Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2025

Λαγκάρντ: Επιβάλλεται να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης

Χωρίς πρωτοβουλίες, τα δημόσια συστήματα συντάξεων και υγείας δεν θα είναι βιώσιμα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επισήμανε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά την ομιλία της σε εκδήλωση του MIT.

Στο επίκεντρο της ομιλίας της κας. Λαγκάρντ βρέθηκε το δημογραφικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και τη δημογραφική γήρανση.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι περίπου 7,5 δισεκατομμύρια σήμερα. Σε 40 χρόνια από τώρα, θα είναι κατ΄ εκτίμηση 10 δισ., είπε η κα. Λαγκάρντ, για να συμπληρώσει πως μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα προς το 2100, περίπου τα δύο τρίτα όλων των χωρών αναμένεται να καταγράψουν μείωση πληθυσμών.

Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, τις χρηματοπιστωτικές αγορές, την κοινωνική σταθερότητα και χωρίς πρωτοβουλίες, τα δημόσια συστήματα συντάξεων και υγείας δεν θα είναι βιώσιμα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επισήμανε.

Σύμφωνα με την κα. Λαγκάρντ, η έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι ο συνδυασμός της γήρανσης και της συρρίκνωσης θα μειώσει την ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες κατά 0,2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και 0,4% στις αναδυόμενες οικονομίες.

Δεύτερον, θα υπάρξει μεγάλος αντίκτυπος στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Πολλοί βλέπουν τη γήρανση του πληθυσμού ως σημαντικό τροχοπέδη για τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.

Ορισμένοι μάλιστα υποθέτουν ότι οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις μπορεί να προκαλέσουν αναταραχές στις χρηματιστηριακές αγορές, διότι μπορεί να ρευστοποιήσουν συμμετοχές τους φυσικά πρόσωπα και Ταμεία για να χρηματοδοτήσουν τη συνταξιοδότησή τους

Αυτό μπορεί ή δεν μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι οι κυβερνήσεις, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα υποτιμούν σοβαρά την προοπτική των ανθρώπων που ζουν πολύ περισσότερο από ό, τι αναμενόταν», είπε η κα. Λαγκάρντ υπολογίζοντας ότι εάν ο καθένας ζήσει 3 χρόνια περισσότερο από το αναμενόμενο, το κόστος των συντάξεων μπορεί να αυξηθεί κατά 50%

Αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους ισολογισμούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και θα μπορούσε επίσης να υπονομεύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Τρίτον, η επίπτωση στη δημοσιονομικό τομέα.

Έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι, μόνο στις προηγμένες οικονομίες, οι δαπάνες σχετίζονται με την ηλικία και θα αυξηθούν από 16,5% του ΑΕΠ σε 25% στο τέλος του 21ου αιώνα.

Όπως είπε η κα. Λαγκάρντ, τα παραπάνω δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσω δανεισμού, καθώς έτσι το δημόσιο χρέος θα εκτιναχθεί από το μέσο όρο του 100% του ΑΕΠ σήμερα σε 400% προς το 2100. Ούτε όμως και μέσω αύξησης των φόρων, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά περίπου 20%, ή αύξηση των φόρων κοινωνικής ασφάλισης κατά περίπου 25%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, αυτό θα σήμαινε την περικοπή των συντάξεων και των παροχών υγείας, κατά μέσο όρο 33%.

Όπως σημείωσε είναι ανάγκη να υπάρξει αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των ασφαλιστών και των παρόχων υπηρεσιών, ενώ μια άλλη προτεραιότητα είναι η αλλαγή – αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης για να εναρμονίζεται με την μακροζωία, γεγονός που θα ενισχύσει το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Μια άλλη πηγή πρόσθετου εργατικού δυναμικού, πρόσθεσε η κα. Λαγκάρντ, είναι η μετανάστευση, καθώς, «από καθαρά οικονομική σκοπιά, η μετανάστευση μπορεί να ενισχύσει το εργατικό δυναμικό μιας χώρας, να ενθαρρύνει επενδύσεις υπό την προϋπόθεση ότι οι μετανάστες θα ενσωματωθούν πλήρως στο εργατικό δυναμικό», κατέληξε.

Πηγή: newmoney.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ