Σε πανηγυρικούς τόνους, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης με συνέντευξη Τύπου, επιχείρησαν να πείσουν ότι το αποτέλεσμα του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν θετικό, τονίζοντας ωστόσο ότι τα μέτρα δεν θα ωφελήσουν τους φτωχούς.
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών κύριος Τσακαλώτος τόνισε πως «κανείς δεν αμφιβάλει πως η αξιολόγηση έκλεισε» την περασμένη Τρίτη με την απόφαση του Eurogroup, αλλά ανάμεσα στα 18 προαπαιτούμενα που απομένουν να συμφωνηθούν πριν την εκταμίευση των 7,5 δισ. από τον ESM, έχουν ανακύψει και «περίεργα» ζητήματα της τελευταίας στιγμής…
“Θέλαμε να τελειώσουμε το αφήγημα του χρέους και της διαπραγμάτευσης με μία καθαρή εικόνα για τους Έλληνες πολίτες αλλά και για τους οικονομικούς παράγοντες Έλληνες και ξένους ώστε να ξέρουν τι να αναμένουν για το μέλλον.
Είχαμε 3 στόχους στο Eurogroup. Ο πρώτος ήταν η εξασφάλιση της εκταμίευσης η οποία πηγαίνει μαζί με την αξιολόγηση. Ο δεύτερος ήταν παράλληλα με την αξιολόγηση να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση η οποία ελπίζουμε πως θα έρθει γρήγορα και ο 3ος στόχος ήταν η δέσμευση για το χρέος.
Δεν αμφισβητεί κανείς πως ο 1ος στόχος επιτευχθεί καθώς και η αξιολόγηση κλείνει και η εκταμίευση θα γίνει.
Αναφορικά με το χρέος σας τονίζω πως για 1η φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και τους θεσμούς πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό αναγνωρίζεται τόσο στο κείμενο του Eurogroup όσο και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε. Υπάρχει πλέον ένα πλαίσιο το οποίο για πρώτη φορά ορίζει το τι σημαίνει αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους. Βραχυπρόθεσμα από την 1η στιγμή της εκταμίευσης ο ESM θα δουλεύει συστηματικά και θα επεμβαίνει για να αλλάξει το προφίλ του ελληνικού χρέους, θα προσπαθήσει παράλληλα να μειώσει το ρίσκο του επιτοκίου.
Μεσοπρόθεσμα εντός του 2018 υπάρχει μία δέσμη μέτρων που αφορά τη χρήση του SMB τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά του παλιού χρέους. Θα υπάρχουν αλλαγές και στις περιόδους χάριτος αλλά και στην επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους. όλα αυτά δεν διατυπώνονται γενικώς αλλά με σαφήνεια και δεν μπορεί να δοθεί καμία άλλη ερμηνεία. Επιπλέον το ΔΝΤ σημειώνει πως θα συμμετέχει στο πρόγραμμα όταν γίνει μία εκτίμηση
Τώρα θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός – “κόφτης” που θα αποφασιστεί το 2018 ο οποίος θα κάνει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Η επιτυχία θα φανεί σε βάθος χρόνου και έχω επίγνωση πως αυτή η σημερινή εξέλιξη δεν βοηθά άμεσα τους ανθρώπους που δεν τα βγάζουν πέρα. Αλλά εάν πάρουμε όλα όσα αποκομίσαμε κάνοντας τους απαραίτητους συμβιβασμούς το μέλλον θα είναι καλύτερο. Αυτό πρέπει να γίνει με αμοιβαία κατανόηση, σωστή ενημέρωση και σωστή ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων”.
Ο κύριος Τσακαλώτος σημείωσε επίσης: « Σε περίπτωση θετικής απόκλισης – πλεονάσματος , οι θεσμοί τονίζουν πως εάν η βελτίωση είναι μόνιμη η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει αυτοβούλως στη διάθεση των κεφαλαίων. Σε προσωρινή βελτίωση η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να προχωρήσει σε μία εφάπαξ παροχή προς τους μη έχοντες».
Για την άρση των capital controls κάλεσαν τους… δημοσιογράφους να «βάλουν ένα χεράκι» αναλύοντας «σωστά τα δεδομένα» για να αρθούν πιο γρήγορα!