Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ελάφρυνση του χρέους άμεσα & χωρίς νέους όρους, ζητά το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Σε μια κίνηση – μήνυμα προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λίγες μόνο ώρες πριν το αυριανό κρίσιμο Eurogroup, δίνοντας στη δημοσιότητα την προκαταρκτική ανάλυση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους.

Όπως προκύπτει από το κείμενο, το ΔΝΤ προκρίνει άμεση και σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς νέους όρους, και πριν το 2018. Όπως αναφέρει η χώρα πρέπει να λάβει άμεσα «παραχωρήσεις» σε ό,τι αφορά στα νέα δάνεια, με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μετάθεση πληρωμών και σταθερά επιτόκια.

Αναλυτικότερα, στο κείμενο γίνεται σαφές ότι η αναδιάρθρωση που θα προτείνεται δε θα γίνει ακριβώς άνευ όρων, αλλά θα πρέπει να συνδέεται άρρηκτα με την επίτευξη των στόχων που προβλέπει το Μνημόνιο. Ωστόσο, το ΔΝΤ επισημαίνει πως οι Ευρωπαίοι δε θα πρέπει να θέσουν προϋποθέσεις που θα υπερβαίνουν την περίοδο του τρέχοντος προγράμματος, δηλαδή το 2018.

Παράλληλα, το ΔΝΤ προτείνει σειρά βαθιών διευκολύνσεων στην αποπληρωμή των δανείων στήριξης που έχει λάβει η χώρα μας από το 2010 κι έπειτα, ώστε να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης που επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, ζητά σταθερά επιτόκια που δε θα υπερβαίνουν το 1,5% έως το 2040, επιμήκυνση όλων των ευρωπαϊκών δανείων για 10 έως 30 χρόνια, και μεγάλη περίοδο χάριτος πριν αρχίσουν οι αποπληρωμές.

Ακόμη, το Ταμείο ζητά αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων, όπως μείωση του στόχου για μακροπρόθεσμο πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%.

Την ίδια ώρα, το Ταμείο προετοιμάζεται για το αποκαλούμενο «αρνητικό σενάριο», όπου η Αθήνα δεν εφαρμόζει στον απαιτούμενο βαθμό τις απαραίτητες πολιτικές, με συνέπεια η ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα να περιορίζονται μακροπρόθεσμα σε μόλις 1% του ΑΕΠ, θέτοντας επί τάπητος ακόμη πιο ριζοσπαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Στο αρνητικό σενάριο, ακόμα και η προτεινόμενη αναδιάρθρωση του χρέους δε θα αρκεί ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση νέων προβλημάτων στο μέλλον, που θα θέτουν σε κίνδυνο την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια δανεισμού.

Σε αυτή την περίπτωση, το ΔΝΤ προτείνει μηδενικό επιτόκιο ως το 2050 για τα δάνεια στήριξης που δόθηκαν στο δεύτερο και το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή στην ουσία δωρεάν δανεισμό.

Διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ΕΔΩ.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ