Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Σύροι καταγγέλλουν κακομεταχείριση από Σκοπιανούς στρατιώτες – «Μας έσπρωχναν μέσα από μια τρύπα πάλι στην Ελλάδα»

Για απάνθρωπη μεταχείριση από τους Σκοπιανούς στρατιώτες κάνει λόγο ένας Σύρος πρόσφυγας, που χθες, μαζί με εκατοντάδες άλλους, προσπάθησε να περάσει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος, με το που πέρασε μαζί με εκατοντάδες άλλους το ποτάμι που βρίσκεται κοντά στην Ειδομένη και έφτασε στα Σκόπια, αντίκρισε στην άλλη πλευρά τους στρατιώτες της ΠΓΔΜ.

«Μάζεψαν τον κόσμο σε κύκλους. Ζητούσαν από όλους μας να κάτσουμε στο έδαφος και εκεί μείναμε όλη νύχτα καθιστοί με τα παιδιά και τις γυναίκες. Ήταν απάνθρωποι. Ο στρατός των Σκοπίων χτυπούσε όποιον προσπαθούσε να κινηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύρος πρόσφυγας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 2 τη νύχτα, ένα φορτηγό του στρατού πήρε τους ανθρώπους και τους μετέφερε στην άλλη πλευρά των συνόρων.

«Υπήρχε μια μικρή τρύπα στον φράχτη που έσπρωχναν τους ανθρώπους από εκεί. Φώναζαν, έλεγαν λέξεις που δεν καταλαβαίναμε. Χτυπούσαν τους ανθρώπους και τους έσπρωχναν, έξω από τα Σκόπια, μέσα από αυτήν την τρύπα», εξηγεί ο Σύρος.

Ο ίδιος εξηγεί ότι στη συνέχεια έπρεπε να περπατήσουν 5-6 χιλιόμετρα μέσα στη νύχτα. «Ήταν τρομακτικά. Πάνω από 1500 άτομα γυρίσαμε. Τελικά δεν πέρασε κανένας στα Σκόπια και γυρίσαμε όλοι στην Ελλάδα», καταλήγει.

Την ίδια ώρα, άλλος ένας από τους πρόσφυγες που πέρασαν χτες τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και επέστρεψαν κακήν κακώς στην Ελλάδα, καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε από τους Σκοπιανούς στρατιώτες, τη στιγμή που τον έσπρωχναν για να περάσει την τρύπα στον φράχτη και να περάσει ξανά στο ελληνικό έδαφος.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι το θέμα της επαναπροώθησης των προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν στα Σκόπια, στην Ελλάδα, είναι μέχρι στιγμής θολό, με το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναφέρει ότι μόλις 200 άτομα από όσα πέρασαν τα σύνορα, επέστρεψαν στην Ελλάδα, και τα Σκόπια να υποστηρίζουν πως και τα 1500 άτομα που πέρασαν τα σύνορα εχθές, επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ