Ειδικού συνεργάτη
Μια «φωτογραφική» τροπολογία η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα (Δ. Εμμανουηλίδη, Κ. Μορφίδη και Γ. Παπαφιλίππου) ήταν –όπως καταγγέλλεται- το «ρουσφέτι» του ΣΥΡΙΖΑ στην εταιρεία ΕΛΦΕ ΑΒΕΕ, συμφερόντων του επιχειρηματία, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Όπως συνέβη και με την περίπτωση της θητείας του γνωστού συνδικαλιστή, Νίκου Φωτόπουλου, η τροπολογία πέρασε μέσω… Νέας Ζηλανδίας και συγκεκριμένα – στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας».
Με αυτή, λοιπόν, απαλλάσσονται (και μάλιστα με αναδρομική χρήση από 1.1.2016) από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο βιομηχανίες ή βιοτεχνίες όπου το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους, μη περιλαμβανομένης όμως της παραγωγής προϊόντων ενέργειας.
Αναρωτιέστε ποιες είναι αυτές οι βιομηχανίες ή οι βιοτεχνίες;
Την απάντηση την δίνει η ίδια η τροπολογία καθώς στο αιτιολογικό της έκθεσης που κατέθεσαν οι τρεις βουλευτές τονίζεται ότι «το προτεινόμενο μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας και ιδιαίτερα της τοπικής βιομηχανίας της Β. Ελλάδας, όπως η ΕΛΦΕ ΑΒΕΕ, η οποία λόγω του υψηλού ΕΦΚ δυσχεραίνεται στην πραγματοποίηση εξαγωγών σε σχέση με τις ανταγωνίστριες βιομηχανίες άλλων γειτονικών κρατών μελών της ΕΕ που εφαρμόζουν χαμηλότερους συντελεστές ΕΦΚ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδηγία που επικαλείται η τροπολογία περιλαμβάνει απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης μόνο για την ηλεκτροπαραγωγή και όχι για την χρήση του αερίου ως πρώτη ύλη.
Την πέρασαν με την δεύτερη
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχείρησε να περάσει την συγκεκριμένη τροπολογία που ευνοεί εξόφθαλμα συγκεκριμένο επιχειρηματία. Τον Ιούνιο του 2015 μέσω του μίνι φορολογικού Νομοσχεδίου. Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν ότι η διάταξη (και τότε) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «φωτογραφική» καθώς αφορούσε μόνο στα διυλιστήρια και στις επιχειρήσεις παραγωγής λιπασμάτων. Tελικά εξαιτίας των αντιδράσεων που προκλήθηκαν αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, δεδομένου ότι αποφάσιζε να δώσει 22 εκατ (σύμφωνα και με την έκθεση του Γενικού λογιστηρίου) σε συγκεκριμένες βιομηχανίες αντί να στηρίξει οριζόντια και ισόρροπα το σύνολο της βιομηχανίας.
Τα ερωτήματα
Τα ερωτήματα όπως προκύπτουν είναι πολλά και εύλογα. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργήσει με «φωτογραφικό» τρόπο απέναντι σε ένα ζήτημα που απασχολεί το σύνολο του βιομηχανικού κόσμου της χώρας; Είναι γνωστό ότι μόλις πρόσφατα, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ αντέδρασε (μέσω επιστολής) για διάφορα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για πιθανή αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Μέλη του συνδέσμου σημείωναν ότι το σύνολο της βιομηχανίας επιβαρύνεται από το υψηλότερο επίπεδο ΕΦΚ επί του φυσικού αερίου για βιομηχανική χρήση από όλα τα Κράτη-Μέλη. Και προσέθεταν πως «πάγιο αίτημα της βιομηχανίας αποτελεί η άμεση μείωση του ΕΦΚ επί του ΦΑ που κατευθύνεται στη βιομηχανική χρήση στα ελάχιστα προβλεπόμενα από την Οδηγία επίπεδα (δηλ. 0,54€/MWh) καθώς και η κατάργηση του ΕΦΚ επί του ΦΑ που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, όπως επίσης προβλέπεται από την οδηγία».
Τελικά η «απάντηση» της Κυβέρνησης ήρθε το βράδυ της Πέμπτης με τον τρόπο που προαναφέραμε…