Στο κενό η διαπραγμάτευση- Ανυποχώρητο το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα- Αποχωρούν από την Αθήνα οι δανειστές- Νέο ραντεβού στην Washington
Μετά από επτά ώρες διαπραγματεύσεων, που τελείωσαν στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, οι κ.κ. Τσακαλώτος, Σταθάκης και Κατρούγκαλος συμφώνησαν να διακοπούν οι συζητήσεις στην Αθήνα. Επί μία ώρα χθες, οι έλληνες υπουργοί προσπαθούσαν να πείσουν τους δανειστές ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να δεχθεί να χάσει και στα τρία μέτωπα, τα οποία είναι νέοι φόροι– συντάξεις – κόκκινα δάνεια.
Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι τις τελευταίες δέκα μέρες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όπως δήλωσε ο κύριος Τσακαλώτος και αναμένεται να τονίσουν και οι θεσμοί σε σχετική ανακοίνωση. Αυτό αποτυπώνεται στα κείμενα που ετοιμάσανε ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ τα οποία είναι κατά τουλάχιστον 95% όλα συμφωνημένα, ακόμα και ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων.
Τι παραμένει όμως ακόμα στον αέρα:
– Το ΔΝΤ επιμένει στην πρόβλεψη ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 2017 και 2018 στο 1,5% και δεν φτάνει ποτέ στο 3,5% όπως εκτιμά η κυβέρνηση.
– Στα φορολογικά, το ΔΝΤ επιμένει ότι για να βγουν τα νούμερα, χρειάζονται να μην υπάρχει αφορολόγητο πάνω από 8.182 ευρώ (με έκπτωση φόρου 1800 αντί 2.100 ευρώ σήμερα ή 2.000 που έχει προτείνει η κυβέρνηση και σημαίνει αφορολ΄γητο για μισθωτούς-συνταξιούχους στα 9.100 ευρώ). Δεν καταγράφεται όμως αύξηση ΦΠΑ στην ΔΕΗ, ούτε δέχονται οι δανειστές τις αυξήσεις στα τσιγάρα.
– Στις συντάξεις, η κυβέρνηση δεν δέχεται να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον να κάνουν κάποιες άλλες υποχωρήσεις οι δανειστές, είτε δεχόμενοι μεγαλύτερες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους, είτε σε άλλο πεδίο (πχ στα κόκκινα δάνεια). Στο τραπέζι έχει μπει και πρόβλεψη για μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017 (πριν την πλήρη κατάργησή του το 2019).
– Στα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά για κατάργηση της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστιών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016. Αντί δηλαδή για τρία χρόνια εξαίρεσης που ζητούσε η κυβέρνηση, ή τουλάχιστον για 1-2 χρόνια που δεχόταν ως συμβιβαστική πρόταση, στο τελικό κείμενο συμφωνίας που έμεινε ανυπόγραφο στο τραπέζι προβλέπεται κατάργηση από το Δεκέμβριο φέτος κιόλας –δηλαδή παράταση μόλις 7-8 μηνών.
Το κουαρτέτο αναχωρεί σήμερα το πρωί από την Αθήνα, οι ευρωπαίοι το απόγευμα, την Τετάρτη ο κύριος Σταθάκης, ενώ ο κ.Τσακαλώτος και η ελληνική αποστολή πετάνε την Πέμπτη για Ουάσιγκτον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς στην Ουάσινγκτον θα τεθεί και το ελληνικό ζήτημα, ενώ σκοπός της Κυβέρνησης είναι να κάνει νύξη για ελάφρυνση του χρέους.
Οι δηλώσεις των υπουργών
Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Μετά από συζητήσεις πάμε σε παύση συζητήσεων για να πάμε στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση ότι υπάρχει πρόοδος στα μεγάλα θέματα που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Άρα θα επιστρέψουμε μετά τη Δευτέρα για να τελειώσει αυτή η συμφωνία με το Eurogroup στις 22/4. Θα καταλήξουμε στο staff level agreement λίγο πριν Eurogroup.
Είχαμε μεγάλη πρόοδο σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπήρχαν πολλά μικρά δεν επαρκούσε ο χρόνος για να γραφτεί το staff level agreement και γι αυτό το λόγο δεν θα μπορούσαμε να το κλείσουμε μέχρι σήμερα τα χαράματα γιατί Θεσμοί θέλουν να φύγουν αύριο».
«Όπως τα είπε ο Ευκλείδης, δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για να καταλήξουμε σήμερα» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.