Ικανοποίηση επικρατούσε σήμερα στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, για τη χθεσινή απόφαση του Προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στις 9 Μαΐου για την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος, Άννικα Μπράϊντχαρντ, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί με όλες τις πλευρές για να φτάσουμε σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικής συμφωνίας, που θα πληροί το πνεύμα της απόφασης των Ευρωπαίων ηγετών του περασμένου Ιουλίου».
Η εκπρόσωπος απέφυγε να κάνει προβλέψεις σχετικά με το αν θα ληφθούν αποφάσεις στις 9 Μαΐου. Ωστόσο, υπενθύμισε τη χθεσινή δήλωση του Επίτροπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ότι έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα μέτρα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ, τα οποία σύμφωνα με την άποψη της Κομισιόν επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018. «Από εκεί και πέρα», συνέχισε η εκπρόσωπος, «προστέθηκαν στη συζήτηση δύο θέματα, το δημόσιο χρέος και τα εφεδρικά μέτρα, εμείς αργαζόμαστε μεθοδικά για να τελειώσουμε το συντομότερο».
Λύση στο Εurogroup και όχι σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών
Η εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η Κομισιόν συμφωνεί με τη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ότι το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί το στο Εurogroup και όχι σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών.
Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι σημαντικό ρόλο στην ανακοίνωση του κ. Ντάϊσελμπλουμ για σύγκληση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στις 9 Μαΐου, έπαιξε η ξεκάθαρη θέση του προέδρου Γιούνκερ, του επίτροπου Μοσκοβισί, αλλά και της Κομισιόν γενικότερα, υπέρ της Ελλάδας στο θέμα των εφεδρικών μέτρων. Από την πρώτη στιγμή και οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν πει ότι από δημοσιονομικής πλευράς πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
Πηγή: Deutsche Welle