Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Τσακαλώτος: Προέχει η αναδιάρθρωση του χρέους

«Το ζήτημα διερεύνησης δυνητικών τρόπων αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους ανάγεται σε πρωτεύουσας σημασίας, για την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής και των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται κατά την τρέχουσα περίοδο, κατόπιν της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς».

Αυτό αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Ο υπουργός απαντά σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Ευάγγελος Μπασιάκος, σχετικά με τη διαμόρφωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ με επιδείνωση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και τις εκτιμήσεις αντί για ανάπτυξη.

Στο έγγραφο που υπογράφει ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζει ότι η επιβράδυνση της πορείας της ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη εντός του 2015, σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις (προϋπολογισμού 2015), αποδίδεται σε ένα σύνολο αλληλεπιδρώντων παραγόντων. Μεταξύ αυτών, όπως σημειώνει, είναι η σωρευτική επίδραση των περιοριστικών πολιτικών των τελευταίων ετών στο διαθέσιμο εισόδημα, ο περιορισμός της παρεχόμενης ρευστότητας από την ΕΚΤ κατά το 1ο εξάμηνο 2015 εν μέσω ολοένα μειούμενου όγκου καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, και η εκτιμώμενη επίδραση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, ιδίως στην επενδυτική και εξαγωγική δραστηριότητα.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι το μέτρο αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την προς τα κάτω αναθεώρηση των εαρινών προβλέψεων όλων των διεθνών οργανισμών, καθώς εκτιμήθηκε ότι η επίπτωσή του στην οικονομική δραστηριότητα θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. «Παρόλα αυτά, η ταχεία ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών, από τον Σεπτέμβριο του 2015, και η δημοσιοποίηση των εθνικολογιστικών στοιχείων του ΑΕΠ του 3ου τριμήνου, υποδηλώνουν ότι η επίδοση της ελληνικής οικονομίας στο σύνολο του τρέχοντος έτους θα είναι πολύ καλύτερη από τις δυσμενώς αναθεωρημένες προβλέψεις των προηγούμενων μηνών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος και τονίζει ότι σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία και την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2016, καταγράφεται θετική πορεία του ΑΕΠ 9εννεαμήνου 2015 σε ετήσια βάση και σταθερές τιμές (+0,4%), ενώ στο σύνολό του έτους εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (0,0% μεταβολή σε ετήσια βάση), λόγω της θετικής συμβολής της (καλύτερης από την αναμενόμενη) πορείας των εξαγωγών και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

«Πέραν των ανωτέρω, και δεδομένης της πρόσφατης αναφοράς του ΔΝΤ σε επιδείνωση των εκτιμήσεων για το ύψος του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, το ζήτημα της διερεύνησης δυνητικών τρόπων αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους ανάγεται σε πρωτεύουσας σημασίας, για την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής και των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται κατά την τρέχουσα περίοδο, κατόπιν της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος έχει διαβιβάσει στη Βουλή και έγγραφο του ΟΔΔΗΧ, το οποίο σημειώνει ότι το Δημόσιο Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2016, θα διαμορφωθεί στο 181,8% του ΑΕΠ για το 2015 και προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 192,4% του ΑΕΠ για το 2016. Η αύξηση του δημοσίου χρέους σε απόλυτες τιμές το έτος 2016 οφείλεται, κυρίως, στην πρόβλεψη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ όπως υπενθυμίζει ο ΟΔΔΗΧ, το ποσό αυτό είναι μικρότερο από τις αρχικές προβλέψεις που ήταν 25 δισ.

Επίσης, ο ΟΔΔΗΧ αναφέρει ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής στις 13-7-2015, το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος, όπου αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω τα βασικά χαρακτηριστικά αναφορικά με τη μέση σταθμική φυσική του διάρκεια, την ομαλοποίηση του τρόπου αποπληρωμής και την προβλεψιμότητα, μείωση και σταθεροποίηση του κόστους εξυπηρέτησής του, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσω των οποίων το δημόσιο χρέος θα καταστεί περαιτέρω εξυπηρετήσιμο.

Πηγή enikonomia



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ