπερασπίζονταν. Γιατί αυτό που υπερασπίζονταν είναι αυτό που τώρα εφαρμόζεται. Όλα αυτά στα οποία αναφερθήκατε, το ασφαλιστικό, το αγροτικό, τα δημόσια έσοδα, ακόμα και το μεταναστευτικό, όλα αυτά είναι κομμάτι των αποφάσεων που ψηφίστηκαν και που χαίρομαι και θεωρώ τιμή μου και δεν θα έπαιρνα ποτέ πίσω αυτή την απόφαση, χαίρομαι και που τα καταψήφισα και που έκανα ότι μπορούσα για να μην περάσουν από τη Βουλή.

Θέλω να σας πω ότι είναι ψέμα ότι τύπωσα 35.000 αντίτυπα πορισμάτων, που αφορούσε το μνημόνιο Τσίπρα. Αυτό το πόρισμα δεν τυπώθηκε ποτέ στη Βουλή. Σε σχέση δε, με το πρώτο το οποίο τυπώθηκε από τη Βουλή, ο κ. Βούτσης ξέρει πολύ καλά ότι έχει αλλάξει τις κλειδαριές στα γραφεία της επιτροπής και στο δικό μου γραφείο για να μην υπάρχει πρόσβαση στο πόρισμα αυτό. Γιατί έτσι βέβαια λειτουργεί ένας πρόεδρος της Βουλής ο οποίος υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Κλειδώνει ίσως και να κάψει στη συνέχεια, τα πορίσματα που αποδεικνύουν τα επίχειρα των επιλογών του. Θα σας πω επίσης, ότι, επέλεξαν ναι, να είμαι πρόεδρος της Βουλής. Θα μπορούσα κι εγώ να κάνω προεκλογική εκστρατεία. Είχα όμως καθήκοντα. Και το καθήκον μου το πρώτιστο ήταν να υπηρετήσω τη δημοκρατία και την κοινοβουλευτική λειτουργία. Γνωρίζει όλος ο κόσμος την μεγάλη προσπάθεια που έκανα για να μην διαλυθεί με αντισυνταγματικό τρόπο η Βουλή. Γιατί ήταν αντισυνταγματική η διάλυση της Βουλής. Σας θυμίζω ότι ως πρόεδρος της Βουλής προβλέπεται να ενημερώνω και να ενημερώνομαι, ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ την παραίτηση της κυβέρνησης. Και επίσης, σας θυμίζω ότι επιδίωξα να γίνουν δυο πράγματα. Το ένα ήταν να συζητηθεί το πόρισμα αυτό στην Ολομέλεια με όλους τους Βουλευτές και το άλλο να συζητηθεί το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Και τρίτον, να εξεταστεί ο κ. Στουρνάρας από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Δημοσιογράφος: βρίσατε λέει, τον κ. Παυλόπουλο. Μέχρι και για εσχάτη προδοσία, μιλήσατε λέει ο κ. Βούτσης. Και σας αντιμετώπισε λέει, με κατανόηση…

Ζωή Κωνσταντοπούλου
:  Έχω ευθέως πει, ότι στον κ. Παυλόπουλο θα έπρεπε να έχει κατατεθεί πρόταση μομφής. Και οι λόγοι για τους οποίου πρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον ενός προέδρου της Δημοκρατίας, άπτονται ακριβώς της λειτουργίας του πολιτεύματος. Και βεβαίως, μετά λόγου γνώσεως μίλησα για πρόταση μομφής κατά του κ. Παυλόπουλου γιατί ο κ. Παυλόπουλος ήδη από τον Ιούλιο ενεργοποιήθηκε πέραν της θεσμικής και συνταγματικής του αρμοδιότητας και ευθύνης, συνέπραξε με τους δανειστές πίσω από την πλάτη και της Βουλής …

Δημοσιογράφος: Ο κ. Παυλόπουλος; Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βεβαίως.

Δημοσιογράφος
: Από που προκύπτει αυτό;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Προκύπτει από το ότι έκανε τα ξημερώματα της ψήφισης των πρώτων  απαιτουμένων, φρόντισε δηλαδή χωρίς να υπάρχει πουθενά να παρέμβει στις υπηρεσίες της Βουλής, παρακάμπτοντας με μάλιστα, προκειμένου να εκδοθεί και ΦΕΚ για τα προαπαιτούμενα αυτά, το ΦΕΚ σημαίνει ότι δεν μπορεί να τεθεί εν αμφίβολο με κοινοβουλευτικό δημοψήφισμα αυτό το οποίο ψηφίστηκε. Φρόντισε να κάνει διαδικασίες με τους δανειστές για τη διάλυση της Βουλής και αυτό το ανακοίνωσε η ίδια η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη δημόσια ενημέρωση των δημοσιογράφων καθώς δήλωσε ότι ήμασταν σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον κ. Τσίπρα, για τις εκλογές. Και η πρόεδρος της Βουλής και όλη η κοινβουλευτική ομάδα και όλη η Βουλή αγνοούσε το ζήτημα των εκλογών. Και μάλιστα, έπειθε ο κ. Τσίπρας τον ΣΥΡΙΖΑ και την Κεντρική Επιτροπή και την κοινοβουλευτική ομάδα ότι αποκλείεται να προκηρύξει εκλογές και ότι θα κάνει συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Ξέρετε, τον Σεπτέμβριο, πριν από πέντε μήνες. Επίσης, αυτό που έγινε επιπλέον γνωστό κατά τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Στουρνάρας στον κ Παπαχελά είναι ότι ο κ. Παυλόπουλος ενεπλάκη και σε άλλου είδους διαδικασίες και πάλη πέραν και κατά παραβίαση της αρμοδιότητας του διότι αυτό το οποίο περιγράφει ο Στουρνάρας είναι συνωμοσία, στην πραγματικότητα.

Δημοσιογράφος: Και γιατί να μην δεχτούμε ότι ο κ. Παυλόπουλος έκανε καλά τη δουλειά του για να προστατεύσει την πατρίδα του; γιατί εκείνη την ώρα αν δεν γινόταν η συμφωνάι η Ελλάδα θα πήγαινε στα βράχια; γιατί αν δεν γινόταν όλη η διαδικασία τόσο γρήγορα θα καταρρέαμε. Αυτό μας έλεγε η κυβέρνηση; τι έκανε λάθος δηλαδή ο κ. Παυλόπουλος, παραπάνω από αυτά που έλεγ η κυβέρνηση;

Ζωή Κωνσταντοπούλου:Δεν υπάρχει καμία τέτοια θεσμική αρμοδιότητα του προέδρου της δημοκρατίας και θα σας θυμίσω ότι εγώ στις 22 Ιουλίου απέστειλα στον πρόεδρο της δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό, επιστολή με την οποία τον καλούσα να προστατεύσει το πολίτευμα. Να προστατεύσει τη δημοκρατία. Και να διαβιβάσει στους ομολόγους του την επιστολή μου σε σχέση με την παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών. Τότε ο κ. Παυλόπουλος μου απάντησε ότι δεν θα διαβιβάσει την επιστολή μου, της προέδρου της Βουλής, διότι δεν προβλέπεται από τα καθήκοντά του. Εκείνα όμως, όλα τα άλλα, που παρασκηνιακά έκανε και κανείς δεν γνώριζε, σαφώς αντιβαίνουν στα καθήκοντά του, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ειπωθεί ότι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Δημοσιογράφος: Μιλήσατε για προδοσία; είναι αληθές αυτό που είπε ο κ. Βούτσης, ή διατυπώσατε την άποψη σας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Κύριε Χατζή, επιφυλάσσω στον εαυτό μου το δικαίωμα και την υποχρέωση να τοποθετούμαι με την αρτιότητα και με τον τρόπο που εκφράζει εμένα και όχι με τις εκφράσεις και με τη στάθμη που χαρακτηρίζει τον κ. Βούτση. Η συμπεριφορά και οι επιλογές του προέδρου της Δημοκρατίας τουλάχιστον από τον Ιούλιο και μετά, εμπίπτουν στις διατάξεις εκείνες που αφορούν την  προστασία του πολιτεύματος. Κατά την άποψη μου, ο πρόεδρος της δημοκρατίας, πρέπει να είναι όχι αυτή η Βουλή διότι είναι μια βουλή κομένη και ραμμένη στις επιτεγές των δανειστών, αλλά μια επόμενη Βουλή να καταθέσει πρόταση μομφής.

Δημοσιογράφος
: Νιώθετε ότι σας ξεγέλασε ο κ. Τσίπρας;

Ζωή Κωνσταντοπούλου:Δεν παριστάνω το θύμα. Θωρώ ότι μας εξαπάτησε. Υπήρξαμε πολλοί που εξαπατηθήκαμε από τον κ. Τσίπρα, και προσωπικά κάνω αυτοκριτική για το γεγονός ότι δεν διέγνωσα νωρίτερα ποια ήταν η πραγματική του πρόθεση αλλά και η πραγματική του στόχευση.

Δημοσιογράφος: Έχετε κάνει ένα tweet  για τον κ. Φίλη για των Τριών Ιεραρχών.

Ζωή Κωνσταντοπούλου:Εγώ ως βουλευτής του σύριζα επί 3,5 χρόνια και πάρα πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήμασταν συνεπείς στις συλλογικές αποφάσεις, δίναμε το 40% της αποζημίωσης που παίρναμε από τη βουλή, για τους σκοπούς της κομματικής λειτουργίας και για τους σκοπούς της κομματικής οικοδόμησης για όλους. Και ήμουν η μόνη βουλευτής που ζητούσα σε τακτά χρονικά διαστήματα, ζητούσα να υπάρξει απολογισμός για τα χρήματα αυτά και τα άλλα χρήματα τα οποία διαχειρίζονταν τα άλλα κομματικά όργανα. Σε σχέση με την Αυγή είναι γνωστό και πρέπει να σας είναι γνωστό ότι και από τα χρήματα του κόμματος και από άλλες πηγές, χρηματοδοτείτε για την διαχείριση αυτή …

Δημοσιογράφος: Έτσι βγαίνει μια εφημερίδα; και να πληρωθεί ο κόσμος; δεν είναι απλό για μια εφημερίδα κυρία Κωνσταντοπούλου;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τώρα αυτό γιατί μου το λέτε;

Δημοσιογράφος: Που λέτε ότι χρηματοδοτείτε, ότι παίρνει λεφτά; δεν πουλάει 10.000 φύλλα. Πουλάει 2500 φύλλα. Άρα, πρέπει κάποιος να το ενισχύσει το έντυπο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Σας λέω ότι υπήρξαν ποσά συγκεκριμένα και όχι τόσο συγκεκριμένα ποσά που δρομολογούνταν προς την  Αυγή. Προσωπικά έχω υπάρξει μα΄ρτυρας των αιτήσεων του κ. Φίλη για τα χρήματα της κομματικής ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τα διαχειριστεί για την Αυγή και το γεγονός ακόμα ότι κρατούσε μια εφημερίδα που είχε τόσο εύκολη και εγγυημένη χρηματοδότηση σε τόσο χαμηλή κυκλοφορία, αντί να απασχολείται με το πως θα αυξηθεί η κυκλοφορία είναι ένα ζήτημα. Όπως είναι ένα τεράστιο ζήτημα όλα αυτά τα χρήματα που δόθηκαν για να υπάρξει αυτή η διαχείριση, τι έγιναν;

Δημοσιογράφος: Αυτό πρέπει να το βρείτε εσείς. Εμένα ρωτάτε; εσείς που ήσαστε εκεί δεν ξέρετε τι έγιναν;

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Βλέπω ότι έχετε μεγάλη συμπαράσταση για τον κ. Φίλη και για την Αυγή. Ποτέ δεν είχε καμία κομματική αρμοδιότητα και κανένα κομματικό αξίωμα, ήμουν μόνο βουλευτής. Αυτό το οποίο έκανα ήταν να δίνω τα χρήματα που προβλεπόταν να δίνουμε όλοι και να ζητάω να υπάρξει διαφάνεια και απολογισμός γιατί όπως έλεγα και τότε, όταν κατακρίνουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ναυάγησαν τα ταμεία τους και εν συνεχεία αθώωσαν τους εαυτούς τους και τους τραπεζίτες που τους δανειοδότησαν, δεν μπορεί να έχουμε στο κόμμα αυτό που είναι φορέας του αιτήματος διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, δεν μπορεί να υπάρχουν αδιαφανείς διαδικασίες σε σχέση με τη διαχείριση, χρημάτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ