Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Στον αέρα η αξιολόγηση: Δεν τα “βρίσκουν” Αθήνα- δανειστές

Έτοιμοι να φύγουν από την Αθήνα, χωρίς συμφωνία φαίνεται να είναι οι εκπρόσωποι των δανειστών αφού όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ελληνική κυβέρνηση και κουαρτέτο δεν μπόρεσαν να έρθουν σε συμφωνία ούτε για τα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.
Έπειτα από την επτάωρη συνάντηση Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με τους επικεφαλείς του κουαρτέτου την Παρασκευή, φαίνεται πως έχει ανοίξει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο, σχετικά με τα πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα σύμφωνα με τα οποία -πέρα από τις αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος- η κυβέρνηση δεσμεύεται να καλύψει τον στόχο για είσπραξη 1,8 δισ. για φέτος.

Ταυτόχρονα, ανοιχτούς λογαριασμούς αφήνουν, όμως, κυβέρνηση και δανειστές και στο περίφημο θέμα της αύξησης των φόρων εισοδήματος, αφού η κυβέρνηση εμφανίζει το ΔΝΤ ως αιτία για την οποία δεν γίνεται δεκτό το ελληνικό σχέδιο Τσακαλώτου για τους φόρους.

Το αδιέξοδο συνεχίζει να παραμένει και για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ το ΔΝΤ ζητά παράλληλα να ισχύσει το αφορολόγητο για όλους, ακόμα και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ!

Quarteto_ypourgoi

Την ίδια ώρα δημοσίευμα των Financial Times επιβεβαιώνει ότι, οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε οριακό σημείο, με τους δανειστές και την Αθήνα να μην μπορούν να βρουν κοινή λύση.

Μάλιστα, οι τόνοι ανέβηκαν όπως γράφει ο Πίτερ Σπίγκελ, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να προτείνει στους εκπροσώπους του ΔΝΤ  η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί στην Ειδομένη, εξηγώντας πως πλέον «το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι δανειστές ναι μεν αναγνωρίζουν την μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, επισημαίνουν πως αν δεν υπάρξει άμεσα οριστική συμφωνία, τότε θα φύγουν και θα επιστρέψουν μετά το Καθολικό Πάσχα!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία επίσης, ώστε να αποδεσμευθούν πόροι που είναι απαραίτητοι για τη διαχείριση του προσφυγικού, ωστόσο διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το κυβερνών κόμμα να χάνει τη δύναμή του.

Νέα μέτρα στο προσκήνιο!

Για την κάλυψη της  δέσμευσης για είσπραξη 1% του ΑΕΠ η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει για να παρουσιάσει  μέτρα όπως αυξήσεις σε φόρους στα μεταχειρισμένα (και όχι μόνον) αυτοκίνητα, αύξηση εμμέσων φόρων ή ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά και περικοπές δαπανών ή άλλα μέτρα που έχουν ψηφιστεί αλλά δεν εφαρμόστηκαν, όπως πχ οι περικοπές στα κονδύλια για την Άμυνα.

Στο «τραπέζι» θα μπει από ελληνικής πλευράς και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και το ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές.

Ποιοί θα είναι οι νέοι συντελεστές της αναμορφωμένης φορολογικής κλίμακας

– 22,5%, από 22%, για ετήσια εισοδήματα έως 25.000 ευρώ

– 32% για εισοδήματα από 25.000 έως 32.000 ευρώ και έτσι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με τα συγκεκριμένα εισοδήματα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 125 ευρώ το χρόνο.

– 42%, από 32%, για εισοδήματα από 32.000 έως και 42.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που βρίσκονται σε αυτό το κλιμάκιο να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους από 125 ευρώ έως 1.125 ευρώ το χρόνο.

– 50%, από 42%, για το τμήμα εισοδήματος άνω των 60.000 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους από 1.125 έως και 4.325 ευρώ.

Οι επιβαρύνσεις μάλιστα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες εάν υιοθετηθεί η δεύτερη εναλλακτική πρόταση που έχει προτείνει η κυβέρνηση και εξετάζεται από τους δανειστές, στην περίπτωση που δεχθούν να μην μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τις 9.000 ευρώ, να μην υπάρξει συντελεστής 32% και το τμήμα εισοδήματος από 32.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ φορολογείται με τον υψηλότερο συντελεστή 42%.

Η “τραγωδία” του αφαλιστικού

katrougkalos

Όσον αφορά το άλλο «μέτωπο» του Ασφαλιστικού που αναμένεται κι αυτό να κλείσει μαζί με το φορολογικό τα επόμενα 24ώρα, μέχρι Δευτέρα – Τρίτη, εκτός από τη μείωση των νέων συντάξεων, έρχεται μείωση και των επικουρικών άνω των 150 ευρώ (και όχι 170) έως και 30%, έρχεται χαμηλότερη εθνική σύνταξη 320 – 340 ευρώ για 20 χρόνια ή 250 – 288 ευρώ για 15ετία, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε μεγαλύτερες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αλλά και μείωση του εφάπαξ έως 35%.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ