Δραματική δήλωση Κάμερον: Αποχωρώ τον Οκτώβριο
Σε δηλώσεις προέβη ο πρωθυπουργός Ντεϊβιντ Κάμερον μετά το δημοψήφισμα- Θρίλερ της Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα με τον Κάμερον, θα παραμείνει στο τιμόνι της χώρας μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, όταν και θα παραιτηθεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία…χρειαζόμαστε έναν νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο», Παράλληλα, συνεχάρη όσους συμμετείχαν τονίζοντας ότι: “Πρέπει να ακολουθήσουμε τη βούληση του λαού”.
Νωρίτερα:
Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα. Η χώρα βγαίνει εκτός Ε.Ε. μετά από 43 χρόνια!
Oι ψήφοι υπέρ του Brexit καταμετρήθηκαν σε 17,410,742 (52%) και υπέρ του Bremain σε 16,141,241 (48%).
Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων:
ΕΛΛΑΔΑ
-
To διάγγελμα Τσίπρα μετά το Brexit:
“Το χάσμα διευρύνεται διαρκώς. Είτε το Brexit θα είναι το ξυπνητήρι είτε η αρχή μιας ολισθηρής πορείας. Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικών, για να υψώσουμε φραγμα τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. Οι ακραίες επιλογές λιτότητας που διεύρυναν τις διαφορές σε Βορρά και Νότο, τα κλειστα σύνορα, η άρνηση να μοιραστούμε τα βάρη στην κρίση χρέους είχαν δώσει σημάδια. Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος ευθύνεται για την άρνηση του εθνικισμού και της ακροδεξιάς”
- Μητσοτάκης : Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας
- Φώφη Γεννηματά: Αρνητικό το Brexit – Δεν πρέπει να χαθεί ο πόλεμος για την Ευρώπη
- Κοτζιάς: Μετά από τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος επιβεβαιώθηκε η επιμονή μας για την ανάγκη πραγματοποίησης μιας δημοκρατικής δεσμευτικής συζήτησης για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση της κοινωνικής της λειτουργίας και για τον εκδημοκρατισμό των δομών της έτσι ώστε αυτή να λειτουργεί υπηρετώντας τους λαούς της Ευρώπης και να είναι ελκυστική στις κοινωνίες των κρατών-μελών. Γενικότερα με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ετών και ιδιαίτερα ως προς το προσφυγικό ζήτημα, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις αυξανόμενες τάσεις κατακερματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζουμε την ανάγκη καταπολέμησης του εθνικισμού και ακραίων συμπεριφορών. Προτεραιότητα των ευρωπαϊκών ηγεσιών θα πρέπει να είναι η εγκατάλειψη τιμωρητικών λογικών και πολιτικών περιχαράκωσης και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας δημοκρατικού διαλόγου και συναίνεσης
- Ποτάμι για Brexit: Οι λαϊκιστές επικράτησαν, η ΕΕ αυτοϋπονομεύτηκε
-
ΚΟΣΜΟΣ
- Μέρκελ: Λυπάμαι πολύ για το Brexit
- Η απόφαση του βρετανικού λαού προκαλεί λύπη αλλά ειναι σεβαστή ανέφερε από τις Βρυξελλες ο πρόεδρος της Επιτροπης Ζαν Κλοντ Γιουνκερ σε δηλώσεις του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τόνισε πως πρόκειται για μια απόφαση που οδηγεί σε διαδικασίες “χωρις προηγούμενο” την οποία, οπως ειπε, οι άλλες 27 χωρες μέλη θα σεβαστούν, παραμένοντας ωστόσο πιστές στις αρχές τους.
Ερωτηθείς τέλος ο πρόεδρος της Επιτροπης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου αν η απόφαση των Βρετανών οδηγεί στη διάλυση της ΕΕ απάντησε κοφτά “οχι” - Όλο και πιο κοντά έρχεται το νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.
- Φάρατζ: Κοιτάξτε ακόμα και ο καιρός είναι υπέροχος σήμερα στη Βρετανία
- Στις 10.00 η ώρα οι δηλώσεις Κάμερον
- Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για «τις πολύ σημαντικές συνέπειες για την Ιρλανδία» μετά την ψήφο υπέρ του Brexit ανακοίνωσε η ιρλανδική κυβέρνηση.
- Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση
- Τουσκ: Δραματικό γεγονός αυτό που βιώνουμε. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις συνέπειες για το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ιστορική στιγμή αλλά δεν χρειάζεται να αντιδράσουμε με πανικό. Όλες οι διαδικασίες για την αποχώρησή του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπονται στις συνθήκες. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για την Ένωσή μας αλλά πάντα θα θυμάμαι αυτό που μου έλεγε ο πατέρας μου ότι αυτό που δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό.
- Αυστριακός υπ. Άμυνας: Το Brexit αποδυναμώνει την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου έφερε μεγάλη εμπειρία
- Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, έχει ήδη ενημερωθεί για την απόφαση του βρετανικού λαού περί Brexit και αναμένεται ότι θα συνομιλήσει με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα συνεχίσει να ενημερώνεται από το επιτελείο του όπως απαιτούν οι εξελίξεις», αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση, η οποία προαναγγέλλει νέο σχολιασμό αργότερα.
- Πανηγυρίζει η Λεπέν και ζητεί δημοψηφίσματα για όλες τις χώρες της Ε.Ε.
- Η απόφαση των Βρετανών για Brexit δεν κρύβει σοβαρούς κινδύνους για τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μόισεφ.
- Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαρο.Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται αργότερα να κάνει επίσημη δήλωση για το Brexit.
- Την Τρίτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
- Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
- Στη 1.30 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, δηλώσεις Μέρκελ για το Brexit
- Ρέντσι: Πρέπει να την αλλάξουμε (σ.σ. την Ευρώπη) για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας
- Τζόνσον: Το Brexit δεν κάνει λιγότερο ευρωπαϊκή χώρα την Βρετανία
- Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αύριο θα γίνει συνάντηση στο Βερολίνο των 6 ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΊΣΗΣ
Brexit: Αλλάζουν τα πάντα για τους Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους
Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις στο δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ τα πρώτα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της κάλπης έδειχναν επικράτηση του Bremain, η κατάσταση άλλαξε ραγδαίως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τα τηλεοπτικά δίκτυα BBC, ITV και SkyNews εκτίμησαν το πρωί της Παρασκευής (24/6) ότι η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) κέρδισε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες Πέμπτη.
Νωρίτερα, το δίκτυο ITV μετέδωσε πως οι ψήφοι υπέρ της αποχώρησης είναι 13.007.000 εκατομμύρια και αυτές υπέρ της παραμονής 12.167.000.
Την ίδια ώρα, το 62% των Σκωτσέζων τάχτηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ίδιο συνέβη και στη Βόρεια Ιρλανδία (56%).
Η επικράτηση του Brexit αποτυπώνει το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008. Στην έντονη δυσαρέσκεια για τη λιτότητα ήρθε να προστεθεί την τελευταία διετία το μεταναστευτικό, με τον ευρωσκεπτικισμό να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο και τις Βρυξέλλες να αδυνατούν να διαμορφώσουν μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Σε εξαιρετικά δεινή θέση ο Κάμερον
Ο Ντέιβιντ Κάμερον δέχτηκε καταιγισμό σφοδρής κριτικής πριν την ανακοίνωση παραίτηση του
Ανατροπή στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, αφού οι Βρετανοί φαίνεται πως τάχθηκαν υπέρ του Brexit, παγώνοντας τα χαμόγελα ικανοποίησης στην Ντάουνινγκ Στριτ και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο δεξιός ευρωσκεπτικιστής ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ τον κάλεσε να παραιτηθεί εν μέσω πανηγυρισμών για το αποτέλεσμα της κάλπης. Σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η διενέργεια δημοψηφίσματος, επικράτησαν αντικρουόμενες απόψεις στην κυβέρνηση, με αρκετά στελέχη να επιμένουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν έπρεπε να κινήσει τη διαδικασία.
Πρόκειται για το τρίτο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας, το οποίο διεξάγεται έπειτα από τέσσερις μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας και εκείνους που επιθυμούν την αποχώρησή της από την Ε.Ε.
Tι φέρνει το Brexit;
Τα δέκα βασικά σημεία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ όπως αποτυπώνονται από τους Financial Times:
Η υπόσχεση: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να αποχωρήσει από την ΕΕ έως το 2019 και έως τότε θα είναι σε μια διαρκή μάχη με την ΕΕ για το προσφυγικό
Ο κίνδυνος: Ο Τζορτζ Οσμπορν έχει προειδοποιήσει για μαύρη τρύπα 30 δισ. λιρών στην βρετανική οικονομία.
Η επίπτωση: Ο Ντέιβιντ Κάμερον οδηγείται προς το τέλος της καριέρας του
Η πολιτική: Πολιτικά ερωτήματα που θα τεθούν μετ επιτάσεως ανοίγοντας έναν κύκλο αβεβαιότητας στην Βρετανία και την ΕΕ
Η νομική ανάλυση: Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, το τι θα ακολουθήσει είναι θέμα πολιτικής και όχι νόμου
Ο μηχανισμός: Η Βρετανία έχει δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί την έξοδο από την ΕΕ
Η οικονομία: Το πλήγμα στην ανάπτυξη είναι αναπόφευκτο. Το μέγεθος θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως το εμπόριο, την παραγωγικότητα και τις ξένες επενδύσεις
Η μετανάστευση: Τα 3/4 των ευρωπαίων που εργάζονται στην Βρετανία δεν θα μπορούν να πάρουν βίζα.
Το εμπόριο: Οι υπέρμαχοι του Leave υποστηρίζουν ότι θα ζητήσουν μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.
Η ευρωπαϊκή αντίδραση: Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη προχωρήσει σε μυστικές συνομιλίες για το Plan B.
Βρετανικός τύπος: «Είμαστε εκτός»
Η αμηχανία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων της Βρετανίας. Χαρακτηριστικά τόσο ο Guardian όσο και η Daily Mail εστιάζουν στην ανάγκη ενότητας.
«Τσουνάμι» στις διεθνείς αγορές
Η απόφαση των Βρετανών να διαχωρίσουν τη θέση τους και να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο μπορεί να αποτελεί την αρχή της κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενισχύοντας τις αποσχιστικές τάσεις σε χώρες όπως Ισπανία, Βρετανία και Βέλγιο.
Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι τυχόν Brexit θα είναι πλήγμα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Για τις ελληνικές τράπεζες, όπως αναφέρουν, το BREXIT θα κάνει πολύ αυστηρότερη την επιτήρηση και την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και πολύ ευκολότερη μια απόφαση για Grexit.
Όπως είναι φυσικό οι καταθέσεις θα είναι πολύ πιο ευάλωτες και το κούρεμα καταθέσεων ένα πιο πιθανό σενάριο. Άμεση συνέπεια του BREXIT είναι και η διατάραξη των εμπορικών σχέσεων. Οι ελληνικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν σε ετήσια βάση τα 2,5 δις ευρώ ( 1,4% του ΑΕΠ ) και αφορούν κυρίως τρόφιμα, φρέσκα και τυποποιημένα .
Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι τους ευρώ και του δολαρίου που θα ακολουθήσει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ , θα κάνει αυτόματα τα ελληνικά τρόφιμα ακριβότερα. Σε συνδυασμό και με την μείωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών (λόγω της υποτίμησης του νομίσματος) θα πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές, σε μια ευρωπαϊκή χώρα την στιγμή που οι προβλέψεις για ανάκαμψη , στηρίζονται στην αισιοδοξία για περισσότερες εξαγωγές και επενδύσεις.
Τα αποτελέσματα ανά εκλογικό τμήμα
Σύμφωνα, δε, με τα επίσημα αποτελέσματα από το Νιούκαστλ, το Bremain επικράτησε οριακά του Brexit με ποσοστό 50,7% έναντι 49,3% (οι ψήφοι ήταν 65.404 υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και 63.598 υπέρ της αποχώρησης).
Στο Σάντερλαντ, υπέρ της παραμονής της χώρας στην την ΕΕ ψήφισε μόλις το 38,7% (51.930), ενώ το 61,3% (82.394) ψήφισε υπέρ του Brexit.
Το Φόιλ ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 78,3% (32.064) και υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ σε ποσοστό 21,7% (8.905).
Το Σουίντον ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 45,3% (51.220) και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ σε ποσοστό 54,7% (61.745).
Το Μπρόξμπορν ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 33,7% (17.166) και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ σε ποσοστό 66,3% (33.706).
Το Κέτερινγκ ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 39,0% (21.030) και υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ σε ποσοστό 61,0% (32.877).
Το αρχιπέλαγος Σέτλαντ ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ σε ποσοστό 43,5% και υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 56,5%.
Το Νότιο Τάινσαϊντ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 38,0% (30.014) και υπέρ της αποχώρησης σε ποσοστό 62,0% (49.065).
Το Δυτικό Ντάνμπαρτονσιρ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 62,0% (26.794) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 38,0% (16.426).
Το Βόρειο Άντριμ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 37,8% (18.782) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 62,2% (30.938).
Το Λάγκαν Βάλλεϋ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 46,9% (22.710) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 53,1% (25.704).
Το Νταντί της Σκωτίας ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 59,8% (39.688) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 40,2% (26.697).
Το Μπάζιλντον ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 31,4% (30.748) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 68,6% (67.251).
Το Ανατολικό Αϊρσιρ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 58,6% (33.891) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 41,4% (23.942).
Το Χάρτλπουλ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 30,4% (14.029) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 69,6% (32.071).
Το Στόκτον-ον-Τις ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 38,3% (38.433) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 61,7% (61.982).
Το Μιντλόθιαν ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 62,1% (28.217) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 37,9% (17.251).
Το Ρένφριουσαϊρ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 64,8% (57.119) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 35,2% (31.010).
Το Ρότσφορντ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 33,4% (17.510) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 66,6% (34.937).
Το Σίτι του Λονδίνου ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 78,3% (3.912) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 21,7% (1.087).
Το Μπλανάου Γκουέντ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 38,0% (13.215) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 62,0% (21.587).
Το Σουόνσι ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 48,5% (58.307) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 51,5% (61.936).
Το Φλίντσιρ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 43,6% (37.867) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 56,4% (48.930).
Το Γουελινγκμπόρο ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 37,6% (15.462) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 62,4% (25.679).
Η Οξφόρδη ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 70,3% (49.424) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 29,7% (20.913).
Το Έξετερ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 55,3% (35.270) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 44,7% (28.533).
Η Γλασκώβη ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 66,6% (168.335) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 33,4% (84.474).
Το Μπέλφαστ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 50,4% (20.128) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 49,6% (19.844).
Το Νότιο Λάνκασιρ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 63,1% (102.568) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 36,9% (60.024).
Το Χάμερσμιθ και Φούλαμ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 70,0% (56.188) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 30,0% (24.054).
Το Πίτερμπορο ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 39,1% (34.176) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 60,9% (53.216).
Το Λίβερπουλ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 58,2% και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 41,8%.
Το Ρίτσμοντ επί του Τάμεση ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 43,2% (11.945) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 56,8% (15.691).
Το Γουεστμίνστερ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 69,0% (53.928) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 31,0% (24.268).
Το Κόβεντρι ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 44,4% (67.967) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 55,6% (85.097).
Στο Σέφιλντ το Brexit προηγείται κατά 6.000 ψήφους.
Το Εδιμβούργο ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 74,4% (187.792) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 25,6% (64.498).
Το Καντέρμπερι ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 49,0% (40.169) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 51,0% (41.879).
Το Μάντσεστερ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 60,4% (121.823) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 39,6% (79.991).
Το Κάρντιφ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 60,0% (101.788) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 40,0% (67.816).
Το Μάνσφιλντ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 29,1% (16.417) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 70,9% (39.927).
Το Μπρίστολ ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 61,7% (141.027) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 38,3% (87.418).
Το Τάουερ Χάμλετς ψήφισε υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ σε ποσοστό 67,5% (73.011) και υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 32.5% (35.224).
Κατά του δημοψηφίσματος ο… καιρός
Ο καιρός πάντως δε βοήθησε τους Βρετανούς χθες, με το Λονδίνο να έχει μετατραπεί σε… Βενετία από σφοδρή βροχόπτωση, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι οδηγοί παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους, σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν, και η πυροσβεστική έχει δεχτεί περισσότερες από 300 κλήσεις.
Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές αναφέρουν ότι η καταρρακτώδης βροχή θα μπορούσε να επηρεάσει την προσέλευση και ενδεχομένως και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ενώ τουλάχιστον δύο εκλογικά κέντρα μεταφέρθηκαν λόγω των πλημμυρών, που έπληξαν κυρίως το νοτιοδυτικό τμήμα του Λονδίνου.
Ψηφοφορία με μολύβι καταγγέλλουν οι υπέρμαχοι του Brexit
Την ίδια ώρα από τη διαδικασία δεν έλειψαν τα ευτράπελα, με τους υπέρμαχους του Brexit να είναι εξοργισμένοι με τη χρήση μολυβιών για την ψηφοφορία.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον Independent η Τζάκλιν Τζάκσον από το Τσίτσεστερ διαμαρτυρήθηκε, επειδή στο εκλογικό τμήμα οι ψηφοφόροι είχαν στη διάθεσή τους μόνο μολύβια για να ψηφίσουν, υπονοώντας ότι η ψήφος τους μπορεί να παραποιηθεί.
Μάλιστα, η ίδια αποφάσισε να παραμείνει έξω από το εν λόγω εκλογικό τμήμα, δανείζοντας το στυλό της στους πολίτες, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ κάλεσαν την αστυνομία καταγγέλλοντας το περιστατικό.
Κατά τη διάρκεια των γεγονότων αυτών η γυναίκα από το Τσίτσεστερ, ενημέρωνε τακτικά τον λογαριασμό της στο Twitter, στον οποίο αναφέρει πως είναι υποστηρίκτρια του επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP με επικεφαλής τον Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ μάλιστα μαγνητοσκόπησε και βίντεο, μία αστυνομικό, που κατέγραψε το επεισόδιο με το στυλό.
Όπως αναφέρει ο Independent, πολλοί υποστηρικτές του Brexit κάλεσαν του συμπολίτες τους να φέρουν μαζί τους στυλό πριν φτάσουν στα εκλογικά κέντρα.
«Μοιάζει τρελό που χρησιμοποιούνται μολύβια. Δεν είναι σωστό, καθώς είναι πολύ εύκολο για κάποιον να σβήσει την ψήφο σου. Δεν είμαι σίγουρη αν αυτή είναι η σωστή διαδικασία αλλά αν είναι, τότε είναι εντελώς λάθος. Δεν αποτελεί ζήτημα μόνο για εμένα ή τον σύζυγό του, αλλά για ολόκληρη την κοινότητα», δήλωσε μια άλλη γυναίκα.
Σημειώνεται πάντως, ότι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές οι ψηφοφόροι, αν δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το μολύβι που τους παρέχεται στο παραβάν, μπορούν να καταγράψουν την προτίμησή τους με το στυλό τους.