Αλυσιδωτές αντιδράσεις πυροδότησε το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στη Βρετανία, με την επικράτηση του Brexit να οδηγεί την Ευρώπη σε αχαρτογράφητα νερά, και τα θεσμικά όργανα να προβαίνουν σε άμεσες κινήσεις, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την επόμενη ημέρα του βρετανικού «όχι» στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί συνεδρίασαν οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, με σκοπό να εξετάσουν με ποιο τρόπο πρέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αντιδράσει στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Τελικά, οι προτάσεις που υπέβαλε ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς, και οι οποίες υποστηρίζονται από την πλειοψηφία των ηγετών ομάδας είναι οι εξής:
α) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει μια κατεπείγουσα ειδική συνεδρίαση το πρωί της Τρίτης 28 Ιουνίου, με σκοπό τη συζήτηση και την ανάλυση του αποτελέσματος.
β) Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβαν μια απόφαση που πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί άμεσα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για να ξεκινήσει η περίοδος των δύο ετών διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό.
γ) Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, το όργανο που θα εκπροσωπεί την ΕΕ και θα διαχειρίζεται τη διεξαγωγή τους, θα πρέπει να είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
δ) Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να ψηφιστούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό, σε αντίθεση με την κατάσταση στο Συμβούλιο, όπου η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους 27.
Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργεί και διαδικαστικά προβλήματα στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στη σειρά των εκ περιτροπής προεδριών του Συμβουλίου, ώστε μια άλλη χώρα, διαφορετική από το Ηνωμένο Βασίλειο, να αναλάβει την Προεδρία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017.
Σημειώνεται τέλος ότι στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τρίτης, θα λάβουν μέρος οι αρχηγοί των Ευρωκοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και, ενδεχομένως, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.