Έκτακτη είναι η ανάγκη λήψης αποφάσεων στο ελληνικό ζήτημα καθώς «τα ταμεία έχουν αδειάσει για άλλη μια φορά», αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα με τίτλο «Εβδομάδα αποφάσεων στο ελληνικό μεταρρυθμιστικό πόκερ», οι θεσμοί ζητούν από την Ελλάδα να δρομολογήσει άμεσα και μέσα στις επόμενες ημέρες σημαντικά βήματα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και περικοπών.
Την ίδια ώρα από το Άμστερνταμ ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάνει λόγο για κίνδυνο «άδειων ταμείων», δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ρευστότητα είναι προφανώς οριακή». Μόνο τον Ιούλιο η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει δάνεια ύψους 2,7 δις ευρώ και «η ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει τα χρήματα αυτά», σύμφωνα με το dpa.
Έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Άμστερνταμ, οι εκπρόσωποι των δανειστών άρχισαν και πάλι τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα. «Στο επίκεντρο βρίσκεται κυρίως ένα πρόσθετο πακέτο περικοπών που ζητά το Eurogroup ύψους περίπου 3,5 δις ευρώ, που θα συμφωνηθεί προληπτικά και το οποίο θα υλοποιηθεί μόνον εάν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι».
Σε περίπτωση που σημειωθεί επαρκής πρόοδος, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνέλθουν εκτάκτως τη Μεγάλη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Το πολυσυζητημένο πακέτο μεταρρυθμίσεων ύψους 5 δις ευρώ που προβλέπει και περικοπές συντάξεων θεωρείται, αντιθέτως, «σχεδόν συμφωνημένο», κατά το dpa.
Αναταραχή στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το “διπλό” μνημόνιο
Σαν «βόμβα» έπεσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα σηκώσει το βάρος των οδυνηρών ψηφοφοριών στη Βουλή, η είδηση ότι η κυβέρνηση έφερε εν τέλει ένα πακέτο μέτρων 9 δις.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατούν αυτή τη στιγμή δύο απόψεις. Η πρώτη τάσσεται υπέρ της γνώμης ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αφομοιώσει τα σκληρά μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν τώρα ειδικά που πρέπει να δεσμευτεί και για περαιτέρω μέτρα. Ειδικά στην περιφέρεια, οι βουλευτές υποστηρίζουν σύμφωνα με πηγές ότι: «Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας» ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι θα ξεσηκωθεί μεγάλο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων.
Από την άλλη πλευρά, το άλλο στρατόπεδο υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Η θέση αυτή υποστηρίζει ότι μόνο με αυτό τον τρόπο η οικονομία θα «πάρει μπροστά» και υποστηρίζεται από τα ίδια στελέχη που και το περασμένο καλοκαίρι υποστήριξαν τη ψήφιση του μνημονίου, βασιζόμενοι στην ίδια λογική
Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας πως τα πρόσθετα μέτρα δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση κάτι που πιστοποιείται και από τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών αλλά και τάσεων του κόμματος, όπως οι 53+.