Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ανεβαίνει ο λογαριασμός στο ελληνικό χρέος… 9 δις τα μέτρα που απαιτούνται

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα προσχέδιο που θα θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να υπογράψει 3,6 δισ. επιπλέον μέτρα πέραν των 5 δισ. που εχει δεσμευτεί να υλοποιήσει.

Τα περαιτέρω μέτρα, θα είναι μέτρα που θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που οι στόχοι για 3.5 % πλεόνασμα  με τα υφιστάμενα μέτρα δεν υλοποιηθούν. Τα πρόσθετα μέτρα θα τελούν δηλαδή εν αναμονή, ως αυτόματοι σταθεροποιητές στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροχιασμός του προγράμματος.

Η πρόταση είναι ένας συμβιβασμός προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, έκτακτη συνάντηση με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να έχει μετά τα μεσάνυχτα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην Ουάσινγκτον. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε αναγκαίο να η γίνει νέα συνάντηση.

tsakalotos_lagarde

Για να αποφύγει περικοπές μισθών και συντάξεων, η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, ΦΠΑ 24%, αυξήσεις ΦΠΑ σε θέατρα και σινεμά, αλλά και νέους έμμεσους φόρους στους χρήστες ευρυζωνικών συνδέσεων ίντερνετ –και όχι μόνον.

Σόιμπλε: Νέο «όχι» στο κούρεμα χρέους

«Στοχεύουμε στην διευθέτηση του ζητήματος στην συναντήσεις μας την Παρασκευή και το Σάββατο στο Άμστερνταμ με τέτοιο τρόπο ώστε τα πράγματα να έρθουν σε πέρας την ερχόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής οικονομίας.
Σκοπός είναι να υπάρξει μια συμφωνία στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου, σημείωσε ο Σόιμπλε.

σοιμπλε
Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο υπουργός δήλωσε: «Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι μέρος της συμφωνίας», ενώ ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει και οικονομική συμμετοχή του Ταμείου, απάντησε καταφατικά.
Μάλιστα, ερωτηθείς για την στάση του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, ο οποίος επιμένει στην ελάφρυνση, δήλωσε ότι «ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από τον Τόμσεν».

Μοσκοβισί:«Θα πρέπει να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο»

«Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να φτάσουμε σε ένα σημείο να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» των ελληνικών μεταρρυθμίσεων δήλωσε  ο Μοσκοβισί μιλώντας στο Reuters.
Ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε επίσης ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα. Η πρόοδος που θα γίνει εκεί, σημείωσε, εξαρτάται από το πόσα θα έχουν επιτευχθεί τις προηγούμενες ημέρες.
«Υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για να βρεθεί μια συμφωνία», τόνισε. «Θα πρέπει να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο», συνέχισε.
Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ διαφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά ορισμένους από τους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως σχετικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια.

«Το μνημόνιο (με την Ελλάδα) δεν κάνει λόγο για δεκαετίες. Αναφέρεται στο 2018 και αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε (τον στόχο του) 3,5% το 2018», επέμεινε ο Μοσκοβισί.

Στο μνημόνιο αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα 0,5% 1,75% και 3,5% για το 2016, το 2017, το 2018 και έπειτα (“2018 and beyond”) αντίστοιχα. Όπως εξήγησε ο κ. Μοσκοβισί το “έπειτα” αναφέρεται στη διατήρηση πλεονάσματος προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Λαγκάρντ: Μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα

Ως «εποικοδομητικές» χαρακτήρισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde τις συναντήσεις που είχε με τις ελληνικές αρχές στις ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αλλά τόνισε πως πρέπει ακόμα να γίνει πολύ δουλειά.

Η Lagarde ενημέρωσε ότι οι εκπρόσωποι του Ταμείου θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

lagkarnt

«Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει, μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα. Αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, σίγουρα πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε αποτελεσματικά, η θέση μας σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα δεν έχει αλλάξει: βιωσιμότητα και σταθερότητα».

Αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα είπε ότι για την αντιμετώπισή του θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν «όλες οι δυνάμεις», συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά μόνο μία χώρα.

Όμως από την πλευρά του το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να τεθεί στο 2,5% του ΑΕΠ και ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ