Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Τετραήμερο “φωτιά” για την Ελλάδα και τον… ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό που είχε ως κεντρικό θέμα την προσφυγική κρίση , ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι προτάσεις με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα, ενώ υπήρξε ενημέρωση από τους υπουργούς, οι αρμοδιότητες των οποίων εμπίπτουν στη διαχείριση του προσφυγικού.

Αναφορικά με το αυριανό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στόχος είναι η συνεννόηση και ο εποικοδομητικός διάλογος.

Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, με τον Τούρκο ομόλογό του Α. Νταβούτογλου, την χαρακτήριζαν μια καλή συνομιλία, διάρκειας μισής ώρας περίπου, ώστε να υπάρξει μια καλή στάση και στη Σύνοδο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά προσδοκά μια καλή στάση στη Σύνοδο και εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία.

“Η απόφαση της προηγούμενης συνόδου Κορυφής δεν τηρήθηκε. Κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε. Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη, αλλά και μη ανεκτή από την Ελλάδα” τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του.

“Τα βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα Βόρεια Σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία. Σε ότι αφορά το εσωτερικό, η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας.  Ωστόσο χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν στο εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία” είπε ο Πρωθυπουργός.

Κορμός των ελληνικών θέσεων στην Σύνοδο Κορυφής,  είπε ο κ. Τσίπρας, είναι οι θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

1)Διαχείριση του Προσφυγικού:

  • Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.
  • Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.
  • Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.
  • Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

2)Μετεγκατάσταση

  • Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

3)Οικονομική βοήθεια:

Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

4)Τουρκία

Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.

Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση. “Ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη. Η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην  Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας” τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα. “Ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά. Συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημ.  Βίτσας.Είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά.

Πρέπει να δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους. Είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας” κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας για Μέρκελ: Η στάση της στο προσφυγικό είναι αντίβαρο στην ακροδεξιά

Μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι στόχος του είναι να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας έχοντας ένα κοινό ανακοινωθέν από το Συμβούλιο των Αρχηγών το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Θέλουμε αποφάσεις με συνεννόηση από την Ευρώπη και πνεύμα συνεργασίας» είπε για τη Σύνοδο Κορυφής και επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει όπλα (προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προσφυγή στον ΟΗΕ, βέτο στην ΕΕ) τα οποία δεν είναι στις προθέσεις της να χρησιμοποιήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήρε τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως είναι αντίβαρο στην ακροδεξιά που έχει ποντάρει στην προσφυγική κρίση για να αυξήσει τα ποσοστά της. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο και για τη συνομιλία του με τον Τούρκο ομόλογό του. «Διήρκεσε 30 λεπτά και ήταν σε καλό κλίμα» είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως το ΝΑΤΟ σύντομα θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις του. «Εμείς θα αποφύγουμε ενέργειες που θα επιβάρυναν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ελπίζουμε το ίδιο να κάνει και η Τουρκία» υπογράμμισε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ