Τις φορολογικές τους δηλώσεις δημοσιοποίησαν ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, ο ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, και ο Δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ακολουθώντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, στον απόηχο της διαρροής των λεγόμενων Panama Papers.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κάμερον παραδέχθηκε με καθυστέρηση ότι είχε ωφεληθεί στο παρελθόν, και πριν γίνει πρωθυπουργός, από την εξωχώρια επενδυτική εταιρεία του πατέρα του Ίαν, η οποία περιλαμβάνεται στις σχετικές διαρροές.
Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις του περασμένου έτους δείχνουν ότι ο κ. Όσμπορν πλήρωσε φόρο εισοδήματος ύψους 72.210 λιρών φορολογητέου εισοδήματος 198.738 λιρών από τον μισθό του ως βουλευτής, έσοδα από την ενοικίαση του σπιτιού του, και μερίσματα από την επιχείρηση της οικογένειάς του.
Ο κ. Κόρμπιν κατέβαλε φόρο 18.912 λιρών επί του μισθού του, ενώ δήλωσε ακόμα 1.850 λίρες φορολογητέου εισοδήματος. Υποχρεώθηκε δε να πληρώσει και πρόστιμο 100 λιρών για καθυστερημένη υποβολή δήλωσης.
Ο κ. Τζόνσον είχε συνολικά κατά για τα φορολογικά έτη από το 2011 έως το 2014 εισόδημα 1.985.901 λιρών και πλήρωσε συνολικό φόρο 916.481 λιρών.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια τεταμένης συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση μετά τις διαρροές, ο κ. Κάμερον υπερασπίστηκε το δικαίωμα του καθενός «να βγάζει χρήματα νομίμως», ενώ πρόσθεσε ότι «η τεχνητή μείωση φόρου» δε θα πρέπει να συγχέεται με τη θεμιτή επιχειρηματικότητα και τα προγράμματα δημιουργίας περιουσίας.
Ακόμη, ο Βρετανός ηγέτης επέκρινε τις «βαθιά οδυνηρές και απολύτως αναληθείς» κατηγορίες σε βάρος του εκλιπόντος πατέρα του περί φοροαποφυγής.
Από την πλευρά του, ο κ. Κόρμπιν κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα πάταξης της φοροαποφυγής, λέγοντας ότι «υπάρχει ένα κανόνας για τους πλούσιους και άλλος για τους υπολοίπους».
Στην ίδια συνεδρίαση, και κατά την έντονη ανταλλαγή κατηγοριών, το προεδρείο της Βουλής διέταξε τον βετεράνο βουλευτή των Εργατικών, Ντένις Σκίνερ, να εγκαταλείψει την αίθουσα της ολομέλειας, όταν αρνήθηκε να ανακαλέσει τον προσωπικό χαρακτηρισμό «απατεώνα Ντέιβιντ» κατά του κ. Κάμερον.