Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας θα ζητήσει ο Τσίπρας

Ότι θα ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, προκειμένου να υπάρξει μέγιστη δυνατή συναίνεση αναφορικά με το προσφυγικό.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αδυναμία διαχείρισης του ζητήματος από την πλευρά της ΕΕ, ενώ επεσήμανε ότι «κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές μας συμφωνίες και κανόνες, είτε τηρούνται από όλους, είτε δεν υπάρχουν κανόνες και συμφωνίες».

Ακόμη ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα απαιτήσει να υπάρξει απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στη μετεγκατάσταση των προσφύγων από όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα το καλοκαίρι «βρέθηκε στο απόσπασμα στο όνομα της αρχής ότι “οι συμφωνίες τηρούνται”», και σήμερα αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων τελικά «αφορά ορισμένους».

«Έχει συμβεί κάτι ακόμα χειρότερο και είναι ντροπή για την λειτουργία της ΕΕ, να αποφασίζουν οι ηγέτες στις Συνόδους Κορυφής και οι συμφωνίες να ακυρώνονται από επικεφαλής της αστυνομίας ορισμένων κρατών, ακόμα και μη μελών της ΕΕ», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην Αυστρία, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο από πλευράς της να συγκαλεί «παρασυσκέψεις» για το προσφυγικό χωρίς τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων χωρών. Όπως τόνισε, απαιτείται μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να απαιτήσουμε να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν», είπε και τόνισε ότι πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες καθώς η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχτεί «να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του». «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε συμφωνίες, αν δεν κατοχυρωθεί ο αναλογικός επιμερισμός της ευθύνης», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να αποφευχθεί η επιστροφή της Ευρώπης «σε σκοτεινές εποχές», ενώ ανέφερε ότι ο σκοταδισμός έρχεται, εισαγόμενος από τον ευρωπαϊκό Βορρά.

Κάλεσμα στους αγρότες για συνέχιση του διαλόγου

Αναφορικά με το αγροτικό, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους αγρότες για συνέχιση του διαλόγου ώστε να βρεθούν λύσεις, αλλά και προκειμένου οι κινητοποιήσεις να έχουν μορφές «που δεν στρέφονται κατά του κοινωνικού συνόλου».

«Αν δεν κινητοποιήσουμε την οικονομία, δεν βγαίνουμε από την κρίση», ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Ζήτησε επίσης να βρεθούν δίκαιες και εφαρμόσιμες λύσεις και να αποφευχθούν τα όποια πολιτικά παιχνίδια. Όπως εξήγησε, η δίκαιη κατανομή των βαρών προϋπόθεση και για την κινητοποίηση της οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε στοιχεία που περιγράφουν την οικονομική κατάσταση των αγροτών και επανέλαβε ότι κατέθεσε στους αγρότες 25 προτάσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί «με δίκαιο τρόπο η δεδομένη οικονομική στενότητα και ο συνδυασμός ασφαλιστικού – φορολογικού να μην επιβαρύνει, αλλά να ελαφρύνει την πλειονότητα των αγροτών».

«Ρώτησα τους εκπροσώπους αν αυτή η πρόταση τους ικανοποιεί», ανέφερε στη συνέχεια και όπως είπε, «δεν μπορούμε να προστατέψουμε το 5% του αγροτικού κόσμου που έχει υψηλά εισοδήματα, αλλά θα προστατευτεί το 90% των αγροτών που έχει χαμηλά εισοδήματα».

Υπογράμμισε δε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για αφορολόγητο 24.000 ευρώ ακόμα και στους αγρότες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να στηριχτεί ο αγροτικός τομέας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι την Πέμπτη θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών από το μπλόκο της Νίκαιας.

Τέλος, αναφερόμενος στη διοικητική μεταρρύθμιση, έκανε λόγο για νομοσχέδιο – τομή «για να μπορέσει το κράτος να σταθεί στα πόδια του μακριά από πρακτικές του παρελθόντος».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ